Elma Čomor: Da mi je neko pričao da ću trčati 5 polumaratona, ne bih mu vjerovala

Radim kao nastavnica engleskog jezika u osnovnoj školi. Svi učenici koji su saznali da je trčanje tek odnedavno moj najdraži hobi, da odlazim na utrke, da se pripremam za utrke, osvajam medalje i sl. iznenađeni su i čak ponekad pitaju zašto nisam nastavnica tjelesnog i zdravstvenog odgoja.

2595

Piše: Elma Čomor

Njihova iskrena podrška, radoznalost, dječije oduševljenje i radovanje jako mnogo mi znače. Trudim se da im odgovorim na sva pitanja.

Bilo bi lijepo odrastati i živjeti u društvu u kojem bavljenje fizičkim aktivnostima, zdrava prehrana, čest boravak u prirodi, odlučnost i posvećenost itd. nisu kombinacija koja asocira samo na profesionalne sportiste nego se odnosi na svakog pojedinca bez obzira na profesiju i dob.

Želja da istrčim polumaraton pojavila se spontano – jedan prijatelj i nekoliko poznanika u kratkom periodu su stekli to iskustvo i oduševili me! Prisjećam se i da sam prije kupovine prvih patika i prvog odlaska na trčanje stalno nailazila na tekstove ili primjere u školskim udžbenicima i nastavnim materijalima u kojima se pominjao polumaraton, maraton, Maratonska bitka i sl. Pomislila sam kako bi bilo dobro moći odgovoriti na pitanje: ”Have you ever run a half-marathon?” sa ”Yes, I have!” J A tek maraton! To je novi izazov u 2017. godini!

Ulazak u cilj na mom prvom polumaratonu u Zagrebu

Nisam se nikada bavila nijednim sportom, ali iznenada sam se početkom maja 2016. godine odlučila početi pripremati za Sarajevski polumaraton u septembru 2016. Naravno da mi se na početku sve to činilo neizvodljivo i nemoguće. Upravo zato sam odlučila da se dovoljno potrudim. Iako sam imala želju da svoj prvi polumaraton trčim u Sarajevu, istrčala sam ga mjesec dana ranije u Zagrebu.

U periodu maj 2016. – novembar 2016. učestvovala sam na 10 utrka – u Zagrebu, Novom Sadu, Ljubljani i Sarajevu (4 polumaratona, dva ”cenera”, jednoj od 5 km te još tri  humanitarne utrke u Sarajevu). Tri puta se desilo da dva vikenda zaredom imam trku – i to jedan vikend u BiH, a drugi van njenih granica.

Sa trećeg istrčanog polumaratona u Zagrebu, oktobar 2016.

Prva trka u 2017. godini na kojoj sam bila je Splitski polumaraton u februaru. S nestrpljenjem iščekujem april i maj zbog polumaratona u Mostaru i Banjaluci. Mogla bi ovo biti divna godina jer nakon 5 istrčanih polumaratona želja mi je istrčati još 5 u 2017. godini i jedan maraton. Nadam se da ću imati snage, zdravlja, strpljenja, vremena, podrške i načina da ispunim i ovaj plan. Zahvalna sam i sretna kako se stvari odvijaju u nepunoj godini dana bavljenja ovim hobijem – trčala sam vani, u prirodi, u svim vremenskim uvjetima i na proljeće i u ljeto, jesen i zimu. Da mi je neko pričao da ću sve to tako – ne bih mu vjerovala!

 

Vaši komentari

Banner