Jedinstvena Dječja atletska liga počinje za dva mjeseca u Sarajevu

Ono o čemu smo pisali sredinom decembra prošle godine i čijoj prezentaciji smo prisustvovali te otišli oduševljeni, sada je posve blizu izvedbe. Za jedinstvenu Dječju atletsku ligu koju organizira Atletski klub Novi Grad Sarajevo sve je poznato. Odlična prilika da upišete svoje dijete na pravo mjesto!

862
Banner

Pripremio: Nicolae Golea

Dječja atletska liga koncipirana je tako da se djeci pruži prilika od malih nogu da se bave sportom, ali im se ne oduzima ono u djetinjstvu najvažnije – igra. Upravo kroz igru da razvijaju svoje fizičke sposobnosti.

– Veza između zabave/takmičenja i testiranja/detekcije, čini ovaj projekat drugačijim u odnosu na druge dosadašnje projekte. Pored toga što želimo da okupimo djecu, da im predstavimo vrijednosti atletike, sprovedemo ih kroz sistem takmičenja u kojem će prikupljati bodove i takmičiti se sa svojim uzrasnim kategorijama u različitim disciplinama, poseban cilj je da istu djecu sprovedemo kroz protokol testiranja, obrade i analize rezultata uz  formiranje objektivnog i naučno zasnovanog mišljenja o potencijalima svakog učesnika projekta. Time će biti ostvarena pretpostavka da se donese objektivna odluka u budućem atletskom ili uopšte sportskom usmjeravanju djece u cilju unaprijeđenja njihovog kompletnog antropološkog statusa i maksimiziranja šansi za iskorištenost njihovog motoričkog potencijala, objašnjava koncept lige Elmir Ćerimagić, predsjednik AK Novi Grad Sarajevo.

Prvo kolo lige zakazano je za prvi dan mjeseca aprila. Mjesto održavanja je SRC Safet Zajko Halilovići.

Važno je istaknuti da je projekt partnerski podržan od strane Atletskog saveza Bosne i Hercegovine. Partner projekta je i Fakultet sporta i tjelesnog odgoja Sarajevo koji će raditi na prikupljanju statistika i vrlo bitnih informacija te na osnovu njih praviti analize.

Discipline lige:

Svoje dijete možete prijaviti OVDJE, a detaljnije informacije možete pronaći na LINKU.

 

Vaši komentari

Banner