TRENINZI NA VRUĆINI: Savjeti kako ostati rashlađen tokom ljetnih treninga

Ukoliko se spremate za nadolazeće utrke, treninzi na vrućini iako vrlo neugodni, mogu biti od velike koristi.

1093

Pripremio: Dražen Filipović

Postoje načini kako zadržati nižu tjelesnu temperaturu tokom vrućih dužinskih treninga.

Cilj je smanjiti zagrijavanje tijela i ostati svjestan opasnosti od toplotnog udara.

Ovo su neki od savjeta:

Pažljivo izaberite trkačku opremu

Nosite laganu i prozračnu trkačku odjeću od poliestera ili polipropilena, koja odlično odvodi znoj sa površine tijela. Pamučna odjeća nije preporučljiva jer se znoj u njoj nakuplja, postaje teška i nezgodna za kretanje. Svakako kapa ili kačket će pomoći da umanjite zagrijavanje cijelog tijela. Prskanje odjeće i natapanje kape u vodi dodatno će ohladiti tijelo ukoliko su temperature nesnosne.

Pijte dosta tekućine prije i za vrijeme treninga

Dobra hidracija je ključna za vrijeme ljetnih mjeseci. Svakako treba paziti koliko tekućine unosimo prije i za vrijeme treninga. Neke studije su pokazale benefite konzumiranja dobro rashlađenih napitaka prije treninga, koji održavaju naše tijelo hladnijim duže vrijeme.

Ukoliko konzumirate puno vode tokom treninga ili utrke, vodite računa da unosite i dovoljno elektrolita i soli, koje gubimo kroz znojenje.

Učite od iskusnijih trkača koji se rashlađuju ledom

Na nekim ultramaratonima trkači su pribjegavali korištenju tehnike rashlađivanja vrećicama leda po cijelome tijelu. Ovu tehniku možete isprobati i sami na treningu, tako što trkaču maramu ili bandanu napunite ledom, a zatim istu stavite oko vrata. Postupno rastapanje leda će pomoći da ostanete rashlađeni duže vrijeme tokom treninga. Isto tako možete staviti manju vrećicu leda u vašu kapu ili kačket.

Bitno je ostati vrlo oprezan tokom ljetnih treninga i reagovati na prve znakove toplotne iscrpljenosti.

(Izvor: runningmagazine.ca)

Vaši komentari

Banner