BEOGRADSKI BIB 916: Prevara ili istraživanje?

Beogradski maraton je održan 23. aprila, ali još uvijek se ne stišavaju priče oko lažiranog rezultata na njemu.

5327
Banner
Banner
Banner

Piše: Ersan Bijedić

Dobrom dijelu trkačke javnosti je već jasno da se radi o Darku Lončaru i Draganu Suvajcu koji su zajedno istrčali 3:14:29 maraton (gun time: 3:18:32).

Prvi je predsjednik udruženja Dečki u plavom iz Sarajeva koje ima trkački klub, organizuje niz trkačkih događaja i humanitarnih akcija, a drugi amaterski trkač iz Beograda.

Jak lični

Ali krenimo redom. Lončar je poslije maratona u Beogradu na Facebooku udruženja objavio da je istrčao lični rekord (3:18), iako se radilo o 3:14 maratonu (chip vrijeme). Oba ova rezultata su odmah privukla dosta pažnje i komentara koji su najblaže rečeno ukazivali na sumnju da je dotični istrčao taj rezultat. Lično sam tad bio na London Marathonu i ekipa se uglavnom smijala „poduhvatu“, poprilično svjesni da je jako malo vjerovatno kako je to realno te da se možda radi o nekoj vrsti šale. Analiza ranijih rezultata jasno ukazuje da nije vjerovatno da Lončar to može izvesti, a analiza rezultata iz bliske prošlosti (Mostarski polumaraton 18. marta za 1:51) da u međuvremenu nije baš uložio u trening da napreduje.

Rezultat Darka Lončara i prolazi na Beogradskom maratonu

„Raspadam se od dopinga“

Potvrde o šali ipak nije bilo pa stvari postaju ozbiljnije. Lako je lupati po društvenim mrežama na kojima se svašta iznosi bez ikakve provjere i odgovornosti (znamo i na svojoj koži jer svakakve nebuloze se iznose na račun MT), i za ovakve optužbe treba pronaći konkretne dokaze ako ste iole ozbiljni. Meni je zato bilo logično postaviti pitanje direktno samom akteru prije iznošenja bilo čega.

Jutro poslije sam ga pitao je li istrčao taj rezultat, a odgovor je bio u nekakvom šaljivom, prilično neozbiljnom tonu da se „dopingovao, smršao četiri i pol kila i da trenira sa Zaimom“. I da se sad „raspada od bolova“. Takav komentar me dodatno motivirao da probam dokučiti o čemu se radi. Prvi motiv zbog kojeg sam bio zainteresovan je to što je to rezultat koji trebam unijeti u MT tabelu rezultata bh. trkača koju godinama nastojimo voditi što korektnije je to moguće. Znao sam da je nerealno da taj rezultat bude zaveden, ali je stajao u službenim rezultatima Beogradskog maratona pa tako i kod nas – sve dok ne ispitamo šta se desilo.

Nepotkovane teze

U trenutku kad izlazi ovaj tekst se činjenica da je rezultat lažiran čini jednostavnom, ali tad nije bilo tako iz razloga što se sve ipak moglo objasniti i drukčije:

  1. Koliko god djelovalo nerealno, znam da je ipak moguće da trkač toliko napreduje u međuvremenu. Posebno ako se radi o nekome ko dosad nije ozbiljnije trenirao i svakako ni sam ne zna koliko može. A Mostarski polumaraton za 1:51 može biti samo trening.
  2. Potpuno nelogični prolazi na BG maratonu se u tom trenutku mogu tumačiti i kao neka greška u sistemu. Jer zašto bi uključeni brzi trkač odjednom između 21. i 25. kilometra trčao na 3:44/km? U tom trenutku bi mi prevara djelovala kao realnija opcija da su prolazi bili na kontinuiranom tempu (oko 4:35/km).
  3. Video (LINK OD 23:10) koji se pojavio gdje Lončar hoda na maratonu (negdje oko 32. km) se opet može tumačiti kao udaranje u zid čovjeka koji je krenuo jako. Iskusni maratonci znaju da čak i trkači koji trče maratone ispod 3 sata mogu dio staze u drugom dijelu prehodati pa ipak doći za npr. 2:50. Opet, malo vjerovatno za Lončara, ali moguće.
  4. Norma za Boston Marathon za trkača Lončarovih godina je sub-3:20 pa se počelo uvelike pričati kako je cilj bila norma za Boston. Lijep cut-off od preko 5 minuta. Ovo isto s druge strane nije imalo puno smisla jer znam da Lončar posjećuje ogroman broj trka, ali isključivo u BiH i regiji. BQ uopšte ne djeluje kao realan motiv. Ujedno to nije dokaz.
  5. Lončar je objavio da mu je lični 3:18, umjesto 3:14. Ko još objavi gun time ako mu je toliko bolji chip time? Ipak Lončar ima objašnjenje – ne nosi sat na trkama, a na prvu se u rezultatima nisu ni mogla vidjeti chip vremena. Pregledom fotografija sa ranijih trka možete vidjeti da također nije trčao sa satom.

