AK Novi Grad Sarajevo okupio najbolje bh. sprintere ikad

Atletski klub Novi Grad Sarajevo je u rasponu od posljednjih nešto više od godinu dana okupio najbolje sprintere što je Bosna i Hercegovina ikad imala.

1244
Vikalo, Ćerimagić, Vejzović
Banner
Banner
Banner

Piše: Ersan Bijedić

To su Edhem Vikalo (rođen 21. januara 2002. godine), koji je od 12. februara ove godine vlasnik državnog rekorda na 60 metara sa 6.74 u Novom Mestu (Slovenija), Hajrudin Vejzović (rođen 1. decembra 2000. godine), koji je dva puta obarao rekord na 60m, ali sad sa 6.78 (što je istrčao 5. februara ove godine u Sarajevu) drži drugi najbolji rezultat BiH u ovoj disciplini te Ajla Reizbegović (rođena 8. oktobra 1999.), djevojka koja je vlasnica aktuelnog rekorda BiH na 100m: 12.18 te drugog bh. rezultata svih vremena na 60m: 7.82.

“Lijevak” talenata

Vikalo iz Srebrenika i Vejzović iz Tuzle su u stvari i dalje članovi AK Sloboda Tehnograd, dok Reizbegović (koja je stigla iz AK Sarajevo) od aprila prošle godine trenira u AK Novi Grad Sarajevo i članica je kluba od ove sezone. Sad svi oni rade pod stručnim timom AK Novi Grad Sarajevo koji čine: Elmir Ćerimagić, Edhem Bajrić, Hasib Muratović, Almir Bejdić i Enis Bajrović.

– Vikalo i Vejzović su članovi AK Sloboda Tehnograd (Tuzla), ali kad su prešli studirati u Sarajevo, primili smo ih kao eksterne članove da treniraju u našem klubu kod naših trenera. Cilj je napraviti što bolju saradnju sa Slobodom i tim područjem koje ima dosta talenata. Nama je cilj biti, hajmo reći, “lijevak” svih bh. talenata, da kod nas dolaze i treniraju. Imamo možda najbolje uslove u BiH, jako predane trenere koji rade u potpunosti u onim disciplinama u kojima su specijalizanti, pojasnio je trener i predsjednik AK Novi Grad Sarajevo, Elmir Ćerimagić.

– Mi i dalje radimo da poboljšamo uslove i mogućnosti našim atletičarima, tako smo ove godine donijeli odluku da sve startnine trke Igman 10K koje budu uplaćene idu za budžet našim najboljim atletičarima. Nećemo stati na ovome, želimo da budemo najbolji i da nam svi dolaze i da s njima pravimo progres bh. atletike, dodao je.

Ajla Reizbegović

Bitan je progres

Vikalo i Vejzović su tri puta rušili rekorde BiH, a Reizbegović jednom od saradnje sa stručnjacima u AK Novi Grad Sarajevo.

– Vejzović je rekao kako bi, da nije naišao na ovakav profesionalizam u klubu, vjerovatno već odustao od atletike, i da smo ga podstakli da nastavi trenirati. Najbitnije je da djeca imaju progres. U atletici nije bitno za koji klub nastupaš, koliko je bitno da atletičari nastupaju za reprezentaciju, jer se veliki rezultati postižu pod reprezentativnim dresom i zastavom. Malo ko zna da je Amel Tuka iz Kaknja, ili da je član AK Zenica, jer njegovi se rezultati pišu pod zastavu BiH, a trenira ga talijanski trener, priča Ćerimagić.

Tako su i Vikalo i Vejzović i dalje članovi AK Sloboda, ali svoj sportski potencijal razvijaju u centru “Safet Zajko” u Halilovićima.

– Izašli smo ususret AK Sloboda da oni zadrže njihove članove i oni finansiraju njihove potrebe, putovanja, pripreme, boravak na takmičenjima. Treneri su naši i nama je najbitnije da pravimo progres u atletskim rezultatima, da izlazimo što više na svjetsku scenu. Čiji će članovi biti je manje važno, jer na atletskoj sceni niko ne nastupa ispred kluba, nego ispred reprezentacije, napominje predsjednik AK Novi Grad.

Meta: rekord na 100m

A od spomenutih sprintera se očito može dosta očekivati u sljedećem periodu, jer njihovi dosadašnji rezultati ukazuju da bi moglo padati još rekorda.

– Ne volim puno prognozirati, ali po svim parametrima bi ove godine trebali oboriti rekord na 100m (Nedim Čović 2010. godine: 10.42), kazao je Ćerimagić.

Rezultati postignuti u dvorani na 60m ukazuju da bi se Vikalo i Vejzović mogli početi pojavljivati na većim takmičenjima.

– Na nekoliko prethodnih evropskih prvenstava norma je bila 6.77. Očekujem od njih da će sigurno nastupati u budućnosti na evropskim i svjetskim dvoranskim prvenstvima, te da će biti među najboljim sprinterima u regiji, zaključio je Elmir Ćerimagić.

Sljedeća takmičenja za perspektivne sprintere su Balkanijada 5. marta u Istanbulu, pa 7. marta Beograd Open. To je i posljednje takmičenje na kojem se može ostvariti norma za Svjetsko dvoransko prvenstvo u Beogradu koja je 6.63. Po rankingu se može otići na SP i sa nekih 6.67 – 6.68.

– Ciljamo na što bolji plasman na Balkanijadi, a normu ako uspijemo uhvatiti. Ipak više očekujemo od sljedećih prvenstava. Nadam se da ćemo na sljedećem EP-u imati dva predstavnika, izjavio je Ćerimagić.

Vaši komentari

Banner