(VIDEO) TRENIRAJTE UZ ĆERU: Znate li da s ove četiri vježbe možete brže trčati?

Biti trkač, a ne znati sprinterske vježbe ili ne koristiti iste u svom treningu, to je jednako želji biti matematičar, a ne znati tablicu množenja.

5464
Banner
Banner
Banner

U stvari moguće je, ali tad znajte da ne iskorištavate svoj maksimalni trkački potencijal, i da se više patite za slabije rezultate.

Često čujete kako treba trenirati pametno, ne samo jako. U potpunosti se slažem. Pod ovim se podrazumijeva, lakše trenirati za više dobra, odnosno za bolje rezultate. I jest to pametno, jer svi znamo za izreku “Um caruje, a snaga klade valja”. Zbog toga na sprinterske vježbe gledajte kao na “um” koji će vam pomoći da popravite tehniku s kojom ćete bolje usmjeravati i iskorištavati proizvedene sile i tako ćete manje koristiti snagu kako bi pomjerali “kladu” – svoje tijelo.

U ponudama za pametno treniranje sve češće imamo ponude kompleksnih trenažnih usluga koje su skupe i koje ne možete sprovoditi bez trenera. I neka, treba i toga. Međutim, realno je da veliki broj trkača izbjegava i ne radi ove jednostavne sprinterske vježbe. Najčešće je razlog jer ne znate iste raditi ili zbog toga što mislite da su nebitne jer su vam dostupne za džaba. To je ljudska psiha, sve što nam je nadohvat ruke nije nam interesantno i to ne cijenimo, dok sve što je dalje od nas, tome težimo i to pokušavamo dostići. Zato, bez obzira koliko vam ovo sve izgledalo jednostavno, usavršite ove vježbe i tek onda tražite kompleksnije trenažne stvari.

Elitno trčanje je davno postala sportska nauka, daleko je to otišlo, u svim sektorima, od genetičkog inžinjeringa do tempiranja kad će trkač imati malu nuždu. Bez obzira na sve to, isti ti elitni trkači svaki dan, na svakom treningu ove iste vježbe rade s ciljem da ih još više usavrše i da ih još kvalitetnije urade.

Nemojte na sljedeći trening zaboraviti ponijeti odluku i želju da počnete raditi ove sprinterske vježbe.

Ukoliko vam treba pomoć i nadopuna ovom videu, slobodno kontaktirajte trenera Elmira Ćerimagića – Ćeru, rado će vam pomoći.

Vaši komentari

Banner