Svi znamo da 99 posto nije istrčao taj rezultat, ali niko ne može objasniti šta se stvarno desilo. A on sam ne iznosi ništa ozbiljno.

Epilog

Sve se svodilo na isprazne priče sa društvenih mreža, a kroz to, i u razgovoru sa kolegama trkačima iz Srbije sam došao do nekih imena u čije se rezultate ranije sumnjalo. Pregledom po Stravi tih ljudi sam tri dana poslije trke slučajno došao i do Dragana Suvajca čije ime mi je zazvonilo jer sam prvi spomen tog prezimena i čuo nekad od Lončara. Već prvi fajl koji sam vidio kod njega je bio trening na 30km stazom Beogradskog maratona 23. aprila. Boom! Prolazi su se potpuno poklapali sa prolazima i rezultatom Lončara u Beogradu, kao i činjenica da je startao u 9:04h, što objašnjava razliku u Lončarovom chip vremenu (3:14 – 3:18). Suvajac je odradio nekakvu fartlek dužinu (sad vidim da je 3:44/km između 21. i 25. kilometra sasvim realan jer se radi o sub-2:50 maratoncu), a onda štafetu predao Lončaru. Na osnovu ovog fajla u Beogradskom maratonu su potražili fotografije sa staze (prethodno su bili skeptični i ne baš zainteresovani na upite o regularnosti rezultata) i potvrdili mi da sam u pravu te da će rezultat biti diskvalifikovan. Fotografije su pokazale da su pod takmičarskim brojem 916 trčali Suvajac i Lončar. Iz Beograda su također striktno potvrdili da oni „ni na jedan način nisu učestvovali“ u „istraživanju“ koje će uslijediti kao objašnjenje.

Beogradskom maratonu sam Strava fajl Suvajca poslao 26. aprila poslije 23h navečer, a odgovor da sam „u pravu i da su dva trkača trčala pod brojem 916“, dobio sljedeće jutro, dakle 27. aprila u 10:05h. Dan kasnije sam od BG maratona dobio napomenu da te fotografije ne mogu koristiti pa ih nema ni sad u ovom tekstu. Pitao sam ih opet za potrebe ovog teksta, ali do objave nisam dobio odobrenje.

Koji je smisao?

Smisao navodne prevare i lažiranog rezultata je u tom trenutku totalna enigma jer nikako nije moguće povezati bilo kakav smisao na ovo sve. Na koju god stranu okreneš, nema smisla da tako uništiš svoju reputaciju. Praktično ni za šta. Nema nikakve ozbiljne računice za tako nešto. Nema razloga. S obzirom na navike (nisam nikad upratio da je Lončar trčao išta van ex-yu prostora), nelogično djeluje da je motiv BQ (kvalifikacija za Boston). Čemu onda to sve?

Ipak nije kraj

Potom je 28. aprila Lončar izišao sa objavom na društvenim mrežama da se radi o istraživanju na temu „Prevencija prevara u sportu, moral put do rezultata“, čiji rezultati će tek biti objavljeni. Također uz sugestiju da je bilo lako shvatiti da on to nije istrčao i da je svima moglo biti jasno, očito. Da, ali ipak nama koji smo eventualno dovedeni u zabludu (ako se stvarno radilo o istraživanju) lažirani rezultat nije bilo tako lako dokazati sa distance, niti se osjećam da je opravdano gubiti toliko vremena radi tuđih egzibicija.

