UROŠ GUTIĆ I 44 TRKE U 7 MJESECI: Za veliki broj trka je bitna opšta spremnost i intenzitet kojim se trče

Uroš Gutić se posljednjih godina isprofilirao u najboljeg bosanskohercegovačkog dugoprugaša.

2085
Uroš Gutić na nedjeljnom Sarajevskom ceneru (Foto: NGO Marathon Sarajevo Facebook)
Banner
Banner
Banner

Piše: Ersan Bijedić

Ukazuju to titule na državnim prvenstvima (ove godine na 3.000m i 5.000m, prošle godine na 5.000m i 10K), kao i neki od postignutih rezultata u posljednje vrijeme, među kojima je lični na 5.000m (14:59.10) u Poljskoj na Europskom timskom prvenstvu.

Ono što posebno privlači pažnju nama koji se bavimo uličnim trčanjem je da je na tom polju jako prisutan te se pojavljuje na ogromnom broju trka. Vrlo često je to po nekoliko trka tokom jednog vikenda, ponekad stiže i na dvije dnevno. To su trke na kojima opet najčešće uspijeva biti među prva tri takmičara.

Prošle godine je istrčao 65 trka, a ove je na putu da prevaziđe ovu brojku jer je sa prošlim vikendom stigao na njih 44!

Inače po MT evidenciji je u BiH ove godine zaključno sa prošlim vikendom održano 46 trka (uličnih i trail). Naravno, Uroševa lična statistika obuhvata i trke sa atletske staze, plus trke iz drugih država.

U prilogu je lista trka koju donosimo uz odobrenje Uroša i iz njegove evidencije trka za 2023. godinu. Na njegovoj listi su unesena mjesta gdje je trčao trku, termini održavanja, istrčane dužine i tempo po njegovom GPS satu te plasmani. Crvenom bojom su istaknute jače trke. Na 22 od 44 trke je pobijedio.

Koga zanima njegova ranija statistika trka, može više pogledati na sljedećim linkovima koji pokazuju i da je u 2022. godini imao 65 trka – rekord koji je na putu da bude oboren ove godine: LINK1, LINK2.

Uroš će 30. augusta napuniti 26 godina, a prošle zime je prvi put u karijeri bio u poziciji potpuno se posvetiti treningu, bez drugih poslova i aktivnosti, pa su stigli i bolji rezultati na atletskim borilištima.

– Od kada sam počeo sam da treniram (novembar 2021.), jedan od osnovnih ciljeva je bio postići što veći kvantitet da bi mogao ostati u trčanju, a ukoliko ostvarim kvalitet – još bolje. Prošle godine sam bio zadovoljan učinjenim, veliki broj trka, a i uspio sam ići 3000m za 8:23, što nisam očekivao. Ove godine sam još bolje radio, mogao sam čitavu zimu raditi fino (ranije nisam mogao dva treninga zbog dodatnog posla), samim tim su se i ciljevi povećali, još veći broj trka, ali i rezultat mi je bio značajan. Veoma sam zadovoljan urađenim, prethodna 3 mjeseca sam imao baš dosta trka, mnogo više nego prošle godine u ovo vrijeme. Uspio sam ići i mnogo kvalitetnije trke: na 5K četiri trke na 3:00/km ili ispod 3 minute po kilometru, a ono što je najznačajnije uspio sam ići lični na 3000m (8:16) i 5000m (14:59), mada sam ubijeđen da mogu još bolje 5000m. Jedina stvar kojom nisam zadovoljan je 10K, jer mislim da trčim ispod svojih rezultata na kraćim distancama. Mislim da je bitno napomenuti i da na skoro sve trke idem svojim autom, prelazim velike udaljenosti u kratkom periodu, a samo na mali broj trka nisam ja vozio. Što se tiče povreda, mislim da veliki broj trka ne znači nužno povredu i da je mnogo važnija opšta spremnost i intenzitet kojim se trče te trke. Lično prošle godine sam pred Zenicu (08. 06. 2022, 3000m – 8:23) osjetio bol u koljenu, ali to nije preraslo u povredu, dok ove godine nisam imao nikakve takve bolove, ali sam i mnogo spremniji, ispričao je Uroš Gutić za Moje trčanje.

Njegovo sljedeće takmičenje je već za vikend kad će nastupiti na Balkanskom prvenstvu u Kraljevu (Srbija) u disciplinama na 3.000m i 5.000m.

Sa Europskog ekipnog prvenstva u Poljskoj

Vaši komentari

Banner