SPORTSKI GRUDNJAK SA DOBROM PODRŠKOM: Potraga za svetim gralom

Da bi trčanje prijalo ženama je potreban sportski grudnjak koji će grudima pružiti maksimalnu podršku.

2124
Banner
Banner
Banner

Pripremila: Ljilja Lukić

Tokom fizičke aktivnosti, kao što je trčanje, grudi se kreću i horizontalno i vertikalno. Ovi pokreti izazivaju pritisak koji dovodi do nelagode.

Trkačice sa većim grudima osjećaju više neprijatnosti od onih sa manjim. Ipak, bez obzira na veličinu, želja i jednih i drugih je da pronađu najbolji sportski grudnjak sa odgovarajućom podrškom.

Povrede dojke

Srećom, trčanje nije sport visokog rizika koji izaziva povrede dojke (osim ako ne obraćate pažnju i naletite na poštanski sandučić ili nešto slično). Ipak, tokom bilo koje vrste vježbanja grudi su podložnije direktnim ozljedama. Najčešća vrsta traume dojke su modrice ili povrede izazvane trenjem.

U slučaju bilo kakve povrede grudi, obavezno se obratite ljekaru.

Bol u dojkama

Negdje između 44-77% svih žena žale se na bol u dojkama.

Pored toga, trčanje je istaknuto u nedavnom istraživanju kao drugi najgori sport koji izaziva bol u dojkama. To je razlog zbog čega posebno treba voditi pažnju pri izboru odgovarajućeg grudnjaka.

Odabir pravog sportskog grudnjaka uključuje razmatranje mnogih pitanja: Znojenje, podršku, udobnost… A cilj je pronalaženje ravnoteže za sve ove zahtjeve.

Potrebno vam je nešto što će apsorbovati šok izazvan trčanjem, a istovremeno treba da bude izuzetno udobno.

Centralni dio grudnjaka (tzv most) treba biti udoban i nikako olabavljen.

Korpe treba da prekriju grudi u cjelini, bez zasjecanja (ako su grudi presječene korpama ili presovane prejako, razmislite o većoj veličini). Korpe takođe ne bi trebalo da budu prazne, jer ostavljaju prostor za pomjeranje grudi tokom trčanja, pa bi trebalo izabrati grudnjak za broj manji.

Kada su u pitanju naramenice, dajte prednost trakama koje su široke i udobne, ali i dovoljno čvrste.

Sportski grudnjaci moraju biti mekani, dobro zaštićeni i u skladu s konturama grudi, ne bi trebalo nikada da se ne urezuju u njih, niti da ih guraju ili pritišću.

Šta treba dojkama?

Sportski grudnjak obavezno treba isprobati prije kupovine, mada to nije uvijek tako jednostavno. Ako niste potpuno sigurni u svoju veličinu prilikom online kupovine, pokušajte da kupite približne veličine i vratite one koji ne odgovaraju.

Trčanje je popularan sport i mnogi brendovi zbog toga proizvode grudnjake sa velikom podrškom. Krenite uvijek sa najjačom mogućom podrškom, čak i ako imate manje grudi.

Za veći komfor potražite tregere ukrštene na leđima u X. Oni će biti manje restriktivni za ruke i ostaće na mjestu tokom trčanja.

Mijenjajte grudnjake za trčanje nekoliko puta godišnje. Tkanina ima ograničen vijek trajanja. Nošenje i habanje od upotrebe i pranja uzrokuje da izgube svoju glavnu funkciju: podršku.

Materijal igra ključnu ulogu kada je u pitanju znojenje. Što više materijala, više je i trenja, a to će dovesti do znojenja. Potražite dizajn koji sadrži ravan šav i odlučite se za modele koji sadrže elastin.

Izbjegavajte da izlažete grudnjak temperaturama iznad 50° C i ne stavljajte ih u sušilicu. Pokušajte sa pranjem na ruke ili koristite nježno pranje na niskoj temperaturi sa minimalnim centrifugiranjem.

Operite grudnjake za trčanje nakon svakog treninga, jer upijaju puno znoja, soli i bakterija tokom upotrebe.

Runtastic

Vaši komentari

Banner