MT TABELE 2023: Najbolja od posljednjih 8 godina za bh. trkače; uvećava se brojnost i pojačava brzina

Osmu godinu zaredom je Moje trčanje bilo jedino mjesto gdje se evidentiraju rezultati najboljih 50 bh. polumaratonaca/polumaratonki, kao i svi finišeri/finišerke u maratonu.

899
Foto: Splitski Maraton 2023
Banner
Banner
Banner

Piše: Ersan Bijedić

Ovakve tabele je teško voditi jer ulično trčanje generalno ima puno odstupanja i neujednačene kriterije za poređenje, iako su npr. barem za dužine staza postavljeni standardi i kriteriji mjerenja od Svjetske atletike, kojima se omogućuje vođenje svjetskih rekorda.

Tako i za MT tabele postoje pravila koja bi trebala donijeti iole pravedno poređenje trkača, dok druga postoje kako bi olakšala vođenje tabela. Kad smo počeli 2016. godine vodili smo sve staze, ali su vremenom organizatori trka u BiH podigli standarde i nivo svojih događaja, što je omogućilo da i naše tabele budu pravednije. Vođenje ove statistike podrazumijeva i obiman posao „češljanja“ po trkama širom svijeta svaki vikend, što ostavlja šansu propusta ponekog rezultata. Zato pozivamo da se trkači jave ako su nastupili u npr. Hong Kongu.

Maraton

U 2023. godini smo imali 283 maratonskih finišera (241 muškaraca, 42 žene), što je za 28 finišera više u odnosu na prošlu godinu. Na rekordan broj se povećao broj muških finišera (241), dok je najviše finišerki maratona bilo 2019. godine (50). Iako se broj finišera uvećao, zanimljivo je da su maratonci ubilježili i rekordno brz vremenski prosjek (4:04:30).

U 2023. smo imali 9 maratonaca sa rezultatom ispod 3 sata, a rekord je 10 maratonaca, što smo imali 2019. i 2021. godine. S druge strane Top 50 tabela polumaratona ukazuje da imamo barem 50 trkača sa potencijalom za sub3 maraton. Ko su pojedinačno najbolji na maratonu saznajte iz naših tabela (LINK).

*Prosjek za maraton izvodimo iz posljednjih sedam godina jer smo 2016. godine vodili samo Top 50 maratonaca/maratonki.

Polumaraton

Za polumaratonke/polumaratonce vodimo tabelu Top 50. Za ulazak u nju je u 2023. godini trebalo imati rezultat od barem 1:54:27 za žene i 1:25:05 za muškarce. Imali smo 18 trkača sa polumaratonom ispod 1:20 (najviše dosad), i 3 trkačice sa rezultatom ispod 1:30. Prosjek rezultata unutar najboljih 50 je rekordan u obje kategorije, kod muškaraca 1:20:41, a kod žena 1:43:32. Ko su pojedinačno najbolji saznajte iz naših tabela (LINK).

Korekcije

Nadamo se da ćete se i u buduće javljati sa sugestijama/korekcijama (preko našeg Facebook inboxa ili na e-mail) u slučaju da poneki rezultat nismo evidentirali (širok spektar trka na kojima se možete pojaviti takve greške ipak čini objektivno mogućim) kako bi nam pomogli da tabelu učinimo što vjerodostojnijom. Podsjećamo, dva su kriterija za uvrštenje u tabelu: rezultat na certificiranoj stazi i nastup pod bh. zastavom.

Zaključak

Statistika iz posljednje dvije godine sugerira da su trkači u BiH vratili, a potom i premašili brojnost na kojoj su bili prije pandemije. Osim povećanja masovnosti, evidentno je podignut i kvalitet rezultata.

Foto: Jadran Čilić

Vaši komentari

Banner