Ovaj dio o istraživanju ispred MT nećemo komentarisati dok sve ne bude potpuno rasvijetljeno (dok eventualno neki veći organ poput toliko spominjanog ASBiH ne da neki zaključak), i to je razlog zašto nismo dosad pisali na ovu temu. Ipak oko svega se digla tolika prašina da smo odlučili pružiti prostor različitim stranama i dati na uvid javnosti koju ovo očito itekako zanima. To su svakako Darko Lončar na kojem je da objasni svoj akt, a na drugoj strani Elmir Ćerimagić, predsjednik AK Novi Grad Sarajevo koji se povodom ovog slučaja oglašavao na društvenim mrežama. Također u prilogu donosimo i saopštenje koje smo povodom slučaja dobili od NGO Marathon Sarajevo.

Darko Lončar

Udruženje kroz svoje projektne aktivnosti provodi istraživanje o prevarama u sportu – “Moral put do rezultata” (case study: trčanje) koje sadrži iskustva i ispovijesti osoba koje su se okušale u istima, te osvrte reprezentativaca/ki, olimpijaca/ki, profesionalaca/ki, amatera/ki i organizatora utrka koji će svojim savjetima pomoći da u budućnosti spriječimo slične pojave na trkama. U sklopu tog istraživanja izvršili smo simulaciju varanja na utrci BGD maraton.

Darko Lončar

Navedena simulacija varanja na utrci planirana je i provedena temeljem ranije potpisanog ugovora sa Agencijom koju smo angažirali za realizaciju samog istraživanja. Ugovor sa Agencijom potpisan je 13 dana prije utrke. Navedeni ugovor Vam dostavljamo na uvid i molimo da vodite računa o tajnosti podataka i financijskom aspektu Ugovora. Napomenuti ću i to da je kopija ugovora pohranjena u Atletskom savezu BiH.

MT napomena: Dobili smo mogućnost objaviti samo ovaj dio ugovora koji je po navodima Lončara u kompletu pohranjen i u ASBiH

Do sada je  u okviru istraživanja izvršeno anketiranje više desetina reprezentativaca, olimpijaca, profesionalaca, rekreativnih trkača i organizatora utrka iz Bosne i Hercegovine i regiona, a rezultati istraživanja biti će prezentovani na sportskoj konferenciji koju organiziramo 23. septembra u Sarajevu.

Dozvolite mi da iznesem još neke detalje u vezi simuliranja varanja na utrci u Beogradu, obzirom da je navedena aktivnost izazvala najveći broj reakcija. Kao što smo istakli, to je planirana aktivnost koja je realizirana u sklopu istraživanja. Budući da sam ja odgovorno lice Udruženja, lično sam sudjelovao u realizaciji ove aktivnosti, zajedno sa Suvajac Draganom. Drugi trkač koji je pored mene učestvovao u utrci će se rado odazvati vašem pozivu i dati svoju izjavu o svim okolnostima njegovog učešća u ovoj simulaciji.

Zašto je izabran BGD maraton? Zato što je to jedina regionalna utrka na kojoj nastupa više hiljada učesnika u periodu dok se vrši istraživanje, te je adekvatna referentna tačka za simulaciju. Da li smo istu najavili organizatoru, nismo. Jer smo želili da imamo realne uslove na stazi, a ne da budemo pod staklenim zvonom. Nakon što je BGD maraton objavio službene rezultate sa utrke kontaktirali smo ih i pojasnili da smo na utrci izvršili simulaciju varanja u svrhu istraživanja.

Budući da je trkačka zajednica u Bosni i Hercegovini vrlo mala, po broju brzih trkača, zamolili smo prijatelja iz Srbije da bude dio istraživačkog tima. On je imao samo jedan uslov, da rezultat koji ćemo ostvariti prilikom provođenja eksperimenta, mislim za istrčano vrijeme, ne utiče na plasman osoba koje su na postolju, odnosno da ne budemo u nekih recimo top 20 trkača.

