POJAČAVA LI LJUBAV PEJS: Trkački parovi kod nas i u inostranstvu

Nekada ranije sam pisala o utjecaju sexa na trkačke performanse i PB, pa je nekako došla na red i ljubav.

1696
Ryan i Sarah Hall (Foto: Runners World)
Banner

Piše: Edina Harbinja

Taj tekst možete pročitati na ovom LINK-u.

Eh sad, da ne bih širila temu na sve moguće efekte ljubavi unutar i izvan trčanja, ograničit ću se na parove koji skupa trče, koji su se upoznali kroz trčanje ili je jedno od njih protrčalo radi drugoga.

Čini se da ljubav, veza i brak mogu imati mnoge pozitivne efekte na performans, te da razumijevanje u ovakvim vezama može biti dublje, a podrška konkretna i vezana za sport. Trkački parovi koji treniraju skupa, bar dijelom, smatraju da im trčanje pomaže da stvore dublju konekciju, zasnovanu na zajedničkim interesima, izazovima i provođenju kvalitetno ispunjenog vremena skupa. Oni također imaju i sličnu rutinu, te dijele trkački način života, uključujući odgovarajuću ishranu, oporavak, san, ishranu, ali i opremu neugodnog mirisa.

Ovo naravno nije pravilo, te mnogi sportisti preferiraju partnere koji nisu u istom sportu ili se ne bave sportom profesionalno, tvrdeći da ih to odmara i predstavlja distrakciju od svakodnevnih poteškoća i izazova koje sport na visokom nivou donosi. Ponekad, partnerovo veliko razumijevanje atletskih uspona i padova uzrokovalo je nezdrave nivoe preispitivanja u vezi i učinilo da se osobama bilo teško isključiti mentalno i odmoriti od sporta.

Emil Zatopek i Dana Zatopkova

Elitni atletski parovi

Nemoguće je nabrojati sve parove u atletici i elitnom trčanju, pa to neću ni pokušati. Podsjetit ću vas samo na neke od poznatijih, kao što su Emil Zatopek i Dana Zatopkova, Pete i Chrissie Pfitzinger, Marion Jones i Tim Montgomery, Ryan i Sarah Hall, Brent i Sara Vaughn itd. Neki od njih su se upoznali prije nego što su postali profesionalni atletičari, u školi ili na univerzitetu, dok su se drugi upoznali baš kroz atletiku.

Šta su prema mišljenju ovih slavnijih atletskih parova benefiti trkačkih veza? Eilish McCollgan, britanska rekorderka na nekoliko dugoprugaških disciplina, tvrdi da je njen partner, Michael Rimmer, sada penzionisani trostruki olimpijac na 800 metara, odlično razumije i podržava. Njih dvoje treniraju zajedno, putuju i suočavaju se skupa s izazovima profesionalnog sporta, kao što su putovanja, teški treninzi, povrede, porazi i sl. Eilish priznaje da joj to što ima partnera koji razumije sport čini život mnogo lakšim.

Slično, Sarah Hall, američka elitna trkačica s PB-om od maratonskih 2:20:32, udata je za Ryana Halla, američkog olimpijca i rekordera. Sarah je izjavila da je znala da će se udati za Ryana prije nego što su istovremeno upisali koledž na Stanfordu. Njih dvoje su usvojili četiri djevojčice iz Etiopije i osnovali The Hall Steps Fondaciju s misijom borbe protiv siromaštva širom svijeta. Ryan, koji se više ne takmiči, postao je trener mnogih trkača, uključujući i Sarah. Nekon njegovog povlačenja iz netjecanja, uz Ryanovu pomoć i podršku, Sarah je nastavila napredovati i spustila maratonski PB s 2:31 na 2:20. Naravno, u sportu, kao i u ostalim sferama života, nije sve uvijek savršeno, pa se ovaj par ponekad i posvađa tokom treninga. Ryan novodi da se svađice često dešavaju oko pejsa. Na primjer, on se zanese i ode predaleko ispred nje na biciklu dok je pejsa na težim treninzima, pa se ona naljuti, a onda i on, ali to uvijek na kraju izglade.

Bh. (i poneki regionalni) trkački parovi

Izgleda da ni mi ne zaostajemo kada je u pitanju ljubav na cesti (ne vučem vas za jezik/um, mislim na trčanje). Ne bih željela ovako javno pisati o ljudima čije veze možda i nisu tako javne i time im narušiti privatnost (a to je jedna od oblasti kojima se bavim), pa ću spomenuti samo parove koji su javno iskazali svoju prisnost, ljubav, vezu, brak… Također, govorit ću samo o hetero parovima, jer znamo kako se kod nas, nažalost, provedu oni manjinski kada ih se identificira.

Vjerovatno naš najbrži trkački par su Alma Hrnjić i Ibrahim Bane Zubača. Alma je naša višestruka državna prvakinja na dugim prugama i najbrža cura na mnogim 5 i 10k uličnim trkama, a Bane je uvijek u top 10ak muškaraca na većini dugoprugaških trka. Kao tandem, vjerovatno mogu pobijediti na većini naših mješovitih štafetnih trka, pa se svi nadamo da se na njih neće puno prijavljivati. Koliko mi je poznato, njih dvoje često i treniraju skupa, na trkama također često pejsaju jedno drugo i čini se da je njihov odnos blagotvoran za trčanje, a vjerovatno je i obrnuto. Ako sam nešto pogrešno napisala, pozivam ih da me isprave i daju zajedinički intervju.

