ANA ŠTEFULJ / DNEVNIK JEDNOG TRKAČA: Tehnika trčanja – treba li se njome baviti?

Od mojih prvih trkačkih koraka do danas prošlo je nekoliko godina, puno iskustva, kroz izloženost različitim stavovima i metodama, i ponešto kilometara u nogama.

2113
Banner
Banner
Banner

Prošla sam različite „škole“ i naučila u međuvremenu da je u redu promijeniti mišljenje ili stav.

Da ste mi prije nekoliko godina rekli da ću danas pisati o tehnici trčanja, ne bih povjerovala, ali, kako naše trkačko iskustvo raste, neminovno je da će i tehnika trčanja doći na dnevni red.

U ovom članku ispričat ću vam zbog čega sam mislila da tehnika trčanja nije važna, i kako se moje mišljenje promijenilo te koja su moja iskustva utjecaja tehnike trčanja na trkački performans, ali i na trkačke ozljede.

Kada si početnik u trčanju, bitno je da samo trčiš

Upravo tako su me učili na početku moj trkačkog staža. Tehnika trčanja je nebitna, ona je takva kakva jest, neki trkači imaju bolju, drugi lošiju tehniku trčanja, i ne valja se time zamarati. Odmah ću reći svoje iskreno mišljenje o ovom stavu: ako vam to kaže trener, on/ona ili ništa ne zna o tehnici trčanja ili nisu zainteresirani raditi s vama na tehnici trčanja zbog vlastitih uvjerenja ili općenite nezainteresiranosti, jer rad na tehnici trčanja zaista uključuje puno rada i strpljenja i godine ponavljanja istih pokreta, kako bi se oni usvojili kao prirodni.

U svom trkačkom stažu susrela sam se s još jednim stavom, a to je onaj da se na tehnici trčanja radi u djetinjstvu i da je prekasno s odraslom osobom raditi na istoj i da je to uzaludno trošenje vremena. Ova rečenica je u potpunosti kriva i vjerojatno se izgovara iz istih razloga koji su ranije navedeni. Na tehnici trčanja nikada nije kasno raditi i da, naravno da se u djetinjstvu ona lakše usvaja, no na tehniku trčanja moguće je utjecati i u kasnijoj dobi. I ne, nije riječ o izuzecima, već o disciplini i pravilnom pristupu koji će rezultirati boljom tehnikom trčanja. Da li će ona biti savršena? Naravno da ne. Ali što je uopće savršena tehnika trčanja?

Zašto mi je važno baviti se tehnikom trčanja?

Svi znamo što ekonomičnije trčite (odnosno ispravnije), vaši rezultati bit će bolji. Lakše će tijelo podnijeti maratonsku (ili bilo koju kraću) udaljenost, lakše će se probijati određene brzine, duže ćete moći održavati brzinu. O tehnici trčanja može se puno toga pronaći kroz članke. No, ovdje ću vam ispričati svoju priču, ispričanu s aspekta jednog rekreativnog trkača i kako je usvajanje tehnike trčanja postao sastavni dio mog života.

Kada ste trkač početnik, vrlo je lako probijati svoje osobne granice, postavljati rekorde i napredovati. Bitno je da se trči. No, što postajemo brži, jasno je da moramo raditi više na brzini, kako bismo spriječili stagnaciju u svom napretku. Rad na brzini i probijanje nekih svojih granica zahtjeva specifične treninge, a naša usvojena tehnika trčanja imat će veliki utjecaj na to. Radom na brzini neminovno radimo i na tehnici trčanja, ali nas naša tehnika trčanja može i hoće ograničiti koliko brzo možemo trčati i koliko možemo trajati na određenoj brzini. Da moram probijati neke svoje osobne limite u brzini shvatila sam prije 3 godine, kada sam uz svoje trkačke treninge počela raditi i treninge snage, ali i specifične trkačke treninge kojima sam usvajala tehnika trčanja. Bez tih treninga ja danas zasigurno ne bih imala osobne rekorde kakve imam, a više puta sam naglašavala da su to bili jedni od ključnih treninga koje sam usvojila tijekom godina.

