NIJE U MIŠIĆIMA SVE: Zašto je dobro smanjiti trening snage u zadnjoj fazi priprema

Trkači već poznaju važnost tapering faze prije velike utrke. Saznajte kakav utjecaj imaju vježbe snage na zadnju fazu priprema.

1235
Banner
Banner

Pripremio: Dražen Filipović

Iako su vježbe snage vrlo efektivne za trkače, nova istraživanja iz 2021. godine potvrđuju da dugoprugaši zadržavaju benefite istih čak i nakon četiri sedmice pauze.

Vrlo iznenađujuće se pokazalo da ekonomija trčanja je rasla tokom navedene četiri sedmice pauze od vježbi snage. Čak je zabilježeno i poboljšanje performansi kod nekih trkača na brzim treninzima, do 3.000 metara.

Tokom osmosedmičnog istraživanja, 35 trkača starosne dobi od 20 do 50 godina, prošli su program koji je uključivao četiri ključna elementa: intervalni trening na maksimumu aerobne brzine, tempo trening, dužinski trening te trening snage. Druga grupa prošla je identičan program, ali bez treninga snage.

Nakon osam sedmica obje grupe su produžile testiranje na još 4 sedmice, ali bez treninga snage. Međutim ubrzo je došlo do problema, gotovo 75 posto sudionika je odustalo, uključujući cjelokupnu drugu grupu. Jedan od razloga naglog odustajanja velikog broja trkača je predug period intenzivnog treniranja, naveli su istraživači.

Iako su zbog toga rezultati nepotpuni, ipak se može doći do zaključka da vježbe snage, ukoliko se pauziraju i nekoliko sedmica prije utrke, neće znatno utjecati na performanse tokom takmičenja.

Iskustva sa terena također svjedoče o benefitima smanjenja ili potpunog prestanka vježbi snage prije velikih takmičenja. Svakako, za potpunije rezultate potrebna su daljnja istraživanja koja zahtijevaju dosta ulaganja.

(Izvor: outsideonline.com)

Vaši komentari

Banner