Kako bismo proveli istraživanje obukli smo trkača A u fluorescentnu narančastu majicu i stavili mu broj naopako te smo dogovorili da trči prosječni pace 3:50/4:00 prvih 26 kilometara. Trkač B (ja) sam narednih 16 kilometara lagano trčkarao i šetao stazom u plavo/rozoj klupskoj majici prosječnim pace 5:30/5:45. Kako bi smo privukli pažnju “trkačke zajednice” i dobili komentare za naše istraživanje, objavili smo istrčani PB 3:18 na našim društvenim mrežama, ali budući da je to bio “gun time” prilikom službenih rezultata smo i taj PB popravili na “chip time” 3:14. Pored toga, objavili smo i fotografiju ulaska u cilj kako bi dali još materijala za istraživače našeg istraživanja.

Dana 28. aprila, kada smo prikupili dovoljno komentara sa društvenih mreža i “zatalasali” ovu temu među trkačkom zajednicom putem društvenih mreža obavijestili smo “javnost” da provodimo istraživanje na temu prevencije prevara u sportu “Moral put do rezultata”.

Kao što piše u Ugovoru, istraživanje traje 90 dana, odnosno od 10. aprila do 10. jula 2023. godine. A sami rezultati, kao što smo naveli biti će prezentirani 23. septembra.

Počinjemo da mislimo da je nekome žao što se nije prvi sjetio da provede istraživanje na ovu temu ili pak što njegovu Agenciju nismo angažirali da za nas provede ovo istraživanje.

Ako neko želi da vara, onda trkača A obuče u istu “uniformu” kao trkača B, prekrije broj majicom ili ga stavi u džep, stavi kačket, sunčane naočale i naravno odradi to na nekoj od utrka na kojoj ga niko ne poznaje. Ne objavljuješ ništa na društvenim mrežama, već kuliraš. A mi smo uradili sve suprotno od toga, kako bi olakšali “istraživačima” i ukazali da je varanje na utrkama vrlo jednostavno.

Ovo iskustvo će nam biti od nemjerljive pomoći da unaprijedimo našu utrku. Da uvedemo mjerenje vremena sa live praćenjem duž staze svih 42K, sa narukvicama koje imaju integrirane čipove, a koje se ne mogu prenositi na drugu osobu. To će biti dugotrajan proces, zbog cijene implementacije takvog sistema, ali to je put kojim idemo.

Iskoristiti ću ovu priliku da najavim naredno istraživanje na temu: Doping – put do zvijezda. To istraživanje je uvod u ono što implementiramo od naredne godine na manifestaciji Sarajevo Marathon, doping kontrolu.

Elmir Ćerimagić

Ovo je čista prevara i nema nikakve sumnje da je došlo do varanja čitavog sistema takmičenja. To dokazuje oficijelno bilten Beogradskog maratona i izjave organizatora. To se ne smije raditi bez obzira koje se opravdanje koristi. Atletska pravila su jasna i trebaju ih se svi pridržavati, pogotovo predstavnici klubova. Ono što je u eteru i ono što je oficijelno jasno je da je Darko Lončar napravio prekršaj i ušao u proceduru organa ASBiH na osnovu tog prekršaja. Relevantne komisije ASBiH će izaći uskoro sa svojim mišljenjem oko toga. Moj stav je da je to prevara i laganje, učinjena velika greška i da se tako ne smije raditi. Jedan sam od onih koji je prijavio ovu grešku i tražio od AS Federacije BiH da kontaktira AS Srbije i AS BiH te organizatora Beogradskog maratona da ovaj akt uđe u proceduru.

Elmir Ćerimagić
(Foto: Igor Isanović)

