Pet ciljeva na trkama (a ni jedan nije PB)

Trčati brzo je fenomenalno, ništa se ne može porediti sa navalom adrenalina (i iscrpljenošću) koju osjećate kada pređete finiš liniju i kada znate da ste rasturili i osvojili novi lični rekord.

883

Piše: Ljilja Lukić

Ali, ako često idete na trke, ne znači da svaki put kada stanete na startnu liniju treba da jurite PB.

Možda ste se tek oporavili od povrede ili ste prošli vikend imali trku od koje se još niste oporavili. Trke služe za to da pomjerate svoje granice, ali ima i onih ciljeva koje možete da postavite, a nemaju veze sa brzinom.

1. Mentalno ojačavanje

Najveći problem tokom trke često nisu vaše noge već mozak. Iskoristite trke na kojima ne jurite vrijeme da shvatite šta vam se dešava u glavi dok trčite. Ne dozvolite da vas obuzmu negativne misli, ne poredite se sa ostalim trkačima i ne dozvolite sebi da se obeshrabrite ako vas u sred trke nešto zaboli.

2. Probajte “negative split”

Upozoravali su vas na prebrzo kretanje na početku trke? Navala adrenalina na startnoj liniji dovodila vas je do toga da vam prvi km na trci bude najbrži ikad? To naravno nije dobro. Umjesto toga, fokusirajte se na tempo tokom trke i probajte “negative split”, što znači da drugu polovinu trke trčite brže nego prvu.

3. Impresionirajte posmatrače dobrom završnicom i pokušajte da u posljednjih 400 metara preteknete što više ljudi

Zaboravite na savršenu sliku sa finiš linije na kojoj ste nasmijani sa visoko podignutim rukama. Umjesto toga, protrčite najjače što možete kroz ciljnu kapiju i pokušajte da preteknete što više trkača u posljednjih pola kilometra.

4. Zahvalite se volonterima na svakoj okrepi

Pokažite poštovanje i zahvalnost volonterima na okrepama. Ne morate se dugo zadržavati, ali se bar nasmiješite i zahvalite što većem broju volontera.

5. Usavršite tehniku pijenja na trkama

Da, ispijanje vode dok trčite nije lako. Iskoristite trke na kojima vam PB nije cilj i usavršite tehniku pijenja vode, a da se ne zaustavljate i što manje ispolijevate. Takođe možete da eksperimentišete sa potrebnim količinama tečnosti za duže trke.

 

Vaši komentari

Banner