Selma Kukić i Neira Odobašić za trcanje.net iz Klagenfurta: Nevjerovatno iskustvo i savršena organizacija

Bosna i Hercegovina je jučer dobila dvije nove finišerke na zahtjevnom Ironman natjecanju u Klagenfurtu. Neira Odobašić i Selma Kukić su nakon višemjesečnih priprema uspješno savladale sve tri discipline, 3.8 kilometara plivanja, 180 kilometara vožnje bicikla i 42.2 kilometara trčanja te ostvarile jako dobro sveukupno vrijeme.

1542

Pripremio: Nicolae Golea

Prvi i glavni cilj je bio uspješno završiti ovo takmičenje. Priželjkivale su da će to ostvariti za 13 ili 14 sati, čime bi bile zadovoljne. Na kraju je ispalo mnogo bolje.

Dobili smo prve dojmove naših učesnica i finišerki na prestižnom natjecanju gdje je nastup prijavilo preko 3000 trijatlonaca.

– Nekoliko dana pred trku osjećala sam strašnu tremu i nervozu zbog neizvjesnosti. Potpuno rasijana i sužene pažnje, a milion organizacijskih obaveza, to vrijeme mi je užasno teško palo. Međutim, momenat ulaska u vodu sve je promijenio. Trku sam nezamislivo dobro podnijela. Bila sam maksimalno fokusirana na savladavanje dionica i opuštena. Zahvalila sam se svakom volonteru, uzvraćala petice ispruženim dječjim ručicama i navijači su dobijali reakciju zbog koje su još žustrije bodrili, iznosi svoje dojmove za trcanje.net Selma Kukić koja je Ironman takmičenje završila za 11 sati, 48 minuta i 45 sekundi.

Foto: Nermin Felić

Neira Odobašić ističe da nije imala preveliku nervozu, sve je išlo po planu do 15. kilometra na maratonu, a onda su se javili problemi. No, unatoč tomu uspjela je završiti takmičenje za 12:05:41.

– Što se mene tiče nije bilo neke nervoze pred trku, malo pozitivne treme. Spremale smo se dugo, odradile jake treninge i sve što je u našoj moći da taj dan prođe kako treba. Ulaskom u vodu sam ušla i u “race mode”, fokusirala se i krenulo je po planu. Plivanje bolje od očekivanog, na bajku sam se malo čuvala za trčanje, ali je ruta lakša nego što sam mislila. Iako ima dosta uspona, fino je nekako raspoređen. Trčanje je isto krenulo po planu prvih 15-ak km, ali sam onda dobila strašne bolove u stomaku koji su me pratili do 38. kilometra. Mada, iako sam trčala sporije nego ikada u životu, cijelo vrijeme prestizala sam ljude koji su počeli hodati već od 15. kilometra. Prolazak kroz cilj i te riječi “You are an Ironman” je neopisiv i vrijedi svakog ustajanja u 4 ujutro i svakog odricanja.

Slažu se da je Ironman takmičenje nevjerovatno iskustvo.

– Ovo je za mene bilo potpuno i pozitivno iskustvo, uživala sam i upijala svaki moment. Vrijeme prolaska je bolje od očekivanog. Planirala sam samo završiti, maštala o 14 sati. Dosta vremena sam utrošila na tranzicije, htjela sam se uvjeriti da sam spremna za narednu dionicu. Potrebna je sreća, da se stvari poslože i slično, ali kad sve podvučem ključ je u dobrom treningu i posvećenosti. Organizacija trke je bila fantastična, maksimalno profesionalna. Dovoljno je bilo da u bilo kojem momentu izgledate neodlučno i ljudi iz organizacije vam prilaze, pitaju kako mogu pomoći. Odnosili su mi stvari, pomagali oko pronalaska bicikla poslije plivanja. Sve je bilo fantastično, preporučujem slično iskustvo, ističe Selma Kukić na što Neira dodaje:

– Kompletna organizacija je bila savršena, kako danima prije na registraciji i slično, tako i na dan trke. Ujutro je nevjerovatan osjećaj doći konačno na start, među par hiljada ljudi, na nešto što ti je želja godinama, a nisi prije mislio da je možeš završiti.

Dobrih Bosanaca i Hercegovaca ima svugdje razasutih po svijetu pa tako i u Austriji gdje su Neira i Selma imale podršku Nermina Felića koji živi i radi u toj zemlji. Nermin je član Bosnian ultra running tima.

– Igoru Jovanovitchu ide jedan dio medalje, priprema koju je obavio bila je sveobuhvatna i vrhunska – trening, ishrana, plan trke, odmor, ništa nije moglo krenuti krivo. Drugi dio medalje ide za naše ljude trkače koji žive u Klagenfurtu, Nermin Felić i ekipa. Podrška prije i tokom trke bila je nevjerojatna. Pokazao nam je bajk rutu autom dan prije, obišli smo znamenitosti Klagenfurta, a na trci je samnom trčao par metara i bodrio govoreći mi mantre za svakih 10 km trčanja. Neizmjerno hvala svima koji su nas pratili i upućivali poruke podrške, to me je držalo cijelo vrijeme, rekla je Selma Kukić za kraj.

Prva žena koja je pod bh. zastavom završila Ironman takmičenje je Azra Turković koja je ovu distancu savladala još 2009. godine u vremenu 11:35:26, što i dalje ostaje najbolji bh. Ironman triatlon rezultat u ženskoj konkurenciji.

Vaši komentari

Banner