(VIDEO) 7. SARAJEVSKI CENER: Najbolje i najmasovnije izdanje dosad

Vjerovatno najbolji Sarajevski cener dosad, u organizaciji NGO Marathon Sarajevo, je održan u nedjelju 14. jula 2024. godine.

877
Foto: Jadran Čilić

Tekst i video: Ersan Bijedić

Trku su prvenstveno obilježili vrući uslovi u kojima se trčalo te rekordan broj finišera.

Statistika učesnika

Više o rezultatskom dijelu trke na LINK-u.

Na prvi dio je logično uticao sam termin trke smješten u najtopliji period godine, dok je drugi spoj više faktora. Ove godine većina trka bilježi povećanje broja finišera, a dodatni pomak Sarajevski cener je postigao uvođenjem pojedinačne 5K trke umjesto manje popularne 5K Team Run.

Manifestacija je tako imala dosad rekordan broj trkača (939), ali kroz dvije trke. Glavna trka na 10km je imala 588 finišera, što je najmasovnije poslije pandemije. Najbrojniji ceneri su ipak zabilježeni u prva dva izdanja, s tim da jedino za 2018. godinu nemamo egzaktnu brojku, ali imamo informaciju od organizatora koji je tad baratao cifrom od „oko 800 finišera“.

Plusevi i minusi

Trka je organizaciono napredovala u odnosu na prošlu godinu, a tome u prilog govore i reakcije trkača prethodnih dana. Bilo je i više nego dovoljno okrepe, a rashladna vatrogasna stanica na trasi je bila od pomoći na vreo ljetni dan. Dobru atmosferu su napravili sami učesnici na i oko staze, što djelimično možete vidjeti iz našeg videa. Događaj je ovaj put imao kvalitetnog voditelja (Ruđer Bošković), čovjeka koji ima smisla za taj posao, a ujedno poznavatelja trkačkih prilika u regiji – što je spoj kakav je na našim prostorima teško dobiti. Možda dobro rješenje i za mnoge druge trke kod nas. Proglašenje najboljih je obavljeno u svečanijem i kompletnijem maniru nego prošle godine. Poslije trke smo se imali priliku i nastaviti družiti nešto duže jer je organizovano gledanje finala Europskog prvenstva na Trgu Vijećnica.

Foto: Ilia Alexanderson

Manje popularni dio su minusi sa trka kojima se MT također uvijek bavi. Uz napomenu da su neki detalji uočljivi, drugi manje, pa se bavimo onim što smo sami detektirali ili dobili informaciju od učesnika. Primarna je možda ciljna kapija trke jer je određenu konfuziju pravila činjenica da su 5K trkači na istom mjestu završavali trku, dok su ih 10K trkači morali zaobilaziti. Različite trke kojima se poklapaju staze, obično imaju dva različita ciljna ulaza. Ovo je možda uticalo i na problem kod proglašenja kad je za peto mjesto nagradu primila Britanka Sarah Gurney umjesto Marije Vrajić (Hrvatska). O nefer takmičenju koje proizvodi dozvoljavanje prijava na trku mimo roka za prijave je MT pisao niz puta pa nećemo ponavljati, ali jednako se ipak ponovilo i na Sarajevskom ceneru.

Ukupno Sarajevski cener je napravio novi pomak i podlogu da se vidimo i iduće godine na najatraktivnijoj trasi u Bosni i Hercegovini, uredno zatvorenoj za saobraćaj zagađivača – motornih vozila, i sa 1000+ učesnika iz trkačke zajednice koja kontinuirano raste.

Vaši komentari

Banner