ANKETA: Ciljevi i ambicije bh. trkača u novoj, 2022. godini

Protekle godine su trkači u Bosni i Hercegovini imali priliku vratiti se i na trke koje su gotovo potpuno u redovnom rasporedu, ali možda ne i u onom kapacitetu po brojnosti trkača na koji su se digle u 2019. godini.

1438
Foto: Benjamin Šišić
Banner

Moje trčanje – trcanje.net

Situacija je zbog pandemije i dalje dosta neizvjesna, ali se svakako nadamo boljim danima u 2022. godini.

Kako će to izgledati, tek ćemo vidjeti, ali bi po najavama svakako mogli imati rekordan broj trka. Kakvi su planovi, ciljevi i ambicije samih trkača, pitali smo neke od njih.

Erol Mujanović

Što se tiče trkačkih ciljeva i ambicija za ovu godinu, polako se, nakon godinu – dvije pauze, trkačke ambicije vraćaju prema vrhu liste životnih prioriteta. Nakon 25 godina rekreativnog trčanja, imao sam prošle godine baš poprilično zasićenje pa sam jako malo trčao i trenirao. U ovoj godini imam registrovan Čikago maraton i Beirut maraton, a u 2023. godini i Tokio maraton, tako da ću postepeno pojačavati i dužinu i intenzitet treninga što me veoma raduje. Plan treninga će biti napravljen na način da se uklopi u postojeće obimne poslovne i privatne obaveze pa ću samo ciljati maraton ispod 4h. Ono što me najviše raduje i čemu se nadam, jeste povratak i “normalizacija” putovanja pa da se opet može uživati i trčati širom regiona, što je odlična prilika da se čovjek napuni pozitivnom energijom kroz trkačka druženja i putovanja.

Erol Mujanović

Maja Drnda

U godini pred nama iskreno želim održati kontinuitet u trčanju. Ja sam zapravo wannabe trkač početnik, koji želi biti pravi trkač “kad poraste”. Nakon gotovo dvogodišnje pauze (zdravlje), zahvalna sam što već neko vrijeme opet trčim. Dodala bih da sam prvi trening poslije oporavka uradila uz pomoć portala Moje trčanje! U ovoj godini pokrećemo tim kolega iz firme, trenirat ćemo tokom cijele godine i na jesen skupa planiramo istrčati jednu utrku. Pored toga, želja mi je vratiti se utrkama na 5K i lagano napredovati dalje. Iskreno uživam u trčanju i držite mi palčeve da postanem i ostanem dijelom vaše zajednice.

Maja Drnda

Žarko Jovanović

Prethodna godina je bila više nego uspješna, tako da je ljestvica za ovu godinu dignuta visoko i teniskim žargonom rečeno, treba odbraniti puno prošlogodišnjih bodova. U ovom momentu mi je akcenat na tome da ostanem fokusiran na trening, a rezultati će sigurno doći. U prvoj polovini  godine planiram da se posvetim popravljanju ličnih rekorda na kraćim distancama. U zavisnosti od epidemiološke situacije, za jesen planiram da pored domaćih maratona trčim i neki od renomiranih evropskih maratona i pokušam ostvariti rezultat ispod 2:50. Do tada se družimo i trčimo trke u BiH i okruženju pod sloganom “podržimo domaće”. Sezonu otvaramo u Sarajevu na Unusual maratonu, posle toga slijedi Beogradski zimski polumaraton, zatim Gradiška polumaraton, a za ostalo ćemo vidjeti.

