BH. TRKE 2022: Opet rekordan broj događaja koji ni izbliza ne prati rast broja trkača

I u 2022. godini bilježimo tendenciju rasta broja cestovnih i trail trka u Bosni i Hercegovini.

1741
Sarajevski polumaraton (Foto: Jadran Čilić)
Banner
Banner
Banner

Piše: Ersan Bijedić

Možete to vidjeti kroz jedinstven spisak trka u BiH koji donosimo i za ovu godinu.

Ono što evidentno prati porast broja trka jeste automatski pad broja finišera na velikoj većini događaja.

(Ne)sportski motivi

Vrlo često djeluje da su trke jedini trkački projekti koji se u BiH šire zbog mogućnosti jeftinog i nerezonskog (bez ikakvih ozbiljnih kriterija) dobivanja novca od državnih institucija i sponzora. S druge strane broj trkača uopšte ne prati tu tendenciju, niti postoje stvarne potrebe za tolikim brojem trkačkih manifestacija (po MT anketi 72 posto trkača trči do 10 trka godišnje). Te događaje vrlo često rade i oni koji slabo šta generalno znaju o sportu, pogotovo trčanju, ljudi koji često organizaciju vode traljavo, bez posvećenosti, želje za napretkom, šire vizije razvoja trčanja u BiH i bez istinskog sportskog entuzijazma. Na kraju imamo nakaradnu scenu trka u kojoj se sa svih strana skupljaju prigovori i nezadovoljstvo, od samih organizatora događaja do trkača koji učestvuju u njima.

Doprinos nekvalitetu

Veliki broj trka ne doprinosi ni kvalitetu jer dobar dio onih najboljih trkača je uglavnom fokusiran na skupljanje novčanih nagrada iz vikenda u vikend, a trčanje trka svaki vikend (ili oba dana u vikendu) uvijek znači i slabiji trening preko sedmice. Te trke se uglavnom odrađuju na oko 90 posto mogućnosti, a rezultatski pomak se ne može izvući zbog logično – slabog treninga. I tako iz mjeseca u mjesec. Lagano dostupan sitni novac vrlo često nosi pad motivacije na putu ka boljim sportskim rezultatima, umjesto da je dodatna motivacija.

Trke u BiH

Do 2015. < 10

2018.      46

2019.      67

2020.      33

2021.      73

2022.      96

Najistaknutiji događaji

Brojke učesnika trka smo vodili prema finišerima – seniorima. U BiH smo ukupno ove godine imali sedam trkačkih događaja sa preko 500 finišera (prošle godine ih je bilo osam sa preko 500). Događaji koji su bili najmasovniji su B2B Run Sarajevo (5km) sa 1522 učesnika i Mostarski polumaraton sa 1268 učesnika (u dvije trke). To su i jedina dva događaja sa preko 1000 učesnika. Stalni rast u broju učesnika i organizaciji godinama bilježi Vučko Trail koji je imao 731 trkača na tri distance.

Najmasovniji po disciplini

42.2km: TCM Sarajevski maraton – 171 finišer

21.1km: Sarajevski polumaraton – 690

10km: Sarajevski noćni cener – 394

5km: B2B Run Sarajevo – 1522

Trail: Vučko Trail – 731

Bh. lista

U nastavku možete vidjeti detaljan prikaz održanih trka u BiH ove godine, po koji put je koja održana, njihove termine i broj finišera. Za planiranje vaših sljedećih trkačkih avantura možete posjetiti MT kalendar u kojem su uvrštene samo trke sa otvorenim prijavama. Ostajte zdravo i trčite pametno!


Vaši komentari

Banner