BEČKI MARATON: Prva velika trka održana tokom pandemije opet u tradicionalnom aprilskom terminu

Nakon otkazivanja trka u 2020. godini zbog pandemije koronavirusa prvi od velikih europskih maratona koji se vratio u kalendar je Bečki maraton.

1609
Mjesto starta Kipchogeovog 1:59 maratona
Banner
Banner
Banner

Piše: Ersan Bijedić

Istina ne u svom standardnom terminu u aprilu, već je održan 12. septembra 2021.

Sa ove trke, koju smo imali priliku gledati i u TV prijenosu, između ostalog pamtimo i prvi slučaj kršenja novog IAAF tehničkog pravila prema kojem nije dozvoljeno nastupiti u patikama sa đonom debljim od 40 milimetara. To je ipak napravio Etiopljanin Derara Hurisa, u modelu debljine đona od 5 centimetara pa je umjesto njega pobjednikom proglašen Leonard Langat (Kenija) sa 2:09:25.

Bečki maraton se održava od 1984. godine i sa 37 izdanja iza sebe to je najveća sportsko – trkačka manifestacija u Austriji. Uz maraton se održavaju i polumaraton te štafetni maraton, dok su dan ranije u sklopu trkačkog vikenda na rasporedu trke na 5 i 10km, dječja i inkluzijska trka. Sve to obično okupi preko 30.000 trkača u Beču.

Kako se zaštititi

Ono što je dotad posebno zaokupljalo pažnju je kako kreirati masovni događaj i zaštititi učesnike od Covid-19. Deset dana poslije trke organizatori su objavili da nije prijavljena nijedna infekcija povezana sa Bečkim maratonom. Uz ohrabrujući podatak valja napomenuti da je nastupilo 93 posto protiv Covid-19 vakcinisanih učesnika, kreirano je više prostora u zonama starta i cilja te broj učesnika (18.118 na svim trkama u dva dana) sveden na ipak manje cifre u odnosu na prethodna izdanja.

Sa septembarske trke

Rekord staze drži Getu Faleke iz Etiopije koji je 2014. godine trčao 2:05:41, dok je 2019. Kenijka Nancy Kiprop postavila novi rekord staze u ženskoj konkurenciji: 2:22:12.

Brojke rastu

Ove godine trka na kojoj se tradicionalno uvijek pojavljuje i određeni broj trkača iz Bosne i Hercegovine se vraća na svoj standardni termin u aprilu, konkretno 24. aprila. Iako je situacija daleko od normalne, brojke na trci će vjerovatno biti dosta bliže predpandemijskim jer je još u oktobru već bilo 10.000 prijavljenih trkača za aprilski Bečki maraton. Prijave se mogu obaviti na LINK-u.

MT tim je planirao trkačku priču sa maratona u Beču 2020. godine kad je trka otkazana zbog pandemije. Nadamo se da ćemo ove godine, konkretno 24. aprila, imati više sreće.

Staza Bečkog maratona uz obilježenu Kipchogeovu trasu sa Ineosa

IAAF program

Bečki maraton je dio troslojnog programa Svjetske atletike (IAAF) koji je uveden 2020. godine, a sastoji se od trka koje imaju oznaku WA Label, WA Elite Label ili WA Elite Platinum Label. Bečki maraton ima WA Label. U ovom programu je blizu 200 trka iz 40 svjetskih država u 2022. godini, a jedina austrijska je Bečki maraton. Sa prostora bivše države etiketu WA Elite ima Ljubljanski maraton, a WA Label: Zagrebački maraton, Karlovački cener i Zagrebački proljetni polumaraton. Kompletnu listu možete vidjeti OVDJE.

Nova dimenzija

Staza Bečkog maratona je dobila novu dimenziju 12. oktobra 2019. godine kad je Eliud Kipchoge na dijelu ove staze trčao istorijsku trku: maraton ispod 2 sata u sklopu eksperimentalnog Ineos 1:59 Challengea. Događaj je donio nevjerovatan rezultat Kenijca: 1:59:40. Dužina staze koju je Kipchoge ponavljao iznosila je 4,3km u aveniji Hauptallee unutar parka Prater, a između kružnog toka na trgu Praterstern i kružnog toka kod Lusthausa. Prije toga je samo jednom istrčao uvodnih 870m do Pratersterna, a na tom dijelu staze su trkački Bečkog maratona već pri kraju svog prvog kilometra.

Mjesto finiša Ineos 1:59 Challengea

Vaši komentari

Banner