MATEA PARLOV: Mo Half mi je bio najteži u karijeri, ali opet ću rado sudjelovati na utrkama u BiH

Izvrstan debitantski maraton je nedavno istrčala Matea Parlov (rođena 2. juna 1992.), članica AK Svetice Zagreb (Hrvatska), koja se do prije godinu dana uglavnom bavila srednjim prugama.

4470
Matea Parlov na Mostarskom polumaratonu (Foto: bljesak.info)
Banner
Banner
Banner

Razgovarao: Ersan Bijedić

Parlov je u Berlinu 16. septembra trčala 2:38:05 negativnim splitom (prvi polumaraton: 1:19:08 i drugi: 1:18:57) što je treće vrijeme u istoriji Hrvatske, a poslije Lise Nemec (2:25:44) i Bojane Bjeljac (2:37:31).

Međutim činjenica da je 2:38:05 istrčala u prvom pokušaju govori o njenom potencijalu i prostoru za napredak, a koji je nagovijestila i sa testnim polumaratonom 26. augusta u Klagenfurtu (1:14:03).

Matea se međutim prethodno oprobala i u svim srednjeprugaškim disciplinama pa tako još od 2015. godine drži hrvatski rekord na 3.000m (9:08.49). Poslije prijelaza na duge pruge polumaraton je pod vodstvom trenera Slavka Petrovića trčala i u Mostaru ove godine te pobijedila sa 1:17:23. Pokušali smo je u ovom razgovoru predstaviti iz malo drugačijeg ugla.

Berlinski maraton
  1. Koji trening ti najteže pada ili ga najviše mrziš raditi?

– Ovo je lagano pitanje ahaha. Najteže mi pada krešendo trening, ali sam svjesna da mi je potreban u pripremi pa se psihički pripremim za muku koja me čeka.

  1. Zašto si se valjala po ulicama Mostara prije pobjede na polumaratonu prošlog proljeća?

Pokvarila sam želudac prije utrke tako da sam startala utrku u dosta lošem stanju. Kako nisam htjela odustati od utrke, trpila sam bolove do 18. kilometra i tad sam usljed malaksalosti pala na pod, malo sam se “valjala” kako ste i sami napisali, a onda sam se ustala i završila utrku kao prva žena. To mi je najteža utrka u karijeri, ali tu sam i naučila trpiti od prvog metra utrke. Zato se i kaže: Sve se događa s razlogom.

  1. Konkurencija među dugoprugašicama u Hrvatskoj je žestoka. Kako se podnosite između sebe?

Ne zamaram se drugim trkačicama. Koncentrirana sam na svoj cilj i svoj osobni put.

  1. Prvi maraton pa 2:38:05 (treći rezultat u istoriji Hrvatske). Kad možemo očekivati nešto ispod 2:30 (da možeš uzet milju u Banjaluci)?

Jako sam zadovoljna rezultatom s obzirom da sam prvi puta u životu trčala ovako dugačku dionicu. Mislim da imam potencijala za ozbiljne rezultate u dugoprugaškom trčanju, ali treba dobro trenirati i biti strpljiv.

Mateini prolazi u Berlinu
  1. Hoćeš li braniti titulu u Mostaru i možemo li te inače očekivati na nekoj trci u BiH?

Vrlo rado ću sudjelovati na utrkama u BiH kada budem u mogućnosti jer je svaki puta izvrsna organizacija i još bolja atmosfera.

  1. Zašto ne ideš na Olimpijske igre u Tokio preko 3K trke?

– Zato što je moj trener Slavko Petrović nakon samo par treninga uvidio moje potencijale za maraton, tako da je odluka bila lagana.

  1. Mate Parlov. Rič – dvi.

– Apsolutna legenda, sportski uzor, inspiracija, ma jednom rječju: pobjednik.

  1. Naš maratonski rekorder Sead Kondo (2:15:54) kaže: “Ako je ona imalo ljepuškasta, nema tu atletičarke…” Komentar?

– Ahahahah pa smatram da ljepota ne igra nikakvu ulogu u uspješnosti u trčanju. Svakako je beneficija biti lijep i uspješan. Jedan od primjera su sestre Dibaba – lijepe i uspješne.

Matea Parlov i Tirunesh Dibaba
  1. Kako ti je bilo u Berlinu poslije 35. kilometra?

– Bilo mi je dosta teško, ali sam zadovoljna kako sam odreagirala s obzirom da sam po prvi puta osjetila ovakvu vrstu umora koja je karakteristična maratonu.

  1. Šta si spremna učiniti da budeš najbolja hrvatska dugoprugašica?

– Nije mi cilj biti najbolja hrvatska dugoprugašica jer sam već bila osmerostruka prvakinja Hrvatske. Cilj mi je afirmirati se na europskoj, a zatim i na svjetskoj razini u maratonu.

  1. Ako pretjeraš sa mazohizmom… možda da probaš 100K ultramaraton?

Nisam baš zainteresirana za tako duge dionice.

  1. Koliko kilometara sedmično treba za 2:38 maraton?

Ovisi o fazi priprema. U bazi nešto više kilometara, ali je zato manji intenzitet. Ako govorimo o drugom dijelu pripremnog perioda kilometraža se smanjuje, ali intenzitet raste.

  1. Koji svoj sportski uspjeh smatraš najvrjednijim, a koji ti je najveći sportski san?

Dva finala Univerzijade na 1.500m i 5.000m, državni rekord na Hanžekovićevom memorijalu na 3.000m i naravno uspješno istrčan prvi maraton. Kao i svakom sportašu, san mi je nastup na Olimpijskim igrama.

  1. Uz koji alkohol se opuštaš?

– Ne konzumiram alkohol, samo prirodni sokovi i kava.

Vaši komentari

Banner