DR. MARKOTIĆ: COVID 19 i njegov utjecaj na trkačku zajednicu

Pošto smo svjedoci pojave novog virusa na planeti Zemlji, odlučio sam napisati nekoliko zanimljivosti vezanih za utjecaj istog na trkačku zajednicu u svijetu.

3966
Maraton u Kumamotu (Japan)
Banner
Banner
Banner

Dosta utrka se otkazuje ili odgađa uz određen novi datum održavanja.

Imamo nekoliko primjera, kao što su: Tokio maraton (sveden samo na elitni dio utrke), Rim maraton; Pariški polumaraton i maraton (odgođeni za jesen 2020); Barcelona maraton, Svjetsko prvenstvo u polumaratonu (Gdynia, Poljska, odgođeno za jesen) Škraping (trail utrka u Hrvatskoj) itd.

Nedoumice trkača

Kad malo razmislite o ovim odgodama ili otkazivanjima trkačkih događaja, nameće se nekoliko pitanja:

  • Zašto je u Tokiju održan samo elitni dio utrke? Ili još bolje pitanje je zašto i elitni dio utrke nije otkazan? Ne postoje nikakva saznanja o tome da su elitni sportaši otporni ili otporniji na zarazu korona virusom. Pored toga, organizacija elitne utrke također je zahtijevala veliku logistiku i veći broj volontera za koje također ne postoje nikakva saznanja da su otporniji na zarazu istim virusom.
  • Zašto neki organizatori odgađaju utrku i daju novi termin, a drugi otkazuju utrku bez ponude novog termina u ovoj godini? Postoje neke nelogičnosti i kada sebi postavite ova pitanja. Odgoda termina utrke za jesen ne garantira da najesen neće biti novog vala epidemije ili da će epidemija uopće posustati do jeseni. To je doista rizik za organizatora, pošto nitko ne može predvidjeti ishod trenutne epidemije. Neki organizatori pomjerili su termin za ljetne mjesece, promišljajući na način da će virus jenjavati kako vremenski uvjeti budu povoljniji i temperatura zraka poraste. Također, nema jasnih podataka niti dokaza da će se virus ponašati tako, ovisno o temperaturi zraka.
  • Otkazivanje utrke kao što je Škraping trail utrka se razlikuje od ostalih po tom što se održava u prirodi i neki navode kako baš zbog toga nije bilo razloga za otkazivanje iste. Ali, dublje razmišljanje i logika kazuju suprotno. Dolazak trkača iz više zemalja, smještaj velikog broja trkača, dolazak velikog broja volontera, zajednički masovni start i druženje nakon završene utrke su sve rizični trenuci koji znatno povećavaju rizik od zaraze korona virusom te je stoga potez otkazivanja utrke doista trezven, logičan i primjeren situaciji.
Prva trka za podizanje svijesti o virusu Covid 19

Rekreativna trkačka zajednica u Bosni i Hercegovini, ali i kompletna sportska zajednica mogu očekivati slična događanja vezana uz korona virus. U nedjelju smo imali stanje sa troje zaraženih u BiH, ali nismo imali nikakvih značajnih restrikcija. Već jučer su nadležne federalne institucije izdale naputke o zabrani posjeta u bolnicama, ograničili rad s ambulantnim pacijentima, dali savjet o izbjegavanju javnih skupova i još dosta smjernica. Ako uzmemo prethodna dva dana u obzir i događanja u okolnim, ali i udaljenijim europskim državama, doista ne znamo što nas može očekivati već do kraja ovog dana ili do kraja čitanja ovog članka. Već za dan – dva može doći do širenja virusa što može za rezultat imati zabranu okupljanja u kinima, kazalištima, na sportskim natjecanjima i sl. Očekivano je kako će doći do odgoda ili otkazivanja utrka i kod nas. To vas ne treba deprimirati, čak ni one koji su uložili velike napore u pripremu. Zadajte sebi neke druge ciljeve, napravite PB na nekoj od svojih standardnih ruta ili poderite neki Strava segment koji odavno ganjate. Korona virus će proći. Ali, naša ljubav prema trčanju sigurno neće.

Rigorozne reakcije

Kratko bih pojasnio otkud rigorozne reakcije vladajućih struktura, epidemiologa i zdravstvenih sustava. Koronavirus ili COVID 19 je novi tip virusa i uvijek postoji poseban oprez kad se pojavi novi virus u populaciji, posebno ukoliko njegovo širenje poprima razmjere epidemije ili još gore, pandemije. Oprez je potreban iz nekoliko razloga: ne zna se patogeni potencijal virusa, ne znaju se svi loše učinci virusa na ljudski organizam, ne zna se sposobnost virusa da mutira tj. ne zna se na koji način će se virus mijenjati, te ne postoji cjepivo za prevenciju, niti lijek za liječenje od infekcije korona virusom.

Pozitivne okolnosti

Ono što je dobro i pozitivno te daje opravdane i pozitivne nade, jeste da se virusi prilagođavaju svojim domaćinima, u ovom slučaju nama ljudima. Virusi se prilagođavaju domaćinu tako da ne ugrožavaju u konačnici njegovu egzistenciju. Dakle, virusi žele preživjeti, isto kao i mi, te će učiniti sve u smjeru prilagodbe ljudskom organizmu. Tako se očekuje da će kroz određeno vrijeme epidemija biti obuzdana jer će se virus prilagoditi mutiranjem, bit će manje patogen i štetan za ljudski organizam i s vremenom će simptomi i klinička slika kod pacijenata biti sve blaži.

Dok se isto ne dogodi, svi uključeni u lanac sprječavanja širenja zaraze korona virusom će poduzimati sve mjere prevencije poznate danas i ne treba nikoga okriviti ili negativno etiketirati jer radi svoj posao.

Zaključak

Kratka poruka trkačima jeste da prvenstveno mislite na svoje zdravlje, a tako ćete utjecati pozitivno i na zdravlje vaših bližnjih, kolega s posla, kolega trkača i svih ostalih s kojima dolazite u kontakt. Polazim od pretpostavke da se trčanjem bavite iz razloga da želite unaprijediti i očuvati svoje zdravlje, pa je sve prethodno navedeno sasvim logično.

Za kraj ću citirati svog kolegu, dr Sinišu Skočibušića specijalistu za zarazne bolesti: “Korona virus će proći, a novi virus će doći“. Pošto je on stručniji komentirati ovo područje, ostavljam i link za njegovo nedavno gostovanje u Podcastu Bura. Toplo preporučujem da pogledate video i informirate se o korona virusu i drugim, znatno opasnijim i raširenijim zaraznim bolestima.

Vaši komentari

Banner