DOBRA I LOŠA BOL: Kako ih razlikovati?

Trčanje je sport izdržljivosti. Što znači da je bol sastavni dio ove aktivnosti.

2112

Pripremio: Dražen Filipović

Trkači su već navikli na određenu razinu neugode i boli. Postavlja se pitanje, kada ta bol može biti i indikator povrede?

Izraz „dobra bol“ pomalo zvuči neispravan. No, ovaj izraz se više odnosi na bolove i iscrpljenost tijela koji su nastali uslijed vježbanja. Poput bolova u nogama nakon jake završnice treninga ili utrke. Takva vrsta boli nestaje nakon dan – dva.

Kako ćemo znati da je riječ o „dobroj boli“?

Jedan od indikatora je da potpuno prestaje odmah nakon trčanja, ili za dan – dva nakon napornog treninga ili utrke. Koliko će trajati,  svakako zavisi o vašoj fizičkoj formi. Ako ste recimo nespremni krenuli na utrku, bolovi će vas pratiti duže vrijeme. Osjećaj „dobre boli“ je jednak na obje strane tijela. Isto tako, ova vrsta bol neće vas sprječavati u izvođenju svakodnevnih aktivnosti.

Prepoznati kada bol postaje problem je krucijalno za preventivu povreda. Ovo su neka od pitanja koja će vam pomoći da to utvrdite:

Gdje osjetite bol?

Ako je bol samo na jednoj strani tijela, to je prvi znak da nešto nije u redu. Jedan od uzroka može biti i mišićni disbalans. Stoga se trkačima uvijek preporučuju vježbe snage za cijelo tijelo.

Je li bol stalna?

Ako bol ne prestane za 24 sata, ili se stalno javlja nakon tri uzastopna treninga, to je znak da usporite sa treniranjem i potražite pomoć.

Kolika je razina boli?

Pokušajte ocijeniti razinu boli od 1 do 10. Ako je nelagoda i bol viša od 4, ne treba je nikako zanemariti. I slabiji osjećaj boli svakako treba pratiti. Isto tako pripazite na ukrućenost mišića. Ako se mišić ne može opustiti, to je isto potencijalni indikator povrede.

Da li vas bol prisiljava na promjenu tehnike trčanja?

Trkači će često promijeniti tehniku trčanja kako bi umanjili bolove, a što može dovesti do povreda ostalih dijelova tijela. Ukoliko vas bol uslovljava kako koračate, onda je vrijeme da pauzirate i potražite pomoć.

(Izvor: runningmagazine.ca)

Vaši komentari

Banner
Podijeli objavu
Prethodni članakMT PODCAST: Mladen Stevanović, vlasnik bh. rekorda na 6 sati i 100km
Sljedeći članakANDREJ VIŠTICA: Dvaput je dvaput
Moje trčanje trcanje.net je prvi bh. specijalizirani web portal o trčanju. Cilj nam je popularizacija i promoviranje trčanja prije svega u Bosni i Hercegovini. Osobit naglasak stavljamo na promociju prirodnih ljepota i kulturno-povijesne baštine naše zemlje.