UROŠ GUTIĆ: Kvalitetom i kvantitetom obilježio bh. trkačku 2023. godinu

Uroš Gutić je bez sumnje obilježio bosanskohercegovačku atletsko - dugoprugašku 2023. godinu.

889
Foto: Foto centar - Aranđelovac
Banner
Banner
Banner

Piše: Ersan Bijedić

Čovjek kojeg možete vrlo često susresti na trkama u BiH i regiji je 2023. godinu obilježio neobičnim kvantitetom (čak 81 istrčana trka), ali i kvalitetom jer je ostvario nekoliko svojih najboljih atletskih rezultata u dosadašnjoj karijeri.

Uroš je istrčao skoro onoliko trka koliko se organizuje u BiH, a evidenciju koju je u julu (LINK) podijelio sa čitaocima Moje trčanje, imamo sad priliku za godinu na izmaku prikazati u kompletu.

81 trka, 47 pobjeda

Gutić je od 81 trke završio na postolju u njih 73, a 47 puta je pobijedio!

Pitali smo ga šta od niza tih rezultata smatra svojim najvećim uspjehom.

– Veoma sam zadovoljan sezonom, uspio sam da oborim lične rezultate na svim distancama koje trčim, izdvojio bih lični na 3.000m. Ličnim rezultatom na 5.000m sam ispunio i normu za Univerzijadu koja ja održana u Kini i to je do sada najjače takmičenje za koje sam ispunio normu. Nažalost u posljednje vrijeme atletičare slabije vode na to takmičenje, tako da sam tim rezultatom dobio samo ličnu satisfakciju. I na kraju sezone sam napokon uspio da idem lični rezultat na 10k, distanca na kojoj sam dugo bio ubjedljivo najslabiji u odnosu na ostale distance, rekao je Uroš Gutić pa dodao:

– Imao sam i dosta dobrih uličnih trka: Ćuprija, Požarevac, Bijelo Polje, Temišvar, Novi Pazar, Ečka itd… Od njih bih izdvojio uličnu trku u Ćupriji, prije svega jer je meni uvijek bila čast da učestvujem na toj trci kod Dragana Zdravkovića. Uvijek bude i jaka konkurencija, na nivou Balkanskog prvenstva, a ove godine sam uspio i pobijediti. Tu trku smatram trenutno najboljom trkom u karijeri.

Najbolja sezona

Osvojio je i bronzanu medalju za BiH na Balkanskom prvenstvu, disciplina 3.000m. U nastavku možete vidjeti postignute lične rekorde u ovoj godini koji jasno govore u korist daleko najbolje sezone dosad, kao i kratki statistički pregled trka po dužini, intenzitetu i broju. Za kompletan pregled Uroševih trka otvorite OVAJ LINK.

Gutić je ove sezone napredovao trenažno i rezultatski te postavio odlične temelje za dalji atletski uspon.

– Što se tiče planova za 2024. godinu, prvi cilj mi je da ponovim ovakvu sezonu, da opet uspijem otići na veliki broj trka i da ostanem fizički zdrav. Pored toga, naravno da nastavim napredovati. Za mojih 9 godina bavljenja atletikom svake godine sam napredovao barem na jednoj distanci (ove godine na 4). Tako da želim nastaviti tako i dalje. Nadam se da ću tim napretkom moći bolje da pariram konkurenciji kojoj do sada nisam, prije svega Benedeku, poručio je Uroš Gutić.

Vaši komentari

Banner