No, ono što tada nisam znala, a danas, nažalost, znam, jest da loša tehnika trčanja ima za posljedicu trkačke ozljede. Trkači su često ozlijeđeni i često se bave samo posljedicama, a to je otklanjanje boli, a manje se bave uzrocima i što je to točno dovelo do ozljede. Da li se radi o tome da su nam određeni dijelovi tijela preslabi, ili je ipak naša tehnika trčanja doprinijela nastanku ozljede?

Kada govorimo o tehnici trčanja, govori se o nizu pokreta i radnji koje iznova ponavljamo pri svakom našem trkačkom koraku. Kakve bi trebale biti radnje i pokreti, postoje preporuke. Postoje i ljudi koji se isključivo bave tehnikom trčanja, no najčešće će se njome baviti brzi trkači i iskusni treneri koji znaju važnost i utjecaj ispravne tehnike trčanja na trkački performans. Ukoliko naše tijelo ne odrađuje pokrete kakvi se smatraju prirodnima za trčanje, ono zapravo radi kompromis. A kompromis znači ozljeda. I upravo zbog toga, ako vam netko kaže da tehnika trčanja nije važna, ne zna puno o utjecaju loše tehnike trčanja na ljudsko tijelo i nikada nije dovelo u vezu nastanak ozljede s kompromisom koje naše tijelo radi.

Utjecaj kilometara na tehniku trčanja

Na početku trkačkog staža svi vas uče da je bitno samo trčati. I vaša tjedna, mjesečna, godišnja kilometraža će rasti. Problem nastane onda kada vaše tijelo više ne može nositi kilometražu kojoj ga izlažete. Možda se neće svatko složiti sa mnom, ali povećati kilometražu do nekih ludih brojki na tjednoj ili mjesečnoj razini i nije toliko teško, ali je pitanje koliko je održivo i koliko je to dobro za vas.

Vaše tijelo treba biti dovoljno snažno da nosi vaše kilometre, a kada se prijeđe ta granica, dolazi do kompromisa. Taj kompromis reflektirat će se na tehniku trčanja, a posljedično i na brzinu. Zbog toga je važno poznavati sebe ili imati trenera koji će znati prepoznati koja je to granica do koje možete ići, a nakon koje dugoročno takav pristup postaje kontraproduktivan.

Ukoliko se bavite disciplinama u kojima je brzina trčanja važna, balans između koliko i kakvih kilometara je izuzetno važan. Ako ne znate isti postići, dolazi do stagnacije ili pada u performansu. Osobno, preferiram uzimati duži period kada je moj fokus jedino na brzini i tehnici trčanja i postizanju kvalitetnih kilometara, a to znači stavljanje maratonskih udaljenosti na čekanje. Iz vlastitog iskustva znam koliko je nekada važno imati određenu kilometražu u nogama, no isto tako znam kada povećanje kilometraže ili neprekidno izlaganje visokoj kilometraži dovodi do više štete nego koristi.

Koliko je težak rad na tehnici trčanja?

Ukoliko ste odrasla osoba, nećemo se lagati, teško je, odnosno zahtjeva puno ulaganja i puno vremena da se neki rezultati vide.

Postoje vježbe kojima se radi na tehnici trčanja i one se trebaju ponavljati sve dok se određeni pokreti ne usvoje kao prirodni, odnosno dolazi to ponavljanja pokrete bez razmišljanja. No, jedan od najlakših načina na koji svatko može raditi na tehnici trčanja, a da nema osobnog trenera koji će mu pritom pomoći, jest trčati kratke udaljenosti (npr 100 metara) i snimati se prilikom izvođenja istih. Nema boljeg načina da uvidite vlastite greške ili ih vidite s nekim tko je više iskusan oko tehnike trčanja, nego pregledavanjem vlastitih videa i uspoređivanjem vlastitih pokreta s očekivanim pokretima. Na taj način možete si vizualno predočiti što radite pogrešno i kod idućeg treninga (ili čak istog) fokusirati se na kritične dijelove.

