Za nove trkače: Zašto treba da vodite trkački dnevnik

Napredak se najbolje prati onda kada ga vidite vlastitim očima. Dok neki trkači vole da pamte treninge, obroke i rezultate, drugi vole sve da zapisuju.

3351
Banner

Pripremila: Ljilja Lukić

Veliki Eluid Kipchoge ima svesku sa svim treninzima od kada je počeo da trči. Njegov menadžer kaže da je zapisan doslovno svaki dan njegovog treninga, pa pred maraton može da pogleda da li je sve odradio onako kako treba.

Treninzi, obroci, osjećanja, ciljevi i trke – sve može da se bilježi. Neko ko tek počinje sa trčanjem svakako treba da počne voditi dnevnik, a možete početi i sa onim koji smo već ranije kreirali za vas.

Dnevnik je i veliki podsticaj. Mentor, tj. trener, je tu da biste se držali plana, a lični dnevnik trčanja putuje sa vama na svaku trku i podsjeća vas kako ste stigli tu gdje jeste.

Evo nekih razloga koji će vas podstaći da sve zapisujete:

1. Vidljiv početak

Umjesto da razmišljate o nekoj trci ili govorite sebi da ćete početi da trčite, zapišite to i zakačite negdje gdje možete često da vidite. Kada tako napisani cilj možete da vidite, on ostaje u vašim mislima i onda kada izađete iz kuće, i ne odustajete lako od njega.

2. Podsjeća vas šta da radite, a šta ne

Kada imate zapisan loš trening – fizički i mentalno – to služi kao podsjetnik šta je bio okidač kada je krenulo kako ne treba i skreće pažnju na to šta ne bi trebalo da radite. Ako ste nakon treninga imali fizičke bolove, možete da pogledate bilješke i provjerite da li ste se previše forsirali ili šta ste pogrešno uradili. Ponekad je teško zapamtiti, pa zapišite šta ste radili tog dana do trenutka kada ste krenuli da trčite.

3. Prati vašu ishranu

Trkački dnevnik nije samo za fizičke aktivnosti, već da prati i vaše navike u ishrani. Mnogo je isplativije i jednostavnije zapisivati šta jedete nego plaćati planove za dijetu ili razne aplikacije. Ako vam je trening bio loš nakon obilne kasne večere, zapišite to da ne biste ponavljali. Trkački dnevnik je idealan za poređenje ishrane i treninga. Mnogo je negativnih faktora koji su povezani sa ishranom koje trkači previde, jer zaborave kako je to uticalo na trening.

4. Motivacija

Trkači vole motivacione izreke, bilo da su dubokoumne ili jednostavne, koje vas dižu iz kreveta. Unesite u dnevnik takve poruke (možete ih pronaći i na našoj FB stranici, prepisati ili odštampati pa zalijepiti),tako da, ako nekada i niste imali neki poseban trening, pročitajte nekoliko poruka i podsjetite sebe da će sutra biti bolje.

5. Priprema vas za sljedeći trening

Kada se trka završi i vrijeme je za odmor, prelistajte dnevnik i zapišite kako je bilo.  Da li vam trčanje noću prija? Da li je bilo previše dva dana kratkih treninga umjesto jednog dugog? Da li vam je tempo bio prejak? To su neke od stvari koje možete da zapišete i da ih imate na umu za sljedeću trku. Nakon nekoliko ciklusa treniranja za trku, naći ćete svoj ritam trčanja i ishrane koji vam najbolje odgovara.

6. Dokaz je da ste uspjeli

Ponekad je zapisani dokaz mnogo bolji od onog o kome se samo priča – trkači mogu da pričaju različite priče o svojim pripremama u zavisnosti od toga kome ih pričaju. Trkački dnevnik je istinita priča o treninzima koje vaš mentor, trener ili prijatelj može da pročita i onda da svoj sud o svemu.

Vaši komentari

Banner