BH. MARATONCI I POLUMARATONCI 2021: Povratak na brojke iz godina prije pandemije

Šestu godinu zaredom smo kroz MT tabele vodili statistiku bosanskohercegovačkih trkača na distancama polumaratona i maratona.

1209
Banner

Piše: Ersan Bijedić

Ulične trke nisu stadionska atletika i tu je teško imati potpuno ujednačene kriterije za poređenje rezultata.

Zato se za polumaraton vodimo kriterijima evidentiranja rezultata sa AIMS certificiranih staza koje nemaju nedozvoljen pad. U suprotnom staze koje su kraće ili sa puno nizbrdice “proizvode” ogromne rezultatske razlike, neuporedive sa onim što se trči na regularno izmjerenoj, ravnoj trasi. Djeluje kao da se radi o izraženo drugoj disciplini koja ne može biti svrstana u isti koš. Kao kruške i jabuke. Osim toga, takav kriterij je i oblik podrške onima koji na tlu BiH ulažu u kreiranje regularnih staza na kojima se možemo oprobati i testirati svoje stvarne mogućnosti, bez laganja sebe i drugih.

U skladu sa trendom

Ovogodišnje bh. brojke po masovnosti imaju sličan trend svjetskom. Taj trend kaže da su se trkači u odnosu na 2020. godinu vratili utrkivanju, ali ne u takvoj mjeri kako je to bilo prethodnih sezona, pogotovo nama rekordne 2019. godine.

Maraton

Nismo vodili rezultate sa necertificiranih maratona. Po tome smo u 2021. godini imali 214 maratonaca (178 muških, 36 žena). Puno više nego prošle godine, ali manje nego 2018. i 2019. Zanimljivo je da maratonke bilježe najbolji prosjek rezultata otkad vodimo tabele (4:21:43). Prosjek izvodimo iz posljednjih pet godina jer smo 2016. godine vodili samo Top 50 maratonaca/maratonki.

U 2021. godini smo imali 10 maratonaca sa rezultatom ispod 3 sata, što predstavlja ponavljanje rekorda iz 2019. godine. U 2020. smo imali 4 trkača sa maratonom ispod 3 sata. U 2016. godini smo imali petoricu, 2017. šestoricu, a 2018. trojicu. Ko su pojedinačno najbolji saznajte iz naših tabela (LINK).

*Nema podataka za 2016. jer smo tad vodili samo Top 50 maratonaca/maratonki.

Poređenja radi, prosječni maraton u svijetu za 2018. godinu (prema istraživanju Runrepeat) je za muškarce 4:21:03, a za žene: 4:48:45. Da se ne bi zavaravali, valja napomenuti da izvedbe bh. trkača nisu na tako visokom nivou kvaliteta kako bi sugerisala statistika, već da bi realnije tumačenje bilo da prosto nismo dostigli masovnost u sportu. Nemamo kvalitet da bi bili konkurentni na značajnijim takmičenjima, a nemamo masovnost da bi bili tako spori.

Polumaraton

Za polumaratonke/polumaratonce vodimo tabelu Top 50. Za ulazak u nju je u 2021. godini trebalo imati rezultat od barem 1:56:53 za žene i 1:30:18 za muškarce. Imali smo 13 trkača sa polumaratonom ispod 1:20, i 3 trkačice sa rezultatom ispod 1:30. Prosjek rezultata unutar najboljih 50 se vratio na nivo blizu rekordne 2018. godine. Ko su pojedinačno najbolji saznajte iz naših tabela (LINK).

Korekcije

Nadamo se da ćete se i u buduće javljati sa sugestijama/korekcijama (preko našeg Facebook inboxa ili na e-mail: mojetrcanje@gmail.com) u slučaju da poneki rezultat nismo evidentirali (širok spektar trka na kojima se možete pojaviti takve greške ipak čini objektivno mogućim) kako bi nam pomogli da tabelu učinimo što vjerodostojnijom. Podsjećamo, samo su dva kriterija za uvrštenje u tabelu: rezultat na certificiranoj stazi i nastup pod bh. zastavom.

Vaši komentari

Banner