Na tehnici trčanja može se raditi i prilikom bilo kojeg lakšeg trčanja i kada niste opterećeni brzinom, najlakše se fokusirati na pokrete koje trebate izvoditi. No, to znači fokus na tehniku, a ne razmišljanje o tome što ćete ručati.

Ako želite znati kako bi naša (ljudska) tehnika trčanja trebala izgledati, danas postoji mnogo snimaka na YouTube-u, ali i članaka koji govore o tehnici trčanja. No, sasvim dovoljno je pogledati i video na kojem trče Kenijci, budući da većina njih ima jako dobro tehniku trčanja. U Keniji sam se puno bavila tehnikom trčanja, ponajviše s edukacijskog aspekta, i puno sam promatrala Kenijce kako trče. Kada trče i lude brzine, i dalje izgledaju kao da im je sve to lagano, a to je tako upravo zbog tehnike trčanja. Sjećam se jedne svečanosti na kojoj sam prisustvovala, gdje su djeca u travi označila krug koji je trebao imitirati atletsku stazu, kako bi imali natjecanja na 400 i 800 metara. Većina te djece, neovisno o dobi (budući da je bilo više uzrasta) nisu imali adekvatnu odjeću za trčanje, a mnogi su trčali i bosi, no ono što me je impresioniralo jest kako lijepo trče, odnosno kako pravilno trče.

Zaključak

Danas, kao malo iskusnija i zrelija trkačica, znam koliko je tehnika trčanja važna. Kada bih mogla sebi samoj dati savjet prije nekoliko godina, rekla bih da čak i žrtvujem trkački trening, da bih odradila trening snage, ali i treninge specifične za rad na tehnici trčanja. Da bismo sproveli pravilnu tehniku trčanja, naše tijelo treba biti snažno i zbog toga je važno ne zanemarivati trening snage.

Iza mene su 3 godine od kada sam prvi puta krenula s takvim treninzima, dok ih ozbiljnije provodim posljednje 2 godine. I mogu reći da sam tek manji dio puta prošla, no rezultati se vide. Danas neke pokrete puno lakše usvajam i moja tehnika jest bolja nego je prije bila, iako je ona daleko od onoga kakva bi trebala biti. No, to me ne sprječava da i dalje radim na istoj i da joj dajem više pozornosti nego ikada prije. Jedan od razloga jest da me vlastita tehnika trčanja dovela do ozljeda i ako se želim baviti trčanjem u budućnosti, to je put kojeg moram slijediti.

Možda sam sretnica što sam danas više nego ikada prije okružena ljudima koji razumiju važnost tehnike trčanja, ali i kako se na istoj može raditi pa ne trebam sama sebi biti učitelj, već slušam, učim i provodim ono što mi iskusniji od mene govore. No, to ne znači da se ne može raditi i samostalno na istoj, uz naravno pomoć prilikom snimanja. Tehnika trčanja jest važna, i promijeniti mišljenje je skroz u redu. Isto tako, neki od nas prirodno imaju bolju tehniku trčanja pa se ne trebaju istom previše baviti, no najčešće to nije slučaj. I da, na tehnici trčanja možete raditi i kao odrasla osoba i pritom vidjeti rezultate. Ono što također pomaže jest pričanje s iskusnijima od sebe o ovoj temi, usvajati nove poglede i znanja i ne zaboraviti da je trčanje područje na kojem učimo i usavršavamo se tijekom godina.

Idući puta kada se spremate za neko lagano trčanje, pronađite kraći video na YouTube-u o tehnici trčanja i preporukama i probajte raditi na odabranom segmentu (budući da je tehnika trčanja kompleksna i zahtjeva rad na različitim područjima) i možda se iznenadite.

Vaši komentari

Banner