(VIDEO) 2. LJUBUŠKI OUTDOOR FESTIVAL: “Volim što sam Ero, opržen od sunca”

Dosta toplo vrijeme obilježilo je i drugo izdanje Ljubuški Outdoor Festivala, posebno dan trkačkih disciplina – subotu.

1273
Foto: Sanja Leko (Radio Ljubuški)

Tekst i video: Ersan Bijedić

Trkački dio outdoor festivala su činile trke Scunasticus na 10.4km i Dva slapa na 21.1km, dok je dječji program pomaknut na dan ranije (petak).

Trend manjeg broja učesnika na bh. trkama se nastavio i ovdje jer je bilo ukupno 200 finišera (95 na 21.1km i 105 na 10.4km), spram prošlogodišnjih 279.

Lično sam bolje osjetio stazu Dva slapa nego prošle godine jer sam trčao brže, a što nosi sasvim drugo iskustvo. Još jednom se potvrdilo koliko je bitno iznijeti je taktički pametno jer je i ove godine u Ljubuškom očekivano bilo dosta vruće za trčati, a staza donosi uspone u drugom dijelu, odnosno od 11. kilometra (LINK). Prvi dio je samo naizgled lakši jer računamo da je ravno, međutim teren po ljubuškom Bajeru, uz rijeku Trebižat (od 3. do 11. kilometra), je cross ruta i troši više energije za očuvanje tempa sa ceste. Zato vrijedi doći sposoban na 17. i 18. kilometar kad se trči po makadamu. Prvi i posljednja dva kilometra su najlakši dijelovi staze.

Više o rezultatskom dijelu trke na LINK-u.

U odnosu na prošlu godinu staza Dva slapa je dobila i jedan mali krug od oko 100 metara na prelazu sa 15. na 16. kilometar kako bi se postigla relativno korektna polumaratonska dužina (ako se vodimo pokazateljima sa GPS uređaja). S obzirom na vrućine na stazi je bilo dosta okrepe, pomagali su i biciklisti, a na nekoliko mjesta smo prolazili kroz postavljene tuševe.

Startni paket je standardno vrijedan, kao generalno na trkama u BiH, i po tome smo neupitni šampioni u odnosu na trkački svijet.

Nakon što spojite trk između dva prelijepa vodopada, Koćuše i Kravice, na cilju LJOF-a imate uvijek priliku uživati u druženju i dobroj zabavi. Ovog puta je ona začinjena svirkom bendova NoA & FunkBlasters i Zoster. Upravo ovaj dio Ljubuški čini posebno primamljivim i vrijednim ostanka na noćenju poslije trke.

O tome kakvi su dojmovi trkača saznajte iz video priloga.

Vaši komentari

Banner