ZIMSKI TRENINZI: Kako nadvladati majku prirodu?

Zakoračili smo u zimski period sa temperaturama ispod nule. Vrijeme je da napravimo određene promjene u našem treniranju kako bi „nadvladali“ majku prirodu.

4348
Izvor: Sport Vision (Nike Run Shield)
Banner
Banner
Banner

Pripremio: Nicolae Golea

Prvo pitanje koje se samo po sebi postavlja: je li trčanje tokom niskih temperatura opasno?

Odgovor je svakako da nije ukoliko se pravilno obučete. Ovdje vrijedi pravilo slojevitog oblačenja. Imajte na umu da se tokom trčanja tijelo zagrijava, te da previše odjeće može biti i loša stvar. Slojevito oblačenje omogućava da skinemo višak odjeće kada smo zagrijani, a isto tako da je ponovo obučemo kada završimo sa treningom.

U nastavku su neke od grešaka koje treba izbjegavati tokom zimskog treninga.

  • Zanemarujete svoju sigurnost

Zimski dani su kratki, stoga će većina vaših treninga biti tokom noći. Adekvatna trkačka oprema sa reflektirajućim elementima je neizostavna tokom noćnog trčanja. Svakako trčite u društvu, ukoliko je to moguće, radi povećane sigurnosti.

  • Glavna motivacija vam je gubljenje kilograma

Motivacija za trkače je vrlo bitna, ali svakako trebate sebi dati dovoljno vremena kako bi napredovali u treninzima i postupno gubili višak kilograma. Ishitrene odluke neće vas dovesti do brzih rezultata. Ukoliko zavolite trčanje, kilogrami će se sami topiti.

  • Očekujete novi lični rekord

Snijeg, poledica, vjetar i kiša nisu vaši saveznici na putu prema novom ličnom rekordu. Tokom zimskih treninga sigurnost neka vam bude na prvom mjestu.

  • Striktno držanje treninga dužine

Ovdje je potrebna doza fleksibilnosti. Temperature ispod nule nisu idealne za dvosatne treninge dužine. Umjesto toga možete raditi na svojoj brzini i snazi kroz kraće treninge kao što su trčanje uzbrdice. Svakako ekstremni vanjski uslovi mogu poslužiti za cross treninge u zatvorenom.

  • Trčite u neadekvatnoj opremi

Hladno vrijeme zahtijeva odgovarajuću opremu za trčanje.  Tokom zimskih priprema osobitu pažnju treba obratiti na adekvatnu obuću u kojoj nećete imati problema sa proklizavanjem, hladnoćom ili mokrim nogama.

Kompanija Nike trkačima za ovu zimsku sezonu nudi novu Shiled kolekciju opreme za trčanje. Među modelima patika koji se mogu pronaći u Sport Vision radnjama i online shopu su  Nike Odyssey React Shield 2 i Nike Air Zoom Pegasus 36 Shield.

Više o novim modelima Nike patika za zimske uslove treniranja možete saznati ovdje.

Oba modela patika iz Shield kolekcije su izrađena od vodonepropusnog materijala, odlično prianjaju na vlažnim i klizavim podlogama, dok mrežasto gornjište omogućuje da vaša stopala ostanu suha cijelo vrijeme. Reflektirajući elementi su garant vaše sigurnosti tokom noćnih treninga kada je vidljivost smanjena.

  • Krećete sa trčanjem bez zagrijavanja

Iako je u kući vrlo udobno, vani je puna zima. Prije starta trčanja napravite kratko zagrijavanje. Nekoliko kućanskih zadataka u opremi za trčanje može vas dovoljno pripremiti za ono što vas čeka vani.

Nema razloga da se ozlijedite tokom zimskog perioda ukoliko se pravilno zagrijete i ohladite nakon treninga.

  • Zaboravljate na hidraciju

Iako je vani hladno, to ne znači da ne gubite tečnost. I dalje se znojite tokom treninga pod svom tom zimskom opremom.

Vaši komentari

Banner