NovskaRUN: Mala trka sa svim karakteristikama velikog događaja

Moje trčanje – www.trcanje.net je po prvi put u nešto manje od šest mjeseci postojanja i promocije trčanja, prije svega u Bosni i Hercegovini ali i ostvarivanju dobre susjedske mreže i uvezanosti trkačkih zajednica i trkača, bilo medijski partner jedne utrke i to jako zanimljivog trkačkog događaja u Novskoj (Hrvatska).

1175
Banner

Piše: Nicolae Golea

U nedjelju je istrčano drugo izdanje NovskaRUN i to dvije utrke: Spartana (16km) i Run the woods (8km). Na prvom, prošlogodišnjem, izdanju trčala se samo ova manja distanca i već tada je bio zanimljiv broj upita i zanimanja trkača iz Bosne i Hercegovine za tu utrku zbog blizine sjevernog dijela naše zemlje sa Novskom.

Zanimanje bh. trkača

Zato su Novljani, naši odlični domaćini, ove godine posebno pozvali sve trkače iz Bosne i Hercegovine na dvije distance svoje trke. Rezultat toga je treće mjesto Nataše Kaurin iz Banja Luke na trci 8k (vrijeme: 41:19) te u jakoj konkurenciji respektabilno četvrto mjesto, odmah iza profesionalnih trkača, Ersana Bijedića iz Čapljine, na trci od 16km (vrijeme: 1:11:35).

Mix terain, prekrasno jezero i odlično druženje

Novska i njeni trkači imaju nešto na što im svi ljubitelji trčanja mogu pozavidjeti i za tren se zaljubiti u blizinu i raznolikost terena na kojima možete birati što, kada i kako trenirati. Start utrke je bio u centru gradića odakle se za nekoliko minuta istrči asfaltnim putem do prelijepog jezera, a zatim slijedi malo oštrog makadama. Drugi dio staze je još ljepši jer se trči uskom stazicom u šumi gdje je konstantna izmjena ritma uzbrdo i nizbrdo. Bajkovite prizore tog dijela trase dodatno ukrašavaju mali mostići preko kojih prelazite. Staza je prekrasna posebno za ljubitelje traila, ali ipak bi je svrstali u prilično brzu. Sveukupno je trčalo oko 150 prijavljenih takmičara u dvije trke. Pobjedniku na 16k, Dejanu Radancu, trebalo je manje od sat vremena (58min i 43sek) da istrči Spartanu.

13882601_166158560479206_4570602007419441926_n
Foto: Dinko Samardžić

Intimnija pozitivna atmosfera

Drugo izdanje trke Novska Run je pohodilo 147 trkača najvećim dijelom iz Hrvatske, ali i iz inostranstva – 77 natjecatelja na trku od 8 km te 70 na trku od 16 km. Novska Run je mala trka, ona će sa svojim specifičnostima (prvenstveno nestandardnim dionicama i vrlo uzbudljivom stazom) takva vjerovatno i ostati, ali svi oni koji se odluče pohoditi je zbog odlične organizacije i domaćinstva neće ostati bez dojmova kakve donose veće manifestacije, a uz to dobiti jednu intimniju pozitivnu atmosferu kakvu zna iznjedriti nadaleko poznata slavonska gostoljubivost.

Riječ organizatora

josip i filip

Josip Fabijanić i Filip Mičević rade najveći dio posla oko Novska Run.

– Zahvaljujemo se svim trkačima kojih je bilo jako puno s obzirom da je tek drugo izdanje. Također našim volonterima bez kojih trke ne bi bile izvedive. Gradu Novskoj kao glavnom sponzoru i svim ostalim sponzorima. Naš AK Noga se natječe prvu godinu u jednoj ligi, 3. cestovnoj, i trenutno zauzimamo drugo mjesto što je jako zanimljivo za ovako malu sredinu. Ostalo nam je još 5-6 trka pa se nadamo što boljem plasmanu i prelasku u viši vrh tog takmičenja. Ovom trkom i nastupima u ligi bilježimo dobar razvoj i konstantan napredak našeg kluba što nas ohrabruje i daje nam podstrek za dalje, uvjereni smo da će 3. Novska Run biti još masovnija i kvalitetnija trka, izjavio je Mičević.

