Nezaboravne životne lekcije Rockyja Balboe

Prije 40 godina prikazan je prvi film "Rocky". Priča o usponu skromnog Roberta Balboe, boksera iz Philadelphije, koga je tumačio Sylvester Stallone, doživjela je nekoliko nastavaka.

1898
Banner

Pripremila: Ljilja Lukić

Jedna od najupečatljivijih scena iz Rockyja koja je ušla u filmsku istoriju je ona u kojoj Balboa trči stepenicama Muzeja umjetnosti u Philadelphiji, gdje pobjednički podiže ruke i skače.

Danas na tom mjestu, 40 godina kasnije, stoji skulptura slavnog filmskog junaka. Film je prožet porukom o neodustajanju uprkos nedaćama, životnoj borbi i vjerovanju u sebe. Rocky je osvojio tri Oskara, ali je ostavio i mnogo važnih poruka koje se ne tiču samo boksa, već su dobra motivacija i trkačima:

Snovi ne znaju za prepreke

S vremena na vrijeme se pojavi neko ko prkosi nemogućem, ko prkosi logici i ispunjava nevjerovatne snove.

Slušaj svoje srce

Vjerujem da nas unutrašnja snaga čini pobjednicima ili gubitnicima. Pobjednici su oni koji zaista slušaju istine iz svog srca.

Svi mogu da se promjene

Ono što želim da kažem je da ako ja mogu da se promjenim, ako ti možeš da se promjeniš, svi mogu da se promjene.

Duguješ samo sebi

Nikome ništa ne dugujete. Dužni ste samo sebi.

roki

 

Kad misliš da ne možeš…

Ući u još jednu rundu u trenutku kad misliš da više ne možeš – to je ono što pravi razliku.

Život se sastoji od grešaka

Ako se osvrneš na svoj život, kladim se da ćeš žaliti za 80 odsto urađenog, ali se život sastoji upravo od tih grešaka.

Koliko možeš da izdržiš?

Nije poenta u tome koliko jako možeš da udariš, nego koliko jak udarac možeš da primiš i nastaviš dalje.

Um je najjači mišić

Ne zaboravite, um je vaš najbolji mišić. Jakim rukama mogu da pomjerim stijene, ali jakim rječima mogu da pomjeram planine.

Šta je uspjeh?

Uspjeh je najčešće rezultat vrhunske kontrole neuspjeha.

Upornost je najvažnija

Nisam najbogatija, najpametnija ili najtalentovanija osoba na svijetu, ali sam uspio zato što sam stalno išao, išao i išao naprijed.

Rocky “ultramaratonac”

Pisac Dan McQuade iz Philadelphije je odrastao gledajući filmove o Rockyju, ali je prije nekoliko godina primijetio nešto čudno u jednoj od poznatijih filmskih scena. On je uz pomoć računara, Google mapa i GPS-a, prijatelja sa izuzetnim “trkačkim znanjem” i informacija od agenta za nekretnike koji prodaje “Rokijevu kuću” u ulici St. Lamberts, izračunao koliko je Rocky “pretrčao”. Sve dobivene informacije je “pohranio” u USATF alatku za mapiranje i kreirao rutu. Rocky Balboa je po sceni iz filma pretrčao ultramaraton od 50 kilometara.

Vaši komentari

Banner