(VIDEO) 3. LJUBUŠKI OUTDOOR FESTIVAL: Vikend za sportske gurmane

Proteklog vikenda je još jednom Ljubuški Outdoor Festival bio odlična trkačko - turistička destinacija.

1053
Foto: Karolina Herceg Alilović

Tekst i video: Ersan Bijedić

Treće izdanje festivala je donijelo potvrdu da je to odlična destinacija za ukomponirati zabavan sportski vikend.

U prilog tome ide da se, iz trkačke perspektive (ukoliko niste na nivou takmičara za pozicije koje nose nagrade), radi o stazama na kojima ima smisla prikočiti, odraditi ih u trening ritmu ili prosto kao dužinski izazov.

Staza za uživanje

Staza polumaratona Dva slapa (više o njoj na LINK-u) nosi i atraktivnu rutu koju vrijedi pretrčati (posebno prvih 10km), a zatim uživati u ostatku programa koji nudi Ljubuški.

Više o rezultatskom dijelu na LINK-u.

Posebno ljepotama rijeke Trebižat, vodopada Kravica koji možete posjetiti besplatno uz takmičarski broj sa LJOF-a, vodopada Koćuša, kao i koncertima obje večeri festivala u zoni cilja na platou iznad Kravice (Psihomodo pop je zabavljao okupljene u petak, a Željko Bebek u subotu). Osim što dvije staze u Ljubuškom nisu certificirane (dakle nećete trčati lični), nose nešto teže izazove zbog uspona te se takmičenja odvijaju po dosta toplom vremenu (dakle i da su staze certificirane, opet vjerovatno nećete trčati lični) zbog čega pretjerano forsiranje i nema toliko smisla. Ipak, doći i biti dio svega toga je zbog ukupnog programa – privilegija.

Iz MT videa u prilogu možete upotpuniti dojmove sa ovogodišnjeg LJOF-a.

Kad smo kod staza, treba napomenuti da su i ove godine pretrpjele male korekcije na 16. kilometru polumaratona (ili negdje na 5. kilometru kraće trke) pa je polumaraton imao najkorektniju dužinu u dosadašnja tri izdanja, dok je kraća trka dobila dužinu od cca 10.600m (po GPS-u).

Vrhunsko osiguranje

Organizatori su se odlično pripremili za ovakve uslove i staze su bile osigurane kao malo gdje u BiH. Okrepne stanice su bile česte, bogate, sa hladnom vodom na hercegovačkoj vrućini te brojnim i pokretnim volonterima koji su olakšavali posao trkačima. Posebnost ljubuškog polumaratona je i u mobilnim volonterima na biciklima koji su brinuli o hidraciji trkača vozeći se duž čitave polumaratonske staze. Na nekoliko mjesta su učesnike hladili i vodeni tuševi, a svaki kilometar staze je obilježen. LJOF je zadržao bogat startni paket.

Zaključak

S obzirom na mogućnosti za provesti lijep sportsko – turistički vikend možda je očekivati više trkača od odaziva koji je ovog puta imao Ljubuški. Ove godine je to bilo 232 trkača na dvije trke, što je više nego prošle godine kad ih je bilo 200, ali manje nego na premijernom izdanju kad je dvije seniorske trke u Ljubuškom završilo 279 učesnika. Kao da nivo koji je ova manifestacija postigla još nije prepoznat od trkača, ili prosto brojnost trkačkih događaja ne dozvoljava više.

Vaši komentari

Banner