Javno nastupam preko svojih društvenih mreža u vezi ovog slučaja čisto da ne bih dozvolio da se ovaj prekršaj zaboravi i da se ne desi da se ne izgura do kraja, jer ako djecu/atletičare možemo učiti da ne varaju i kad varaju kažnjavamo shodno pravilima, ne smijemo da ne procesuiramo i više atletske predstavnike shodno njihovim prekršajima. Ovo je prekršaj jer je Lončar nastupao pod zastavom BiH i kao predsjednik atletskog kluba koji ima svoje atletičare, na oficijelnom renomiranom atletskom takmičenju iza čije organizacije stoje relevantne atletske institucije. Zato on treba biti nosioc pravila i pokazatelj kako treba da se ponaša jedna atletska ličnost, a ne da ismijava organizaciju i kolege bilo koje atletske manifestacije i druge takmičare (djeca, profi atletičari, rekreativci) koji vrijedno treniraju i bore se za svoj rezultat na takmičenju pod pravilima svjetske atletike. Ako pustimo da se ovo ne sankcioniše, kakvu će to poruku poslati djeci i mlađima? Ono što još više vrijeđa inteligenciju sviju nas jeste da Darko sad pokušava ovaj svoj prekršaj “oprati” kao da je isti učinio u svrhu nekog istraživanja. Ja ću vam samo reći malo koji atletičar nakon što ga uhvate u prevari prizna učinjenu grešku, svi oni iznose neke svoje razloge. Neki su manje kreativni, neki više. Ukoliko izađu rezultati tih istraživanja, rado ću ih uzeti u akademsko razmatranje, ali isti nikako ne mogu opravdati prekršaj i ovo laganje, jer isti je učinjen jasno, što potvrđuju svi dokazi. Možda da je odmah nakon utrke, odbio medalju, došao do sudija i rekao: „Ja sam varao u svrhu istraživanja“, da se nije hvalio na društvenim mrežama, tad bih mu povjerovao. Ovako kad je otkriven, i nakon što ga je organizator diskvalifikovao, ova izjava da je isto učinjeno za svrhu istraživanja nema nikakvog uporišta.

Zanimljivo je da smo tokom svega ovoga dobili još komentara i dokaza o prevarama, posebno o onima za BQ. Izgleda da Derek Murphy i Marathon Investigation ne kopaju puno na našim prostorima, niti se žele baviti balkanskom prljavštinom pa neki sa ovih prostora uspijevaju otići na trkačko hodočašće bez da to stvarno zaslužuju rezultatom. Iz Srbije smo dobili informacije i konkretne dokaze o zamjeni brojeva iskusnih maratonaca Ivana Živkovića i Predraga Aničića koji je Živkoviću istrčao BQ u Štokholmu (4:06 – kategorija preko 70 godina), da bi ovaj u Bostonu 2022. trčao 5:13, rezultat kakav objektivno može „izgurati“. To je izgleda, i nažalost, samo jedan od primjera prevare u našem sportu.

Saopštenje NGO Marathon Sarajevo

Udruženje Marathon Sarajevo (NGO ), kao bosanskohercegovački lider u organizaciji uličnih utrka obraća se trkačkoj i ostaloj javnosti radi izbjegavanja konfuzije oko naziva i organizatora “sarajevskih polumaratona “, maratona i ostalih utrka u Sarajevu. U nedjelju, 07.05., održan je događaj Sarajevo Marathon, u sklopu kojeg se od nedavno održava i utrka Sarajevo polumaraton. Dobili smo mnogo obavijesti i oznaka na našim društvenim mrežama u kojima nam se učesnici “zahvaljuju” na organizaciji. Kao kreatori i organizatori  orginalnog Sarajevo polumaratona sa najdužom tradicijom u BiH, koji će se ove godine u septembru održati po 16. put, dužni smo obavijestiti javnost i trkačku zajednicu da mi nismo organizator majskog Sarajevo polumaratona i maratona kao i da nemamo ništa zajedničko sa cjelokupnim događajem – osim činjenice da su organizatori “posudili” zvanično ime naše web stranice – www.sarajevomarathon.ba za zvaničan naziv svoje utrke. Jedan od glavnih razloga zbog kojeg se očitujemo po ovom pitanju i zbog čega želimo napraviti jasnu distinkciju između nas i pomenute organizacije je činjenica da je na zadnjem Beogradskom maratonu, diskvalifikovan vođa pomenute organizacije, tzv. Sarajevo Marathon – a. Prema informacijama od organizatora maratona i Atletskog saveza BiH posrijedi je varanje, a to je sve ono što se kosi sa fundamentalnim vrijednostima, misijom, razlozima postojanja i osnivanja našeg Udruženja. Trkački sistem vrijednosti kakav mi zamišljamo je potpuno drugačiji. Fair play je za šta se zalažemo počevši od Bambini maratona pa sve do Sarajevo Running Club -a! Vidimo se na Sarajevo polumaratonu – 17.09.2023.

Vaši komentari

Banner