Žarko Jovanović

Krešimir Tabak

Kada se osvrnem na prošlu trkačku sezonu, mogu reći kako mi je donijela mnogo radosti i kako je taj osjećaj došao iz nekoliko smjerova. Održane su sve utrke koje sam planirao trčati, na njima sam upoznao mnogo izvrsnih trkača, a s nekolicinom sam ostvario i pravi prijateljski kontakt. Posebno su mi dragi pojedinci s kojima sam razvio iskreno športsko suparništvo. Kada su u pitanju moji osobni rezultati, u protekloj sezoni peticu sam uspio spustiti s 19:14 na 18:33, desetku s 43:35 na 39:42 i polumaraton s 1:35:13 na 1:25:41. Želje i ambicije u 2022. godini prate prošlogodišnju dinamiku. Nadam se istrčati dva-tri proljetna i dva-tri jesenska polumaratona. Za neke sam već dogovorio ulogu “zeca” te se nadam kako ću biti od pomoći prijateljima da istrče željeno vrijeme. Na dva polumaratona planiram testirati vlastite mogućnosti. Kroz sezonu bih također volio provjeriti koliko brzo mogu ići peticu i desetku. Istaknuo bih kako me privlači i štafeta, a budući da imam dobru ekipu, gotovo je sigurno da će “lavovi” iz AK Pulsa i ove godine zajedno nastupati.

Krešimir Tabak

Sreto Krstić

U 2022. godini posle 2-3 godine problema sa povredama, prvo želim ostati zdrav i bez povreda. Budući da pripreme teku kako treba, ove godine očekujem dobre rezultate na polumaratonu. Cilj mi je 1:13 i 10km za 33 minute, ali će tokom godine svakako biti i dosta trka na kraćim distancama koje će se trčati na rezultat. Svim ljudima koji trče, želim prije svega zdravu sretnu i uspješnu novu trkačku godinu!

Sreto Krstić

Jelena Jovanović

U ovoj godini akcenat se stavlja na samu frazu “be active” u svakom smislu. Trčanje, bilo cestovne trke ili trail trke i na kraju i samo planinarenje. Pored same želje za zdravljem, želja mi je godinu proći bez povreda i koljena da me dobro služe. Planovi za ovu godinu su minimum tri polumaratona. Prvi za sada na listi je polumaraton u Mostaru. Uzeti učešća u što više trail trka kako kod nas u Bosni i Hercegovini tako i u Srbiji. Na kraju moja čuvena: “Strava ne smije da trpi!” Mnogo prijeđenih kilometara i srećnu i uspješnu Novu godinu želim!

Jelena Jovanović

Anis Odobašić

Obzirom na događaje i neke nepredvidivosti koje su nas zadesile u 2021. godini, mislim da će biti malo teško bilo šta planirati. Ali mislim da će svima trkačka 2022. godina biti lijepa. Kao okvirni plan moj je da me prije svega zdravlje posluži. Rekreativni sam trkač, volim i uživam u trčanju i treninzima, izazov je uvijek u pomicanju vlastitih granica. Ali treba znati i uživati u trčanju. Ove godine bih volio istrčati par maratona i polumaratona negdje van granica BiH. Mislim da nam to svima nedostaje, putovanja na trke. Volio bih početi sakupljati medalje sa trka iz 6 bivših republika Jugoslavije.

Anis Odobašić

Jasmina Sinanović

Volim trčanje, ne samo zbog aktivnosti, nego i zbog lijepog druženja i posebne pozitivne energije. Tu energiju možete osjetiti samo na treninzima, na stazi, brojnim utrkama, u prirodi… taj adrenalin koji vas nosi, to je više od sporta, od trčanja – to je ljubav! Rezultati utrke mi nikada nisu bili važni, jer cilj je uvijek jedan – završiti utrku! Zbog nedavne saobraćajne nesreće, u 2022. godini želim ponovno trčati, penjati se i osvajati vrhove naših planina i uživati. Zbog toga je ove godine moj cilj vratiti se trčanju i utrkama koje mi već mnogo nedostaju. Svim trkačima želim uspješnu novu natjecateljsku godinu, sa što boljim rezultatima i bez povreda. Idemo hrabro, idemo dalje.

Jasmina Sinanović

Stefan Trninić

S obzirom da sam prošle godine dva mjeseca zbog povrede bio “van stroja”, u tekućoj prvenstveno želim da ostanem zdrav. Puno nedeljnih brda, dužina i blata na Majevici, kikiriki u džep i put Bjelašnice. Nakon istrčanih 35km na Vučko Trailu, ove godine želim da se okušam na najdužoj distanci (63km).

