MT REFLEKTOR: Selmir Hasanović

MT REFLEKTOR (61): Predstavljamo Selmira Hasanovića.

299

  1. Ime, prezime i mjesto boravka?

 – Selmir Hasanović, iz Novog Travnika, a živim poprilično nomadski život (kuća mi je tamo ‘di sam!).

  1. Kad i kako ste se počeli baviti trčanjem?

 – Trčanjem se bavim od januara 2023. godine. Meditacija i joga su mi inače primarni fokus, a kada sam spoznao da trčanje može biti jedna od tehnika meditacije, to se savršeno uklopilo u moj stil života i odlučio sam se da se tome posvetim svakodnevno.

  1. Koliko često trčite?

 – Nemam dane odmora (i onda trči i onda lezi, nekad po kiši, nekad po žezi!) Stoga trčim najmanje jednom dnevno, a vrlo često i po dva puta. U prvih osam mjeseci ove godine sam u prosjeku trčao više od 20km dnevno.

  1. Koja je vaša omiljena trkačka disciplina?

 – Trenutno preferiram polumaraton, a volim trčati sve od 100m do 50km.

  1. Koliko trka trčite godišnje?

 – Do sada sam sveukupno učestvovao na osam trka, a godišnje u planu imam dvije primarne trke za koje se struktuirano spremam. Trenutno su u toku pripreme za oktobarski polumaraton u Ljubljani.

  1. Koliko pari patika za trčanje koristite i koje su vam omiljene?

 – Omiljene su Speedgoat 5, a koristim još i Vaporfly 2, Metaspeed Sky+, Mach 5 te Novablast 4. Veliki sam fan i Vivobarefoot patika.

  1. Ako vam je to važno, podijelite sa nama lične rekorde (npr. na 5K, 10K, 21.1K, 42.2K…).

 – Moj, za sada, najbolji rezultat je 1:17:49 na polumaratonu u Sarajevu (maj, 2024.).

  1. Šta vam se sviđa i ne sviđa u trčanju?

 – Sviđa mi se apsolutno sve, zato toliko i trčim! Trčanje je moja meditacija u pokretu, uljepša mi svaki dan i učini da se osjećam sretnije i živim više svjesno. Sve to se nevjerovatno pozitivno odrazi i na ostale aktivnosti koje radim u toku dana.

  1. Najdraži i najteži dio trkačkog treninga?

 – Trčim samo ono u čemu uživam, po vlastitom trening planu, tako da se radujem svakom trčanju.

  1. Preferirate li trčati sami/u grupi/sa partnerom?

 – Odgovaraju mi sve tri opcije, pogotovo ako se trči mojim pejsom.

  1. Omiljena trkačka trening ruta?

Volim trčati brdovite i valovite rute, tako da najradije biram one koje imaju 10-20m uspona po pređenom kilometru. Trail staze na planini Rostovo u blizini Novog Travnika su savršen primjer takvih ruta, koje neodoljivo podsjećaju na Iten.

  1. Kojih se svojih trkačkih rezultata/postignuća najradije sjetite?

MT NAPOMENA: Selmir Hasanović je autor serijala “Pisma iz Kenije” na Moje trčanje.

 – Najradije se sjetim niza od 412 dana u kojima sam trčao barem sat vremena svaki dan, uključujući više od četiri mjeseca u trening kampu u Keniji, što je još jedno nezaboravno iskustvo. Kada sam bio prisiljen da prenoćim u Istanbulu, samo sa laptopom u ruci, tamo sam kupio kompletnu opremu za trčanje kako se taj niz ne bi prekinuo.

  1. Preferirane trke na kojima ste učestvovali u BiH i inostranstvu, i zašto?

 – Preferiram trke koje ispunjavaju barem najosnovnije uslove: tačno mjerenje vremena i distance, jasno označena ruta trke, sigurnost na stazi i adekvatna okrepa. Sve ostalo je bonus.

  1. Trke koje su vas razočarale, i zašto?

 – Razočaraju me trke koje ne ispunjavaju neki od iznad navedenih uslova.

  1. Najdraži benefit koji vam donosi trčanje/takmičenja/trke?

 – Najdraži benefit je osjećaj prisutnosti u ovom trenutku tokom i nakon trčanja. Benefit koji mi donose trke je da na njima mogu provjeriti trenutnu formu i natjeraju me da odradim neki kraći tapering od dva-tri dana, inače bih čitavu godinu trčao istim intenzitetom. Takmičim se isključivo protiv samog sebe i svojih prethodnih rezultata, te tako pratim progres.

  1. Kako se motivirate za trčanje?

 – Ne uzdam se u motivaciju, ona je vatra koja se brzo ugasi. Vjerujem u ljubav i disciplinu, jer ako voliš ono šta radiš i uživaš u tome, onda sebe nikad nećeš iznevjeriti.

  1. Pratite li atletiku i imate li trkačkog uzora?

 – Pratim sporadično. Postoji nekoliko trkača s kojima se, ono, kužim, kao naprimjer Osho (na njegovu preporuku sam i počeo trčati). Fred Rohe (autor knjige The Zen of Running) i Andrew Snow (autor knjige Run Elite).

  1. Da li biste, i zašto, drugima preporučili trčanje?

 – Apsolutno sve šta želim sebi želim i drugima, stoga je odgovor jedno veliko DA. Naša tijela su stvorena za kretanje, a pogotovo za trčanje. Kada se trči na pravi način ne razmišlja se o prošlosti i budućnosti, već je puni fokus na trčanje i prisutnost u ovom trenutku, što donosi čistu sreću. Za takve trenutke vrijedi živjeti.

  1. Trkački cilj za budućnost?

 – Cilj je nastaviti uživati u trčanju, testirati granice do kojih moje tijelo i um mogu ići (ako one, uopšte, postoje?!) Usput želim sa drugima dijeliti znanje i benefite koje i sam imam.

  1. Možda imate neku ideju/misao/detalj/poruku koje biste dodali, a nismo vas pitali?

 – Podijelit ću još dvije, po mom mišljenju, najvažnije stvari za uspješno trčanje. Trkači imaju dva najbolja prijatelja: brda i ugljikohidrate. Skoro svako trčanje bi trebalo biti po valovitim rutama. Trčanje uzbrdo i nizbrdo pomažu da se progres u trčanju napravi mnogo brže, a i da se ostvare svi iznad spomenuti benefiti. Što više ugljikohidrata, a što manje masti, pomoći će da imate nevjerovatnu izdržljivost i energiju u svemu pa i u trčanju. Barem 80% kalorija koje unesemo dnevno bi trebale biti iz neprocesiranih ugljikohidrata.

Vaši komentari

Banner
Podijeli objavu
Prethodni članakMAID BEGIĆ: Uljez na UTMB-u
Moje trčanje - trcanje.net je prvi bh. specijalizirani web portal o trčanju. Cilj nam je popularizacija i promoviranje trčanja, prije svega u Bosni i Hercegovini. Osobit naglasak stavljamo na promociju prirodnih ljepota i kulturno-povijesne baštine naše zemlje.