BEOGRADSKI BIB 916: ASFBiH pozvao udruženje Dečki u plavom da suspenduje svog predsjednika Lončara na 4 godine

Na sjednici Upravnog odbora Atletskog saveza Federacije BiH održanoj minule nedjelje u Tuzli, između ostalog je razmatran slučaj “Beogradski BIB 916”, koji je odjeknuo u trkačkoj zajednici BiH, ali i regije.

2038
Darko Lončar
Banner
Banner
Banner

Moje trčanje – trcanje.net

O ovome smo pisali ispred Moje trčanje na LINK-u i detaljno se osvrnuli na komplet slučaj.

Prethodne nedjelje je taj slučaj stigao i na dnevni red Upravnog odbora Atletskog saveza Federacije BiH koji je pozvao Udruženje Dečki u plavom na “hitno reagovanje i sankcionisanje izvršioca prekršaja”.

Kako navode u svom izvještaju, ASFBiH je razmatrao “nepravilnosti tokom učešća Predsjednika Udruženja Lončar Darka, a koje je imenovani počinio na 36. Beogradskom maratonu dana 23.04.2023.godine. Nepravilnost, odnosno prekršaj atletskih pravila, ogleda se u tome da su dva trkača nosila isti startni broj tokom gore navedenog maratona i time lažirali rezultat, od kojih je trku završio imenovani Darko Lončar sa brojem 916, a sa istim tim brojem startao je trkač Dragan Suvajac”.

U izvještaju dalje stoji kompletna analiza slučaja, kojom je utvrđeno da je Lončar počinio “težak prekršaj” te se od Udruženja Dečki u plavom traži da ga sankcioniše “razrješavanjem funkcije predsjednika udruženja, isključivanjem iz udruženja, te zabranu bilo kojeg vrste rada i djelovanja u udruženju na četiri godine”.

Iz Udruženja Dečki u plavom su najavili dostaviti odgovor na ASFBiH zaključno sa ostavljenim rokom 1. juna.

U nastavku pročitajte kompletnu odluku ASFBiH.

“Nakon analize i provjere svih činjenica evidentno je da je od strane predsjednika Atletskog kluba “Dečki u plavom” Lončar Darka došlo do teškog prekršaja u polju atletskih pravila, etičnosti i kolegijalnosti između atletskih saveza dvije države, čime je direktno uticao na narušavanje ugleda ASBiH, ASFBiH i vašeg udruženja i cijeloj BH atletici. Imenovani koji je nastupao ispred Vašeg kluba ponašao se suprotno od navedenog u članu 16. Statuta Atletskog saveza Federacije Bosne i Hercegovine koji se odnosi na obaveze vašeg Udruženja kao udruženog člana Saveza. Naime u stavu 6. naprijed navedenog člana stoji da su udruženi članovi (što je u ovom slučaju Atletski klub “Dečki u plavom”) obavezni da rade i postupaju u skladu sa Statutom i aktima Saveza, te da su obavezni da razvijaju sportski duh i moralne vrijednosti kod atletičara, atletskih radnika i atletskih organizacija u cjelini. Ocijenjeno je da ovakvo djelovanje Vašeg člana, u ovom slučaju Predsjednika udruženja šteti interesima atletskog sporta, i ugrožava kompletnu sliku BiH atletike u očima javnosti i struke u regionu, ali i u svijetu. Shodno naprijed navedenom, upravni odbor ASFBiH donosi zaključak u kojem tražimo od vas da kroz vaše disciplinske mjere HITNO sankcionišete imenovanog Lončar Darku razrješavanjem funkcije predsjednika udruženja, isključivanjem iz udruženja, te zabranu bilo kojeg vrste rada i djelovanja u udruženju na četiri godine. Molimo vas da nam do 01.06.2023 (24.00h) dostavite vaš odgovor na naprijed navedeno, uz naglasak da će isti u velikoj mjeri uticati na odluku da li će vaše udruženje biti isključeno iz ASFBiH na sljedećoj skupštini Saveza”.

Vaši komentari

Banner