TRENING I PREHRANA: Sedam znakova da jedete premalo

Trčanje zahtjeva visok utrošak energije. Kvalitetna i ispravna prehrana će smanjiti mogućnost ozljeda i pospješiti oporavak.

1588

Pripremio: Dražen Filipović

Što više trčimo, to više trebamo jesti. Zvuči vrlo jednostavno, međutim mnogi trkači teško nalaze taj balans, a rezultat toga je relativni manjak energije pri bavljenju sportom.

Trčanje se često veže sa našim nastojanjem da izgubimo višak kilograma ili izgradimo idealnu tjelesnu kompoziciju. Ovo su znaci da ipak jedemo premalo u odnosu na obujam treninga.

1. Ne spavate dobro

Glukoza je najznačajniji izvor goriva za naš mozak. Ukoliko se često noću budite možda vam tijelo šalje signale da premalo jedete i da treba više energije.

2. Kasni vam mjesečnica

Za trkačice izostanak redovitog menstrualnog ciklusa je svakako razlog brige. To je znak da je funkcija hormona poremećena. Naprotiv, redovita mjesečnica doprinosi poboljšanju performansi jer regulira hormonalni balans, koji je važan za izgradnju mišića i brži oporavak.

3. Često se povrjeđujete ili ste bolesni

Ako ste stalno u deficitu sa unosom kalorija vaš imuno sistemi nije u stanje normalno raditi. To vas čini podložnijim infekcijama i prehladama. Na kraju će vaše tijelo posegnuti za rezervnim izvorom energije iz kostiju i mišića što dovodi do povreda.

4. Imate česte promjene raspoloženja i pada vam koncentracija

Mozak je najveći potrošač energije u našem tijelu. Manjak iste čini da se teško fokusiramo, ali isto tako nivo serotonina postaje nestabilan, što utječe na promjene raspoloženja.

5. Imate probavne probleme

Kada jedemo premalo naša probava usporava, što može izazvati osjećaj nelagode. Trkači mogu imati pojačan osjećaj sitosti i napuhanosti ili čak osjećaj stomačne boli koji su često varljivi.

6. Ne trčite dobro

Dok isprva manjak unosa hrane utječe pozitivno na performanse (najčešće zbog gubitka kilograma), ipak na duže staze vaše će tijelo energiju usmjeriti na prioritete poput ispravnog disanja i kontrolu rada srca. Neminovan je gubitak performansi sa nedostatnom prehranom.

7. Vaša kosa i nokti su vidjeli i bolje dane

Stanjivanje kose i lomljivi nokti su također znak da ne jedete dovoljno, pošto održavanje istih nije krucijalno za održavanje osnovnih životnih funkcija.

Kako bi izbjegli navedene znakove pothranjivanja uzimajte redovite obroke ili međuobroke svako tri do četiri sata. Pokušajte unijeti dovoljno ugljikohidrata za vaš planirani dnevni trening. Ne bježite od masnoća jer one reguliraju nivo hormona u tijelu. Nakon trčanja svakako pojedite obrok bogat ugljikohidratima i proteinima. Unosite redovito vitamin D i kalcij u vaše tijelo. Ne isključujte pojedine grupe namirnica bezrazložno.

(Izvor: runningmagazine.ca)

Vaši komentari

Banner