5. MOSTAR RUN WEEKEND: Grad na Neretvi 20. 3. nudi utrke za sve uzraste

Sa sloganom “Hope” ili “Nada”, Udruga Kinezis i ove godine 20. ožujka organizira „Mostar Run Weekend“.

1466

Moje trčanje – trcanje.net/PR Promo

Već tradicionalna sportsko rekreativna manifestacija označava početak turističke sezone u gradu na Neretvi.

U izuzetno neizvjesnim vremenima organizatori ove manifestacije uspijevaju kroz trčanje ukazati na važnost kretanja i aktivnog životnog stila za zdravlje populacije. Unatoč pandemiji virusa Covid 19, važno je naglasiti da trčanje kao aktivnost koja se odvija na otvorenom i bez fizičkog kontakta predstavlja važan segment zaštite tjelesnog i mentalnog zdravlja. Mostar Run Weekend kroz tri utrke različitih dužina zamišljen je kao manifestacija za cijelu obitelj, odnosno ljude različitih godina, od djece do onih starijih.

Više o manifestaciji saznajte na OVOM LINK-u.

Polumaraton

Središnji događaj manifestacije 5. Mostarski polumaraton (20. ožujka) i ove godine će se trčati certificiranom stazom preko 7 gradskih mostova što je postao i zaštitni znak ove utrke. Staza utrke je zamišljena kao trkačka razglednica, tako da prolazi kraj velikog broja prirodnih i kulturnih znamenitosti grada Mostara. Pored profesionalnih atletičara u utrci polumaratona sudjeluje veliki broj rekreativaca koji vrijedno treniraju kako bi mogli istrčati dužinu od 21,1km. Motivaciju za sudjelovanjem u ovakvoj utrci često prati promjena pasivnih životnih navika što uvelike utječe na zdravlje trkača, pa možemo reći da je trčanje u službi podizanja kvalitete života. Pozitivan trend je vidljiv i kroz trkače koji su trčali sva četiri izdanja Mostarskog polumaratona što su organizatori nagradili popustom od 50% na kotizaciju za natjecanje. Organizatori također simboličnom gestom žele podržati i najbolje trkače kroz besplatne kotizacije onima koji imaju u zadnjih 5 godina istrčan polumaraton ispod 1:15 i trkačicama ispod 1:22.

Utrka građana

Poseban dio manifestacije je utrka građana u dužini od 4km. Utrka koja prolazi samim centrom grada ima za cilj privući što veći broj građana, od onih mlađih do najstarijih tako da osjete pozitivne efekte sudjelovanja u jednoj ovakvoj manifestaciji te se nakon niza godina bez tjelesne aktivnosti odluče obući tenisice i pokrenuti.

Sa druge strane ova utrka ima humani karakter gdje dio kotizacija svake godine bude usmjeren za pomoć nekoj od organizacija koju organizatori prepoznaju kao partnera. Ove godine sa sloganom „Hope“ ili „Nada“ podržati ćemo udrugu „Novi pogled“ koja prvenstveno okuplja žene oboljele od karcinoma dojke i ostalih malignih bolesti. Cilj ove udruge je psihološka podrška i pomoć oboljelim ženama i njihovim obiteljima tijekom i poslije liječenja, te podizanje svijesti u zdravoj populaciji svih uzrasta o značaju brige o zdravlju.

Nadamo se da ćemo zajedno sa trkačima i svim uključenim u organizaciju ove utrke barem malo pomoći i ukazati na važnost kretanja, kao jednog od uvjeta za očuvanje zdravlja, ali i skrenuti pažnju na sve probleme u društvu sa kojima se susreću osobe oboljele od malignih bolesti. Vremenski limit za završetak ove utrke postavljen je na 60 minuta od starta što omogućuje svima koji žele sudjelovati da mogu i šetnjom u ovoj utrci podržati naša nastojanja.

Utrka za djecu

Utrka za djecu u dužini od 1 kilometar sa besplatnim sudjelovanjem i medaljama za sve sudionike zamišljena je kao pokretni festival gdje će djeca kroz smijeh pretrčati zadanu dionicu, osjetiti zadovoljstvo prolaska kroz cilj i dobiti medalju za sudjelovanje. Proglašavanje pobjednika u ovoj utrci je još jedan segment promocije trčanja i tjelesne aktivnosti u kojoj trebaju sudjelovati sva djeca bez obzira na njihove predispozicije i sposobnosti. Pobjednici ove utrke su sva djeca koja sudjeluju i prođu ciljnu liniju.

Prijave za sve utrke otvorene su do 01.03. na službenoj web stranici: www.kinezis.ba, a pored Udruge Kinezis koja je nositelj ovog projekta, samoj organizaciji posebnu čar daju volonteri koji se neophodni za organizaciju ovakve manifestacije. Tu je svakako i veliki broj partnerskih udruga, gradskih službi te županijskih, federalnih i državnih institucija bez čije pomoći organizacija jednostavno ne bi bila moguća. Primjerice tijekom održavanja utrke u reguliranju prometa sudjeluju policijski službenici MUP-a HNŽ, zdravstveni djelatnici i volonteri Crvenog križa koji brinu za zdravlje trkača. Partnerske udruge na stazi organiziraju okrepne stanice za osvježenje trkača, prometni volonteri usmjeravaju trkače, a veliki broj sugrađana uz stazu ih bodri.

Kao organizatorima jasno nam je da na taj dan prometovanje automobilima bude otežano trasom utrka, no preko sredstava javnog informiranja, društvenih mreža i na sve druge načine trudimo se najaviti manifestaciju kako bi svi bili upoznati sa datumom održavanja i povremenim zastojima na trasi utrka.

Lijepa slika suradnje i zajedništva koju uspijemo realizirati kroz našu manifestaciju čini nas ponosnim i daje snagu da nastavimo sa našim aktivnostima i promocijom Mostara i Hercegovine kao destinacije za aktivni turizam.

Mostar trči 20.03.2021. Pridruži nam se i ti.

Vaši komentari

Banner