eRTeL SANUS MOTUS 2023: Kreće četvrta sezona Rekreativne trkačke lige Sanus Motus

Rekreativna trkačka liga Sanus Motus - eRTeL Sanus Motus će tekuće 2023. godine održati svoju četvrtu sezonu.

915

Piše: Vladimir Pokrajčić

Liga postoji od 2019. godine kad je održana prva sezona, 2020. je preskočena zbog pandemije koronavirusa, pa se 2021. godine vratila u redoviti ritam.

Natjecanje primarno okuplja lokalnu trkačku zajednicu, ali je otvoreno za sve trkače. U nastavku teksta možete provjeriti propozicije za sezonu pred nama i pronaći informacije kako se prijaviti za ovo zanimljivo natjecanje.

Kola lige:

18.3. – prvo kolo, Mostar half maraton (polumaraton 21.1 km);

6.5. – drugo kolo, Mostar Challenge (trail utrka, za ligu se boduje hobby staza, dužine 12 km);

27.5. – treće kolo, Ljubuški outdoor festival (za ligu se boduje polumaraton,dužine 21.1 km);

1.7. – četvrto kolo, Konjički noćni cener (cestovna utrka dužine 10 km);

5.8. – peto kolo, Duvanjska desetka (cestovna utrka dužine 10 km);

19.8.šesto kolo, Ljubuški – atletska staza (utrka na 5000m);

23.9.sedmo kolo, „Memorijalna utrka prof. Žarko Bilić“, brdo Hum iznad Mostara (uphill utrka, dužine do cca 2.5 km);

26.10. – Sanus Motus konferencija, svečano proglašenje pobjednika i prigodno druženje cijele trkačke zajednice u Mostaru.

Dvije kategorije

Liga je podijeljena na mušku i žensku konkurenciju te se mogu uključiti svi trkači stariji od 16 godina, neovisno o mjestu prebivališta.

Kod prijave i registracije za sudjelovanje na nekoj od bodovanih utrka potrebno je staviti oznaku eRTeL Sanus Motus (obično pri prijavi za utrke postoji opcija za upis kluba i sl., a oni natjecatelji koji imaju članstvo u nekoj drugoj udruzi ili trkačkoj zajednici ovu oznaku upišu dodatno, nakon imena svog kluba ili udruge). Prethodno navedeno je potrebno iz razloga lakšeg praćenja i upisivanja rezultata kao i zbog promocije samog natjecanja.

Plasman za nagradni fond:

 • Prvih šest mjesta u muškoj konkurenciji;
 • Prvih šest mjesta u ženskoj konkurenciji.

Nagradni  fond za šest najbolje plasiranih u muškoj i ženskoj konkurenciji:

 • Novčane nagrade za plasman među prvih tri u muškoj i ženskoj konkurenciji (200 KM prvo mjesto, 100 KM drugo mjesto, 50 KM treće mjesto M i Ž konkurencija). Pokrovitelj novčanih nagrada je udruga Sanus Motus Mostar.
 • Poliklinika Vitalis Mostar; prvo mjesto Full medic kartica, drugo mjesto sistematski pregled, treće mjesto ultrazvučni pregled (M i Ž konkurencija);
 • Violeta d.o.o. Grude; poklon paketi za četvrto, peto i šesto mjesto (M i Ž konkurencija);

Nagradni  fond za naboljeg trkača/trkačicu u kategoriji 50+

 • Novčana nagrada u iznosu od 100KM za tkača/trkačicu koji su skupili najviše bodova (ovisno o broju prijavljenih 50+ sudionika, nagrada se može podijeliti u obje kategorije (M i Ž)).

Bodovanje

Ukupna vrijednost nagradnog fonda iznosi 4750,00 KM, a vrijednost cjelokupnog projekta ukupno oko 7000,00 KM.

Svako kolo boduje se prvih 10 najbolje plasiranih trkača prijavljenih za ligu (muška i ženska konkurencija): 1.mjesto 100 bodova, 2.mjesto 80 bodova, 3.mjesto 65 bodova, 4.mjesto 50 bodova, 5.mjesto 40 bodova, 6.mjesto 30 bodova, 7.mjesto 20 bodova, 8.mjesto 15 bodova, 9.mjesto 10 bodova, 10.mjesto 5 bodova. Svi ostali članovi lige koji istrče utrku, a plasirani su iznad 10. mjesta dobivaju po 3 boda. Ostavlja se otvorena mogućnost da se neko od kola ne održi zbog raznih razloga (organizacijski, tehnički, sigurnosni, vremenski uvjeti i sl.). U tom slučaju kolo se bodovno stornira.

Ukoliko neki od natjecatelja ostvare plasman na svih sedam planiranih i održanih kola lige, onda se najlošiji ostvareni bodovni rezultat stornira. Točnije, za krajnji rezultat i plasman boduje se šest kola, ne računajući sedmi tj.najlošiji bodovni rezultat.

Zbog važnosti promocije utrka koje su u organizaciji Sanus Motus udruge, svi sudionici tih kola biti će nagrađeni s dodatnih 20 bodova.

Partneri natjecanja za sezonu 2023. su Violeta d.o.o. Grude, Poliklinika Vitalis Mostar, portal Moje trčanje, Rolla App, Udruga Sanus Motus te FitBar kao generalni sponzor.

