(VIDEO) 6. TRAVNIK 5K: Veliki broj učesnika i odlična atmosfera krase travničku trku

U subotu je održana trka Travnik 5K, u organizaciji Centra za edukaciju mladih Travnik, već nekoliko godina najbrojnija petica u BiH.

856
Banner
Banner

Tekst i video: Ersan Bijedić

Osim velikog broja učesnika na seniorskoj trci, Travnik 5K u sklopu dječje trke Helen Doron Kids Fun Run okuplja i podmladak.

Dvije stvari ćete odmah primijetiti u Travniku:

  1. broj finišera,
  2. atmosfera duž staze.

Finišeri

Ovo je godinama petica koja ima najviše finišera u BiH. Ove godine je dostigla brojku od 718 trkača koji su je istrčali. Rekordna cifra je ipak njih 890 koliko ih je Travnik pretrčalo 2019. godine. Tu dalje možemo primijetiti:

 – pad broja učesnika od pandemije pa novi rast,

Travnik je još jedan dobar pokazatelj pada broja učesnika (na 567 – 2022. godine) pa novog rasta (721 ove godine), ali sigurno dobrim dijelom uzrokovan i činjenicom da smo po MT evidenciji 2019. godine imali 67 (uličnih i trail) trka, a ove godine će ih biti oko 100. Svi ne mogu trčati sve trke. Bez pravih statističkih pokazatelja teško je reći imamo li manje ili više trkača danas (u odnosu na 2019.), ali čini se da je u svakom slučaju postojan trend rasta brojki.

 – odlična animacija domaćih učesnika

Za trku na 5km je lakše animirati učesnike jer mnogi se mogu usuditi na ovaj izazov (nije potrebna posebna pripremljenost za preći stazu u limitu), ali Travničani za svaki slučaj očito imaju i odlične mehanizme za uključiti u trku veliki broj lokalnih učesnika.

Atmosfera

Teško je ovo naći bilo gdje u BiH, iako ima još trka gdje je dobra atmosfera. U Travniku je neko vrijeme prije starta i u završnici teško pronaći bilo kakvo mjesto uz ogradu duž nekih 500m startne/ciljne zone. Kako trka postaje tradicionalna, čini se da dobiva sve više publike. Trkači imaju priliku finiširati uz pravu navijačku podršku.

Ovo je dio koji sam primijetio ovaj put samo kao gledaoc/izvještač, a ne sa trkačke staze. Za komentare sa staze pogledajte MT video, u kojem su svoje impresije iznijeli Uroš Gutić, Alma Hrnjić, Emir Kovačević, Rifet Ćehić, Muhamed Omić, Ibrahim Zubača.

Vaši komentari

Banner