TRENING PAUZA: Detalji koje treba i ne treba raditi

Pauza za trening je nešto što se podrazumijeva za profesionalne sportiste, ali je to strani koncept za mnoge sportiste amatere.

1054
Banner
Banner
Banner

Pripremio: Dražen Filipović

To je period od tri do četiri sedmice u kojem svom tijelu i umu dajete vremena da se pravilno oporave i napune baterije.

Naravno, to nije uvijek lako kada je vaš kalendar pun trka. Međutim, svi bi trebali pokušati uzeti u obzir ovu pauzu, a ne samo čekati da tijelo počne “vrištati” za pauzom nakon što stalno ignorirate znakove.

Pauza ima puno pozitivnih efekata. To uključuje oporavak pasivnih struktura, regulaciju hormonske neravnoteže, povećanu motivaciju i poboljšanje mentalnih performansi. Iznad svega, suprotno očekivanjima, pauza za trening će zapravo poboljšati vaše performanse jer ćete se vratiti treningu sa napunjenim baterijama.

Ali na šta treba paziti? Šta treba, a šta ne treba da radite? Evo najvažnijih stvari koje treba i ne treba raditi.

Radite…

Opustite se: Uživajte u osjećaju da ne morate ništa raditi. Ne morate ustati rano, da žrtvujete pauzu za ručak ili da provodite vrijeme daleko od porodice. Tokom dana ćete imati više vremena da se opustite i fokusirate na druge stvari.

Stvari za koje inače nemate vremena: Svako ko redovno trenira i priprema se za određeni cilj često nema vremena da posjeti prijatelje, ode u kino, šoping ili slično. Tokom pauze za trening, imat ćete vremena da radite stvari koje nisu vezane za sport.

Razmislite: Tokom sezone često je teško objektivno analizirati trening i takmičenje i napraviti bilo kakve promjene u trenažnom procesu. Ovo se može ispraviti tokom pauze u treningu. Možete u miru razmišljati o tome kada ste se osjećali dobro, kada ste bili u formi, šta možete postići sljedeće godine i na čemu biste željeli raditi.

Alternativni sportovi: Ne morate potpuno izbjegavati sport tokom pauze u treningu. Ako ne želite potpuno prestati s vježbanjem, preporučljivo je da se bavite sportom nižeg intenziteta i fokusirate se na uživanje.

Više sna: San ostaje najbolji oblik oporavka. Pobrinite se da dovoljno spavate. Ako vam do kraja ne treba toliko sna kao na početku, onda je to znak da se vaše tijelo oporavilo i da ste spremni za novi start.

Nemojte…

Raditi više: Kada više ne trenirate, odjednom se nađete s više vremena koje možete lako ispuniti poslom. Oduprite se iskušenju i umjesto toga iskoristite vrijeme za stvari koje biste željeli raditi, ali inače nemate vremena za vrijeme treninga.

Ići iz jedne krajnosti u drugu: Svako ko stalno trenira tokom cijele sezone, a onda se iznenada nađe bez tog sporta, može brzo završiti u drugoj krajnosti, kao što je ostati budan cijelu noć. Naravno, nema ništa loše u tome za vikend. Međutim, ako to postane običaj, nećete se oporaviti nakon pauze i to će otežati povratak sportu.

Raditi intenzivne, iscrpljujuće treninge: Oni koji ne mogu mirno sjediti tokom pauze trebali bi barem izbjegavati iscrpljujuće treninge visokog intenziteta. Zaboravite na tempo, prosječnu brzinu i vježbajte radi zabave.

Prekinuti pauzu: Prednosti pauze su neosporne. Nikada nije dobra ideja prekinuti pauzu koja je sastavni dio godine treninga sportaša.

(Izvor: datasport.com)

Vaši komentari

Banner