Dječja i Rekreativna atletska liga u Sarajevu: projekti od značaja za zajednicu

Nešto manje od mjesec dana je do početka velikog projekta AK Novi Grad Sarajevo koji službeno počinje 1. kolom Dječje atletske lige u SRC Safet Zajko Halilovići. Organizator je ušao u zadnju fazu organizacije i 1. aprila nas očekuje velika promocija dugo najavljivanog projekta i veliki odziv djece.

1266
Foto: Ak Novi Grad Sarajevo

Piše: Nicolae Golea

Isti dan, u jutarnjim satima se nastavlja i drugi dio Atletske rekreativne lige Sarajevo, a po rasporedu je utrka na 5000m. SRC Safet Zajko će zasigurno biti dobro posjećen od strane brojnih roditelja pa neće izostati ni podrška za rekreativce ligaše.

Od same najave projekta Atletske dječje lige prošle godine, zavladalo je veliko interesovanje javnosti, a pogotovo poslije detaljne prezentacije modela i funkcionisanja same lige. Slično nešto nemamo na ovim prostorima, pogotovo ovakav koncept i pristup. Djeca uzrasta od 5 do 15 godina imaju priliku kroz ligaški sistem raznih atletskih disciplina da učestvuju u jako kvalitetnom programu koji će prije svega dati im šansu za kvalitetan program fizičke aktivnosti i poticanja za sport, ali i određena testiranja koja mogu biti itekako važna.

– Pored toga što želimo da okupimo djecu, da im predstavimo vrijednosti atletike, sprovedemo ih kroz sistem takmičenja u kojem će prikupljati bodove i takmičiti se sa svojim uzrasnim kategorijama u različitim disciplinama, poseban cilj je da istu djecu sprovedemo kroz protokol testiranja, obrade i analize rezultata uz  formiranje objektivnog i naučno zasnovanog mišljenja o potencijalima svakog učesnika u projektu. Time će biti ostvarena pretpostavka da se donese objektivna odluka u budućem atletskom ili uopšte sportskom usmjeravanju djece u cilju unaprijeđenja njihovog kompletnog antropološkog statusa i maksimiziranja šansi za  iskorištenost njihovog motoričkog potencijala, kaže Elmir Ćerimagić, predsjednik AK Kluba Novi Grad.

Ako dodamo da će se testiranja i dobiveni rezultati pomno pratiti te detaljno istraživati pogotovo vidimo da je riječ o jako kvalitetnom programu i organizaciji.

– Podaci koji budu dobijeni ovim čitavim procesom biće od velike važnosti za pojedine učesnike i za razvoj našeg sporta, jer će isti biti uvršteni u naučnoistraživački proces koji će pored AK Novi Grad Sarajevo voditi i Fakultet sporta i tjelesnog odgoja u Sarajevu, ističe Ćerimagić.

Odlična prilika za roditelje da djecu usmjere u nešto drugačije i kvalitetnije od uhodanih sportskih sadržaja. Program nije opterećen da mora otkriti talentirane pojedince, svrha je poticanje djece na bavljenje sportskim aktivnostima, promocija atletike i svijesti o važnosti bavljenja bilo kakvom fizičkom aktivnošću.

Zanimljiva je poveznica između ove dvije lige. Za vjerovati je da će određeni broj djece u kasnijoj dobi, ukoliko već ne budu trenirali u nekom klubu i na nekom većem nivou se bavili sportom, makar se rekreativno baviti trčanjem ili nekom drugom aktivnošću. Važni su ovakvi projekti u zajednici koji će stvoriti djeci dodatni osjećaj i skrenuti pažnju i roditelja na bitnost sportskih aktivnosti.

 

Vaši komentari

Banner