BENEFITI I MANE: Patike sa karbonima i dužinski treninzi

Dostupnost novih tehnologija u izradi patika za trčanje učinila je do sada za mnoge trkače nedostižne rezultate realnošću.

2301
Banner
Banner
Banner

Pripremio: Dražen Filipović

Neupitni su benefiti karbonskih vlakana i tehnologija poput React pjene za krajnje rezultate u svijetu trčanja. Protekle godine su pokazale da je tehnologija u izradi patika pomjerila granice ljudskih mogućnosti.

Tako, veliki broj trkača svoje skupe plaćene ljubimce čuva za dan utrke kada će sve njihove benefite najbolje zabilježiti u zoni finiša.

Međutim postavlja se pitanje, da li tu istu tehnologiju trebamo iskoristiti u sedmičnim dužinskim treninzima? Ukratko, odgovor je prilično složen i zavisi od svakog trkača ponaosob.

Blaži udar

Trkači su skloni različitim vrstama povreda. Upotreba “super patika” može donekle umanjiti mogućnost povreda i prolongirati iste tokom dužinskih treninga.

Benefiti su svakako vidljivi u brzini trčanja, ublažavanju udara, manjeg opterećenja na mišiće i vezivno tkivo. Korištenje više pari patika za trčanje (umjesto jednog) se isto pokazalo odlično za prevenciju najčešćih trkačkih ozljeda. Što se tiče samih ozljeda, ispravna tehnika trčanja je vrlo bitna za prevenciju istih.

Kod izbora patika većina trkača se odlučuje za one sa neutralnom pronacijom stopala. Međutim, neravnomjerna istrošenost gazne površine otkriva potrebu za patikama koje daju bolju stabilnost za trkače sa izrazitom pronacijom i supinacijom stopala.

Učestalo korištenje

Ali osim benefita, super patike mogu dodatno pogoršati ozljedu koljena te preopteretiti zglobove, zbog veće brzine trčanja, a time i sile gaženja. Ovo je primjetno osobito kod učestalih treninga u super patikama. Iako nude bezbroj benefita trkači trebaju biti svjesni da super patike mogu i negativno utjecati, te izazvati sasvim nove vrste povreda.

Možemo zaključiti da super patike treba isprobati i iskoristiti na dužinskim treninzima. Svakako osjećaj koji imate dok trenirate u njima je krucijalan za vašu odluku o njihovom daljnjem korištenju tokom dužinskih treninga.

(Izvor: runnersworld.com)

Vaši komentari

Banner