ISHRANA VETERANA: Koliko je važan unos proteina?

Istraživanja iz 2021. godine potvrđuju da je unos proteina prije i tokom maratona jednako ili čak i više važan, kao i unos ugljikohidrata.

1355
Banner

Pripremio: Dražen Filipović

Proteini su krucijalni za bezbroj fizioloških funkcija našeg organizma. Stoga je dostatan unos istih vrlo važan u prehrani trkača.

Istraživanje provedeno na desecima starijih iskusnijih trkača utvrdilo je povezanost unosa proteina i performansi tokom maratona. Trčanje maratona dovodi do promjena u kompoziciji našeg tijela, što je usko vezano sa unosom proteina. Što je unos proteina bio veći promjene su bile manje, i samim time povoljnije za performanse trkača.

Dovoljan unos ugljikohidrata ili carbo-loading je često glavni fokus maratonaca. Međutim nova istraživanja govore o velikoj važnosti proteina, kako zbog boljih performansi tokom maratona, tako i zbog bržeg oporavka.

Koliko je potrebno unijeti proteina zavisi od više faktora kao što su: starost trkača (sa godinama trkači trebaju povećavati unos proteina), kao i same težine pojedinca.

Preporučeni dnevni unos proteina za osobe koje se ne bave sportom je 0.8 grama po kilogramu tjelesne težine. Preporuka Međunarodne atletske federacije (IAAF) iz 2019. za sportiste koji žele zadržati mišićnu masu je 1.6 do 2.4 grama po kilogramu tjelesne težine.

Svakako u formulu za izračunavanje idealnog unosa proteina potrebno je osim dobi i tjelesne težine unijeti spol, nivo aktivnosti, mišićnu masu kao i postotak masti u tijelu.  Dostatan unos proteina može pomoći i kod smanjenja umora tokom trčanja, kao i povećanja sveukupne izdržljivosti.

(Izvor: runnersworld.com)

Vaši komentari

Banner