POSTMARATONSKI OPORAVAK: Oprezno i sa šetnjom

Opštepoznata je činjenica da trkači nakon maratonske utrke treba da obrate pažnju na oporavak, obzirom na iscrpljenost tijela i zamor mišića nakon jednog ovako zahtjevnog poduhvata.

980

Pripremio: Đani Kosović

Jutro nakon utrke obično je prilika za turistički obilazak grada, posjećivanje lokalnih znamenitosti i upoznavanje pobliže sa domaćinom.

Generalno to je dobra stvar, tako da umjesto trčanja, svome tijelu omogućite potpuni oporavak jer mu je isti definitivno potreban.

Međutim, i sa samom šetnjom treba biti oprezan i ne pretjerivati. Naime, nove studije (LINK) na ovu temu ukazuju na povećan rizik od povrede nakon maratonske utrke čak i sa jednostavnom turističkom šetnjom.

Razlog tome je činjenica da maratonska utrka slomi tijelo trkača, a posebno su ugroženi mišići, konkretno kvadricepsi. Kao rezultat takvog stanja, oni ne funkcionišu na normalan način narednih nekoliko dana. Možemo to nazvati kao „neuromišićni umor“. I nije to samo stručniji naziv za umor, trkač se doslovno drukčije kreće te ima značajno umanjenje maksimalne rotacije koljena, a uvećava se maksimalna interna rotacija kukova.

Posljedica ovakvog stanja je uvećana vjerovatnoća ozljede koljena. Zbog toga umjesto hodanja ili trčanja u svrhu oporavka, preporuka su plivanje i korištenje sobnog bicikla. Radi se o provjerenim i dokazanim aktivnostima koje koriste brojni kako profesionalni, tako i rekreativni trkači.

(Izvor: marathonhandbook.com)

Vaši komentari

Banner