IGOR ISANOVIĆ: Ostvario sam san, uživao sam svaki metar ove pustolovine od 226 km

Klagenfurt je jedno od najbližih mjesta za većinu naših triatlonaca koji se žele okušati u ovom zahtjevnom takmičenju koje od vas iziskuje krajnje napore u 3,8 km plivanja, 180 km vožnje bicikla i na koncu, trčanje maratona.

1627
Foto: privatni arhiv

Pripremio: Nicolae Golea

Tako da nije čudo da su se gotovo svi, a možda i baš svi, naši triatlonci bar jednom oprobali u ovoj surovoj disciplini baš u Austriji, a posljednji od njih je Igor Isanović (6. 4. 1985.) iz Sarajeva.

Dvije godine su trajale pripreme Isanovića za Ironman jer je u više navrata takmičenje bilo odgađano radi pandemije korona virusa. Konačno, proteklog vikenda, točnije 19. 9. 2021. godine, ovaj Sarajlija, profesionalni fotograf po zanimanju, stao je na startnu liniju nešto iza 7 sati ujutru i započeo sa plivanjem da bi uspio finiširati u 18 sati i 38 minuta ostavljajući iza sebe sveukupno 226 kilometara u tri discipline. Sveukupno vrijeme na semaforu glasilo je 11:16:28 što je odličan rezultat za prvi Ironman jednog amaterskog natjecatelja koji se time bavi kao hobijem, iz ljubavi.

Isanović je dionicu plivanja odradio za 1:08:05, zatim je vozio bicikl 5:37:37 i na koncu istrčao maraton za 4:17:40. Valja nadodati da su trase bicikla i maratona u Klagenfurtu poprilično zahtjevne uz dosta akumuliranog uspona.

– Općenito, još uvijek mi sve djeluje kao san, a san sam upravo ostvario. Unazad 7-8 godina pratim triatlon i sve to mi je djelovalo nestvarno dok se nisam odlučio i sam okušati u tome. Nije ni čudo što je svega 5% populacije završilo triatlon Ironman, oduševljeno govori svoje prve utiske nakon završenog takmičenja Isanović.

Ostvareno vrijeme ga je dovelo na 71. mjesto u njegovoj dobnoj skupini 35-39 godina. U muškoj konkurenciji zauzeo je 420. poziciju, a sveukupno 466. od 1037 takmičarki i takmičara iz cijeloga svijeta.

– Rezultat je zadovoljavajući, obzirom na debi, i da je staza jako teška. Na biciklu ima čak i previše brda, ali ne žalim, uživao sam svaki metar ove pustolovine od 226 kilometara. Išao sam dosta na sigurno, nisam se forsirao. Možda da sam išao jače bio bi bolji rezultat, ali možda i gori – takmičenje je dosta surovo. Strah me je bilo maratona jer ga nemam u nogama i jedan sam od rijetkih učesnika koji je prvi maraton istrčao na Ironmanu. Tako da sam dobio titulu Ironmana i maratonca u jednom, oduševljeno pojašnjava Isanović.

Nakon što je strpljivo čekao dvije godine na ovaj debitantski nastup i usput bio nekoliko puta razočaran, ali i trenažno pokošen jer svaki put kada je takmičenje odloženo, praktički je morao svoj trening proces restartirati i nanovo isplanirati i usmjeriti na novi datum, i tako nekoliko puta, konačno je ostvario zacrtani cilj. No, tu put novopečenog bh. Ironmana ne staje:

– Prije svega ću se posvetiti obitelji koja je i previše bila opterećena mojim treninzima i patila jer sam bio često odsutan radi istih. Iza mene su sati i sati svakodnevnog treninga. Zatim, za narednu godinu planiram jednu half Ironman utrku dok će novi Ironman vjerovatno sačekati 2023. godinu, ali kod mene se nikad ne zna, zaključuje Igor Isanović za www.trcanje.net.

Vaši komentari

Banner