NEDOUMICE U TRČANJU: Istine i mitovi iz trkačkih krugova (1)

Trčanje sa sobom nosi bezbroj nedoumica. Ovdje ćemo pokušati dati odgovore na neke od njih.

1357
Banner
Banner
Banner

Pripremio: Dražen Filipović

Sigurno ste od drugih trkača načuli neki dobar recept za napredak u treningu ili razlog zašto vam neke stvari jednostavno ne idu.

Kroz seriju tekstova pokušat ćemo odgovoriti na glavne nedoumice koje kruže trkačkim krugovima, a koje možda i sami imate.

1. Izgubit ću kondiciju ako napravim dužu pauzu od trčanja

Napredak u trčanju traži postupnu adaptaciju tijela. Period potreban za adaptaciju trkači osjete svakom naglom promjenom vanjske temperature (kroz promjenu godišnjih doba). Isto tako zbog povreda, obveza, godišnjih odmora često smo primorani da prekinimo svoj trening plan. Pitanje koje se postavlja: koliko dug period pauze od trčanja je prihvatljiv, a da pri tome znatno ne izgubimo stečenu formu?

Nauka potvrđuje da do većeg gubitka forme neće doći u periodu pauze od tri do četiri sedmice. Naprotiv, ovakve pauze znaju biti vrlo korisne za potpuni oporavak tijela, te nam daju bolje šanse za daljnji napredak.

2. Idealna kadenca je ona od 180 koraka u minuti

Česta mantra među trkačima jeste da nastoje postići „idealnu“ kadencu od 180 koraka ili više. Iako zvuči sasvim razumno da što više koraka napravimo kroz minutu imat ćemo sigurno bolje prolazno vrijeme, stvari su nešto drugačije. Donekle ta teorija „drži vodu“ kada se radi o srednjim i dugim prugama (do maratona). Međutim, kod ultramaratonaca istraživanja su pokazala da ne postoji znatna razlika u rezultatu finišera zbog broja koraka koji je napravio u minuti. Tijelo se tokom trčanja adaptira na idealnu kadencu koja odgovara svakog trkaču ponaosob.

Zaključak naučnika je da ne morate brinuti o broju koraka koji napravite u minuti. Tijelo je izrazito sposobno adaptirati se i pronaći najbolju kadencu za sebe. Ukoliko se često ozljeđujete to upravo može biti zbog neprikladne kadence.

3. Gubitak ili kašnjenje mjesečnice je normalna pojava zbog trčanja

Među trkačicama kruži teorija da je glavni razlog kašnjenja ili potpunog gubitka mjesečnice upravo previše treniranja. Dokazano je da ova disfunkcija najviše pogađa žene koje se bave sportom. Međutim razlog tome ne leži u bavljenju sportom, nego u nedostatku potrebne energije zbog umanjene prehrane. Stoga je vrlo važna upravo ispravna i odgovarajuća prehrana.

4. Šest sati sna je sasvim dovoljno

Iako zvuči herojski i vrlo produktivno provesti što veći dio dana budan, to baš i nije najbolja ideja. Zbog ubrzanog načina življenja i brojnih obveza koje se nameću svima nama, često se možemo naći u situaciji da dan isplaniramo upravo na štetu kvalitetnog sna. O važnosti sna možete saznati više u video prilogu.

(Izvor: irunfar.com)

Vaši komentari

Banner