2005.

Na utrci Run the woods 8k je nastupilo nekoliko trkača 2000. godišta i mlađih. Najmlađi trkač je Marian Bakšić 2005. godište, a većina tog podmlatka je iz AK Glina.

Rezultati 16 km (ž):

 1. Antonija Orlić (1:13:05)
 2. Zorica Cvanciger (1:16:14)
 3. Ana Nikić Hecer (1:21:23)

Rezultati 16 km (m):

 1. Dejan Radanac (0:58:43)
 2. Ivan Maletić (1:08:30)
 3. Goran Đogolović (1:11:05)

Rezultati 8 km (Ž):

 1. Antonija Džolić (0:37:08)
 2. Ines Mahovlić Krpan (0:37:34)
 3. Nataša Kaurin (0:41:19)

Rezultati 8 km (M):

 1. Đuro Komlenović  (0:29:26)
 2. Petko Drakulić (0:30:34)
 3. Marijan Cindrić (0:30:53)

Druženje sa zlatnom Novljankom

Poslije trka upriličeno je višesatno druženje trkača uz DJ-a i bogat zabavni program koji je ponudio uz hranu, piće i tombolu koja je usrećila brojne trkače. U ženskoj konkurenciji Spartanu je najbrže istrčala Antonija Orlić, inače Novljanka koja je bila također odličan domaćin svim trkačima. Hrvatska ultramaratonka je nositeljica zlatne medalje sa Svjetskog prvenstva na 50 kilometara u Dohi (Katar) iz decembra prošle godine kad je zajedno sa Marijom Vrajić i Nikolinom Šustić donijela prvo mjesto Hrvatskoj. Godinu ranije je ista trojka, uz Veroniku Jurišić, osvojila treće mjesto na SP-u u utrci na 100 kilometara.

Video: Dražen Filipović

Rekreativno trčanje kao turistički servis

Tročlana ekipa Moje trčanje je na poziv organizatora i ostvarenu saradnju kroz medijsku najavu i promociju NovskaRUN događaja boravila i doživjela prekrasan trkački vikend. Budući da nam kao rekreativcima rezultat igra sekundarnu ulogu, odlučili smo se na turističku turu u prvom planu. Putujući do Novske i natrag posjetili smo znamenitosti i kulturno-historijske spomenike poput tvrđave Vranduk, memorijalnog centra Jasenovac. Boravili smo u prelijepom eko etno selu Strug koje je odlično mjesto za odmor i u blizini nacionalnog parka Lonjsko Polje. A na povratku smo posjetili Jajce i detaljno iscrpili turističku ponudu koju taj grad nudi. Ovom prilikom se posebno zahvaljujemo našim domaćinima u Novskoj i u etno selu Strug na odličnom gostoprimstvu.

13989609_10209875121662757_2087493793_n

Ekipa Moje trčanje je i ovu utrku istrčala u sponzorskoj opremi domaćeg branda sportske opreme HAAD get a game. Osim dry-fit majica i šorceva za trčanje, po drugi puta na utrkama smo testirali kompresijsku opremu našeg sponzora koja je prije serijske i masovnije proizvodnje u testnoj fazi. Odlične kompresijske dokoljenice su dodatno pomogle pri izvedbi i itekako je osjetna pomoć. Prije spomenute utrke 16k mix terain trčali smo u istoj opremi iznimno zahtjevnu utrku Jahorina MIDI 33k trail i pogotovo na toj višesatnoj utrci je primijećena znatna pomoć kompresijske opreme koja pritiskom poboljšava cirkulaciju pa na taj način pomaže i olakšava izvedbu.

 

Vaši komentari

Banner