Nagrade u obje kategorije dodjeljuju se u muškoj i ženskoj konkurenciji. Pobjednicama i pobjednicima uz nagrade će biti uručena i simbolična priznanja za trajnu uspomenu ostvarenog rezultata.

Naš partner i generalni sponzor izdanja lige za 2023.g. FitBar organizirati će domjenak nakon posljednjeg kola lige te će omogućiti da sudionici lige dobiju službenu dri fit majicu natjecanja. Službene majice natjecanja biti će podijeljene na jednom od ranijih kola lige.

Kotizacija

Kotizacija za sudjelovanje u cijeloj sezoni iznosi 35 KM, a svoje sudjelovanje potvrđujete uplatom iste na račun udruge ili gotovinski na štandu udruge tijekom Mostar half maraton/polumaraton 2023. Uplatom kotizacije pomažete rad udruge Sanus Motus Mostar koja za glavni cilj ima unaprijeđenje svih segmenata rekreativnog trčanja. Također, pomažete i humanitarni rad udruge jer će 5 KM od svake kotizacije za ligu biti iskorišteno u humanitarne svrhe po završetku sezone (zajedno s ostalim fondom humanitarnih projekata Sanus Motus za 2023.g.). O dodatnim pogodnostima i eventualnim dodatnim sadržajima koji će biti dostupni u sklopu kotizacije blagovremeno ćemo obavijestiti sve sudionike. Završno druženje i podjela priznanja i nagrada će biti organizirani 26.10.2023.g. u Mostaru (cilj je kao i ranijih godina, okupiti veći dio trkačke zajednice na zajedničkom druženju krajem svake kalendarske godine).

Ciljevi

Ciljevi Rekreativne trkačke lige Sanus Motus:

 • Nastaviti realizaciju lige u sklopu ranije provedenog projekta udruge Sanus Motus pod nazivom „Trčanje za sve by Sanus Motus“;
 • Promovirati lokalne utrke;
 • Povećati broj lokalnih trkača na lokalnim utrkama;
 • Okupiti sve trkače u jedan zajednički natjecateljski format;
 • Okupiti trkačku zajednicu na velikom zajedničkom druženju krajem svake kalendarske godine;
 • Homogenizirati dodatno lokalnu trkačku zajednicu;
 • Promovirati trčanje kao zdravu naviku;
 • Uključiti što veći broj trkača u humanitarni rad udruge;
 • Promovirati mogućnost organizacije rekreativnih trkačkih događaja velikog formata i kvalitete kroz potporu lokalne zajednice;
 • Služiti na čast i ponos svim članovima udruge i sudionicima lige;
 • Poslužiti svima koji traže smislen hobi za poboljšanje zdravlja i kvalitete života.

Prethodno su navedene propozicije lige za 2023.godinu, a ista će se u slijedećim godinama dopunjavati i mijenjati. Kao i dosad, cjelokupan projekt ćemo dodatno obogaćivati zahvaljujući sugestijama sudionika lige, članova udruge Sanus Motus i partnera projekta.

Prijave

Sve prijave možete poslati na e-mail adresu sanusmotusmostar@gmail.com, a ista treba sadržavati ime i prezime, datum rođenja, kontakt broj mobitela, adresu stanovanja i veličinu dri fit majice (za veličine koristiti GBT standard). U naznaci e-maila obavezno staviti „Prijava za Rekreativnu trkačku ligu Sanus Motus 2023“, a uplate u iznosu od 35 KM moguće je izvršiti na žiro račun Udruge Sanus Motus Mostar, broj 3381302270843145 kod Unicredit bank d.d. s naznakom „Kotizacija za Rekreativnu trkačku ligu Sanus Motus 2023“. Prijavu i uplatu kotizacije možete obaviti i osobno, za vrijeme Mostar half maraton/polumaraton 2023., na štandu udruge Sanus Motus.

Za sve upite nakon početka natjecanja možete se obratiti direktoru natjecanja „Rekreativna trkačka liga Sanus Motus – eRTeL Sanus Motus“ Vladimiru Pokrajčiću direktno na njegovu e-mail adresu v.pokrajcic@hotmail.com. Direktor natjecanja redovno će objavljivati osvježene rezultate natjecanja, sve do završetka sezone te dodijeliti nagrade na završnoj konferenciji u Mostaru.

Za kraj naglašavam nekoliko bitnih činjenica o prednostima koje ostvarujete prijavom i uplatom za sudjelovanje: jedna od najbolje dizajniranih dri fit majica za trčanje (realizirano u suradnji s našim partnerom FitBar), praćenje i bilježenje ostvarenih rezultata, uzbuđenje natjecanja kroz sedam planiranih kola te usporedba s drugim trkačima, okrijepa i druženje na posljednjem kolu lige (brdo Hum s panoramskim pogledom na grad Mostar), pomažete humanitarnom radu udruge, doprinosite razvoju rekreativne trkačke zajednice, promovirate zdrav način života i trčanje te ostvarujete mogućnost osvajanja nagrada iz najbogatijeg ligaškog nagradnog fonda u regiji, a sve to u dvije kategorije i bez diskriminacije spolova.

Srdačno vas pozdravljam uz otvoren poziv da nastavimo zajednički razvijati našu rekreativnu trkačku zajednicu.

Vladimir Pokrajčić

Vaši komentari

Banner