ZASLUŽENI ODMOR: Pet razloga zašto napraviti pauzu u trčanju

Barem jedna godišnja pauza od trčanja, vašem će tijelu i umu dati priliku da se u potpunosti oporave te pripreme za nove izazove.

1831
Banner
Banner
Banner

Pripremio: Dražen Filipović

Par sedmičnih treninga čini mnogo dobra za naše zdravlje i tjelesnu formu. Ukoliko se redovno bavite trčanjem, sudjelujete na utrkama, svakako morate barem jednom godišnje dati odmora vašem tijelu i umu.

To prije svega ne znači da vrijeme koje ste prije provodili u treningu, sada posvetite u dodatnom poslu.

U nastavku donosimo glavne učinke kvalitetnog odmora.

1. Odmor dovodi razine hormona ponovo u ravnotežu

Trenažni proces i pripreme za utrke dovode do stresa. Osobito se to osjeti kada osim treninga tu uvrstimo poslovne i porodične obveze. Tijelo na to reagira povećanom proizvodnjom hormona stresa, što može znatno utjecati na naš imunološki sistem.

2. Povratak motivacije i želje za napretkom

Želja za napretkom se vraća za vrijeme ili odmah nakon odmora. Osim toga, stvara se osjećaj zadovoljstva da i dalje možemo dobro trenirati i pripremati se za nove izazove.

3. Oporavak pasivnih struktura

Sitne ozljede se tokom trenažnog procesa gomilaju, jer tijelo nema dovoljno vremena u potpunosti se oporaviti. Kvalitetan odmor će osigurati potpuni oporavak svih povreda, tako da će se smanjiti i sama mogućnosti ozbiljnijeg povrjeđivanja.

4. Odmor nas dovodi do boljih performansi

Par sedmica odmora će zasigurno umanjiti vašu formu. Međutim nakon povratka trenažnom procesu, brzo će te je vratiti, pošto naše tijelo sve pamti. Sa svježom energijom i motivacijom nadići ćete prijašnji nivo performansi.

5. Odmor nam daje nove perspektive

Tokom stalnog treninga nemamo puno vremena da preispitamo vlastite ciljeve, motivaciju i trening plan kroz koji prolazimo. Odmor nam daje priliku da uradimo retrospektivu protekle sezone, i napravimo željene promjene za sljedeću.

Pokušajte jedanput godišnje napraviti odmor od treninga barem tri do četiri sedmice. Ne morate u potpunosti prestati trčati, ali izbjegavajte intenzivne treninge. Trčite na osjećaj. Dajte svome umu nove sadržaje, koji nemaju veze sa treniranjem. I naravno, dajte tijelu dovoljno dugo odmora da se u potpunosti oporavi.

(Izvor: datasport.com)

Vaši komentari

Banner