Alma Hrnjić i Ibrahim Zubača

Tu su zatim Belmin Mrkanović i Anastasija Višt, koji u stopu prate Almu i Baneta po ukupnom prosječnom pejsu. Njih dvoje su također u ovoj „nadam se da se nećete prijaviti“ kategoriji. Šalu na stranu, oni su jedan lijep, samozatajan i veoma brz trkački par. Više detalja ne znam, a i što bih…

Naredni brz i drag par su Vesna Lazić i Marko Buljan, uspješan „power couple“, koji pored trčanja, stigne da organizira i super 5k trku u Kiseljaku. Oboje imaju veoma uspješne karijere van trčanja. U kategoriju moćnih parova (po karijerama, pejsu ili oboje) su također i Hana Jusić i Drino Galičić.

Naredna kategorija su bračni trkački bh. parovi. Za ove parove ja zanimljivo da je kod mnogih ustvari samo jedan partner ozbiljnije trčao, a drugi se priključio i manje ili više zagrizao. Neki od njih su možda u početku bili samo pratnja na trkačkim pohodima u zemlji i inostranstvu, pa im je dosadilo da samo navijaju, te su i sami protrčali. Drugima se trčanje zaista svidjelo i odlučili su se možda i takmičiti s partnerom na neki način, treći su shvatili da uživaju u trčanju itd. Motiva koliko i ljudi… Tu su izuzetak naša olimpijka i rekorderka Lucia Kimani i njen suprug i trener Srđan Marčetić, oboje uspješni i brzi trkači.

Hana Jusić i Drino Galičić

Teško je napisati sve što, u i oko trčanja, zajedno rade bračni par Emina Ćehajić Gradinović i Amar Ćehajić. Njih dvoje su „power couple“ u pravom smislu ove strane riječi – jaki, brzi, uspješni, skupa trče po regiji i inostranstvu, organiziraju trke, humantarne akcije i zaista se čine kao svestrane atlete i divni ljudi.

U grupi bračnih parova su i Irma i Renato Kristić, Renato i Larisa Šabanović, Aldin i Zijada Rizvić, Edis Kavgić i Emina Terzić Kavgić, Jasmin Harbinja i Nermina Kraljić Harbinja, Eduard i Gordana Brandalik itd. Kod nekih od ovih bračnih parova trčanje je i značajnija porodična aktivnost, te su u nju uključena i djeca. Trke tada budu i prilika za putovanja, porodična druženja i uživanje u jednom zdravijem načinu života nasuprot mnogo nezdravih stvari koje nas okružuju.

Namjerno nisam navela urednika ovog portala i autoricu teksta kao jedan od parova. Bez veze mi nekako pisati o tome, ali eto, ko želi, može baciti komentar na članak. Želim samo reći da je trčanje neodvojivi dio naše svakodnevne rutine i da utiče itekako pozitivno, rijetko i negativno (ko se kako spremio za trku, npr.), na naš odnos. Ersan je i moj trener, pa postoji i taj sloj koji dodaje dinamici veze.

Od regionalnih trkačkih parova izdvojila bih Sretu Krstića i Slađanu Stamenković, kao izuzetno brzi međudržavni par, te Anu Štefulj i Bojana Kuljića, također jedan brzi, elitni maratonski par.

(Molim vas da u komentarima navedete parove koje sam izostavila, a sigurno ih je mnogo).

Emina Ćehajić Gradinović i Amar Ćehajić

Na kraju…

Da ne bude da mi izmišljamo nešto o ovo temi, postoji mnogo članaka o tome već…

Na primjer, Dr Martin Graff, profesor psihologije na Univerzitetu Južnog Velsa, tvrdi da trkači imaju bolju kardiovaskularna efikasnost i jači seksualni nagon, pa su time i bolji seksualni partneri. Tako su i naši preci mogli trčati duže i imali superiornu fizičku izdržljivost, vjerovatnije bili izabirani kao bolji partneri za reprodukciju. Trkači također imaju bolje tehnike disanja i bolju svijest o svom tijelu, što se može prevesti u svijest o tome šta ih čini da se osjećaju dobro. Tokom njegovog istraživanja, nešto više od polovine muškaraca i nešto manje od polovine žena izjavilo je da im se seksualni život poboljšao nakon što su počeli trčati, a parovi koji trče zajedno izvještavaju da imaju više seksa.

Malo manje ozbiljne, ali slične savjete daje Canadian Running magazin u svojih 14 načina na koje trčanje pospješuje vašu vezu i ljubav. Pored već navedenih, tu su i mogućnost da upoznate osobe sličnih interesa kroz trkačke grupe i klubove, te činjenica da trkači potižu bolje raspoloženje kroz „runner’s high“ i povišeno lučenje hormona dopamina i serotonina.

Pa eto, ako vas prikaz zanimljivih parova gore nije ubijedio da vi i/ili vaš partner počnete trčati, onda će možda ova ili slična istraživanja i statistika… Ukratko, ljubav pojačava pejs, i obrnuto!

Vaši komentari

Banner