ELITA NA STRAVI: Sve veći trend na platformi koja je puno više od prostora za “training log”

Najviše su me potakle i inspirisale šale Keire D'Amato da pišem o trkačima na Stravi.

1913
Banner

Piše: Ersan Bijedić

Koga pratite? Koga bi voljeli imati priliku da pratite na Stravi?

Tu su standardno vaši prijatelji, pa kolege, trkači – poznanici, ali i oni koji bi mogli biti uzor u ovoj aktivnosti.

Neke od najboljih trkača na svijetu nemamo priliku pratiti na Garminu, nekoj drugoj trkačkoj aplikaciji, ili Stravi kao vjerovatno najpopularnijoj platformi za bilježenje kilometraže; mnogi od njih iz različitih razloga (privatnosti, konkurencije i sl.) ne žele ni podijeliti svoj trening, a sve ovo nije bilo nimalo neobično do prije nekog vremena. Samo prije par godina nije bilo baš realno da imate priliku pratiti kompletan trening elitnog trkača.

Šira lista

Međutim sve više je vrhunskih trkača koji svoje treninge uploadaju na Internet. Tako je ludo bilo vidjeti svjetski rekord Joshue Cheptegeija podijeljen na Stravi (LINK), ali to je skoro sve od njegove aktivnosti dostupne tamo. Međutim neki trkači, tipa Jim Walmsley, jedan od najboljih svjetskih ultramaratonaca, dijele praktično kompletan svoj trening (LINK) i na Stravi imaju odličnu podlogu za marketing. Walmsley pred preko 74.000 svojih pratioca reklamira brend Hoka.

Tu je i npr. Sage Canaday, 2:16 maratonac i trener, koji je osim prisustva na Stravi poznat i po jednom od najgledanijih trkačkih Youtube vlogova. Zatim pobjednica Bostonskog maratona, Des Linden. C.J. Albertson, koji je nedavno trčao 2:09 maraton na traci, je jedan iz ovog kluba trkača koji Stravu koriste kao društvenu mrežu, dok širu listu profesionalaca sa ovom aplikacijom možete vidjeti na OVOM LINK-u. Sigurno da je zanimljivo imati uvid u način treninga nekih od najboljih.

Motivacija ili primjer

Neki od njih idu korak dalje. Kao što sam već u uvodu spomenuo, na ovaj tekst su me ponukale šale Keire D’Amato, koju pratim između ostalih top trkača. Majka dvoje djece sa redovnim poslom je u 2020. godini uspjela sa punih 35 godina trčati neke izvrsne rezultate (5K: 15:04, polumaraton: 1:08, maraton: 2:22), a njena posebnost na Stravi je u tome što uz svaki svoj trening napiše neku šalu/vic. I na samom profilu se simpatično predstavlja: “bivša kraljica hobi džogera”. Vrijedi spomenuti i Genea Dykesa, danas 73-godišnjaka koji je prije dvije i pol godine trčao 2:54 maraton. Gene svoje treninge često začini zanimljivim analizama. Stravu koriste i mnogi odlični trkači iz BiH i regije.

Šta vidite u tuđim treninzima i koliko vam to znači za vaše trčanje? Jesu li pojedine jedinice treninga oblik motivacije ili primjer onoga što bi mogli i sami raditi? Neke druge aplikacije, poput Endomonda, su nestale (ugašene) u ovakvoj konkurenciji, a Strava je očito odavno postala puno više od puke platforme za “training log”.

Vaši komentari

Banner