2. RED BULL 400: Emina Alagić i Jakub Šiarnik postavili nove rekorde staze

Pobjednici drugog bh. izdanja utrke Red Bull 400 su Jakub Šiarnik u muškoj i Emina Alagić u ženskoj konkurenciji.

1237
Foto: Predrag Vučković

Moje trčanje – trcanje.net

Njih dvoje su najbrže savladali iscrpljujući uspon uz kultnu Veliku skakaonicu na našoj olimpijskoj planini Igman.

Učesnici su se suočili s izazovom uspona uz skijašku skakaonicu, u kojem su u samo 400 metara staze trebali savladati 170 metara visinske razlike, pri nagibu od 37 stepeni.

Na startu se našlo oko 170 učesnika iz devet zemalja (Austrije, BiH, Češke, Francuske, Hrvatske, Mađarske, Njemačke, Slovačke i Srbije), podijeljenih u dvije grupe žena i pet muškaraca. Utrka je počela u 13 sati, a nakon sedam kvalifikacionih grupa u finale se plasiralo 30 takmičara i 15 takmičarki.

Pobjednica u kategoriji žena bila je Emina Alagić (Bosna i Hercegovina), koja je u finalu stazu uz skakaonicu istrčala za 05m:16s, što je bilo dovoljno i za novi rekord staze. Drugo mjesto zauzela je Katarina Pohlod iz Srbije (05:43), treća je bila Helena Gleđa iz Hrvatske (05:54), a četvrta bh. atletska reprezentativka Lucia Kimani (06:08).

U muškoj konkurenciji, pobjedu je odnio Jakub Šiarnik (Slovačka) sa fenomenalnim vremenom od 03m:48s, čime je postavio i novi rekord staze. Drugi na cilj je stigao prošlogodišnji pobjednik, reprezentativac BiH u biatlonu Aleksa Vuković (04:02), a treće mjesto je pripalo Milošu Milosavljeviću iz Srbije (04:21). Četvrti je bio Džemo Jašarević (04:40).

Vaši komentari

Banner