Stefan Trninić

Irma Kristić

Iako nismo imali neka velika očekivanja, prethodna godina nas je zaista iznenadila i počastila sa mnogo novih utrka, a trčali smo i mnoge koje su bile odgođene zbog pandemije u prethodnoj. Za mene jedna jako uzbudljiva godina, osvježena novim rezultatima i ličnim rekordima. Učešće u brojnim trail utrkama bih izdvojila kao najljepše trenutke, definitivno, ali Mostar i Split Half su također obilježili 2021.godinu i pokazali mi zašto će polumaraton još dugo ostati moja najdraža disciplina. Beograd i Podgorica su mi bili novo otkriće, također, pa su u planu i za ovu godinu. A možda Ljubljana bude moj odabir za prvi maraton. U Školi trčanja Sanus Motus se vrijedno treniralo, a ekipa je uspjela i da se ludo zabavi na grupnim putovanjima, što je možda i najveća moja želja za ovu godinu – da trčimo dugo, treniramo bez ozljeda, hvalimo se novim ličnim postignućima i ludo se zabavljamo nakon utrka širom regiona.

Irma Kristić

Dario Krtalić

U 2022. godini želim poboljšanje rezultata u trčanju. Znam da to neće biti lako i da moram odraditi kvalitetne pripreme prije sezone utrka. U prošloj godini je bio fokus na količini utrka, dok ću se ove godine pokušati fokusirati na bolje rezultate. Primarni cilj mi je istrčati polumaraton ispod 2 sata. Također želim, ukoliko bude mogućnosti, otići na neku utrku u malo veći grad, možda Atenu, Budimpeštu ili Ljubljanu. Planiram otići i na nekoliko trail utrka, ponajviše zbog uživanja u prirodi. I to naravno sve sa svojom Sanus Motus ekipom.

Dario Krtalić

Eldin Macić

Moji planovi u ovoj godini što se utrka tiče su da istrčim bar jedan maraton, i da trčim one utrke u gradovima koje do sad nisam trčao, neki novi izazovi i stvaranje novih uspomena sa tih utrka sa svojom posebnom ekipom Sanus Motus škole trčanja.

Eldin Macić

Gordana Đonlaga

Što se tiče trčanja, kada bi se ponovila 2021. ja bih bila zadovoljna, a naravno da imam ambicije. U 2021. godini imam istrčana 4 polumaratona, kraćih trka od 10 i 5 km i pokoji trail. Prije svega voljela bih popraviti lični rekord u polumaratonu, istrčati ispod 2 sata. A jedan od glavnih ciljeva je uživati u trčanju kao do sada, trčati u gradovima u kojim nisam trčala i naravno sve to sa mojom Sanus Motus ekipom.

Gordana Đonlaga

Ibrahim Zubača

Prije svega ove godine želim da izbjegnem bilo kakvu povredu za razliku od 2021. gdje sam pauzirao više od 14 sedmica. Mimo toga cilj mi je uravnotežiti trčanje sa redovnim treninzima snage kako bih pokušao da napredujem dalje, a broj trka ću definitivno smanjiti i trčati samo kvalitetno organizovane trke. Neki od ciljeva su mi da probam istrčati 3k za 10min, 5k ispod 18min, 10k ispod 38min i polumaraton ispod 1:20.

Ibrahim Zubača

Alma Hrnjić

Što se tiče planova za 2022. godinu cilj mi je prije svega da budem zdrava i da ne bude bilo kakvih povreda. Voljela bih popraviti lične rekorde na stazi na 3000 m i 5000 m, tako da ću se potruditi u prvom dijelu sezone da idem na što više mitinga kako bih prvenstveno imala i više prilika da ostvarim taj cilj. Moje ambicije za kraj godine biti će da pokušam popraviti i lični rekord na polumaratonu.

Alma Hrnjić

Vaši komentari

Banner