ANKETA: Ciljevi i ambicije bh. trkača u novoj, 2020. godini

Trenutno je malo zatišje od trka, iako je na bosanskohercegovačkoj trkačkoj sceni jako teško pronaći period kad ne vrvi od takmičenja.

3782
Foto: Dražen Filipović
Banner
Banner
Banner

Moje trčanje – trcanje.net

Ipak najmanje je trka u uvodna dva mjeseca godine i to je period kad se trkači pretežno pripremaju za ono što ih tek očekuje.

A bh. trkači su ušli u godinu kad pred sobom imaju rekordan broj trka na domaćem terenu. Kako će šta uklopiti, koje su njihove ambicije i ciljevi u novoj godini – pitali smo neke od njih.

Siniša Zrnić

Sve trkačke ciljeve koje sam za sebe postavio u 2019. sam i ostvario. Najzahtjevniji cilj bio je istrčati svoj prvi maraton. Zajedno sa svojom suprugom Ernom sam istrčao svoj prvi maraton u Istanbulu. U 2020. moje trkačke ambicije i ciljevi bazirat će se na “popravljanju vremena” i ličnih rekorda, kao i istrčati desetak polumaratona u regiji i najmanje dva maratona u nekim od većih europskih gradova.

Siniša Zrnić

Tanja Šilić

Moja najveća trkačka ambicija u 2020. bila bi nastaviti uživati u trčanju jednako kao u prethodnoj godini. Pravi sam zimogrizac pa početak godine nekako jedva čekam da prođe, a onda dolazi Mostarski polumaraton s kojim započinjem turneju uživanja. Uz sve gradske i regionalne utrke koje sam standardno zaokružila na svom kalendaru, jedna se ističe: polumaraton u Budimpešti. Biti mrvicu bolja od prethodnog PB-a, koji sam ove godine ostvarila u Ljubljani, i punim plućima uživati u ljepotama tog prekrasnog grada ispuniti će sve moje trkačke ambicije za nadolazeću godinu i ono najbitnije, stvoriti uspomenu za cijeli život.

Tanja Šilić

Mirsad Abdaković

Trenutno se pripremam za 100km u Slavonskom Brodu 8. marta. Nakon toga slijedi 50km u Beogradu pa 4. aprila trka na 12 sati u Cazinu. Krajem maja je 24-satna trka u Rumuniji. Slijedi juni, 100km u Beču ili u julu 24-satna trka u Austriji. U septembru imam SP na 100km u Nizozemskoj i državno prvenstvo u trailu na Skakavcu. BURT organizuje tri trke (4. 4. BiH Ultra 6, 12h, 50km i 100km; 12. 4. Stovrela Trail, 5 i 20km; 9. 8. Cazinski maraton) rako da mi je bitno da te trke u Cazinu dobro organizujemo.

Mirsad Abdaković

Dijana Manđeralo

U 2020. godini imam samo 2 cilja: istrčati maraton ispod 3:20, a polumaraton spustiti bar do 1:30.

Dijana Manđeralo

Josip Volarić

Fokus u 2020. godini će biti na treninzima, gdje ću se posvetiti unaprjeđenju određenih trkačkih segmenata, a što se tiče trka, plan je trčati samo jednu 100-tku u jesen i približiti se vremenima elitnih trkača iz regije, naravno iz traila.

Josip Volarić

Merima Pindžo

Što se tiče ambicija i ciljeva za 2020. godinu planiram popraviti svoj rezultat u maratonu – pokušat ću da trčim oko 3:30 (nažalost neću u Berlinu). Raduje činjenica da se u našoj državi i okolini iz godine u godinu povećava broj trka, te planiram da učestvujem na što više trka u Bosni i Hercegovini i u regiji. Vama i vašim čitateljima želim sretnu i brzu 2020. godinu!

Merima Pindžo

Ivan Đurić

U 2019. godini sam uz mnogo treninga, rada i truda ispunio ciljeve sa istrčana 2 maratona iznad mojih očekivanja. Najbolji lični rezultati su na polumaratonu u Sarajevu 1:34 i nakon toga u oktobru na maratonu u Kelnu (Njemačka) sa 3:29. Ukupno istrčano za 2019. godinu 3200 km. To mi je treća godina trčanja i dosad najjača godina s treninzima i rezultatima. Planovi za 2020. godinu su definitivno maratoni. Želim se rezultatski popraviti i nastaviti trčanje u istom ritmu, ali s drugim planom priprema i pazit se povreda. Zahvalan sam ekipi iz Tuzle s kojom svakodnevno trčim i družim, već smo postali jedna od ozbiljnijih trkačkih zajednica.

Ivan Đurić

Jelena Hadžiosmanović

Nisam jedna od onih koja trči visoku kilometražu cijele godine, jer smatram da i tijelu i umu određeno vrijeme treba pružiti odmor od trčanja. Zimski period koristim za izgradnju dobre baze i namjensko nabacivanje par kila kvalitetne mase, primarno kroz treninge plivanja i snage i pokoje brdsko trčanje na planini, što mislim da je dobar recept jer tako nemam problema s povredama ostatak sezone. Za 2020. godinu najvažnije mi je da sam zdrava, a što se utrka tiče u planu mi je da odradim par akvatlona i time ukombinujem i ljubav prema plivanju s trčanjem, a u samom trčanju se nadam popravljanju najboljeg ličnog vremena na bar jednom polumaratonu. Voljela bih istrčati makar jedan polumaraton i negdje izvan regiona, što bih spojila s lijepim putovanjem na neku novu destinaciju, ali sve zavisi od poslovnih i drugih obaveza.

Jelena Hadžiosmanović

Edin Gadžo

U šestoj životnoj deceniji, mi je teško sebi postavljati ciljeve i imati velike ambicije u trčanju, pogotovo nakon istrčanih 3 maratona, desetine polumaratona i ostalih trka. Ipak nešto je nedostajalo pa sam odlučio u 2020. godini trčati ultramaraton, između Sarajeva i Srebrenice u mjesecu julu. Sa pripremama sam počeo još prošle godine i nastavljam dalje. Kao i do sada treninge ću odrađivati bez pravog plana, jer oni koji su stručni da ga naprave nemaju ambicija da to rade za trkača u mojim godinama. Pokušat ću uklopiti i neke trke koje sam do sada trčao kao svoj doprinos prijateljima koji ih organizuju. Vidimo se na stazi i naravno 73 mojim radio amaterima.

Edin Gadžo

Adela Čomor

Pred kraj sezone sam konačno ušla u pravi ritam treninga i cilj u sljedećoj sezoni je da nastavim u ovom ritmu i naravno da popravim sva svoja trkačka vremena i rezultate.

Adela Čomor

Kornej Arkoš

Kako je 2019. po pitanju trka i treniranja bila polovično uspješna, želja i ambicija je da 2020. bude bar malo bolja. Planovi su većinom vezani za trail utrke, prije svega naše domaće, kojih je sve više i od kojih su neke zaista odlične. Svakako, najveća želja je da budem zdrav i bez povreda, pa da mogu što više da skačem po ovim našim brdima. Puno sreće i sve najbolje ekipi sa MT.

Kornej Arkoš (Foto: Dado Veron)

Zufer Garaplija

Od nas samih aktera, trkača, do scene koja se svaki vikend mijenja i ide iz grada u grad, pa sve do same radnje u kojoj mi uživamo, trčimo i veselimo se, nema bolje predstave. Naše daske nisu one koje život znače, već one koje naš život upotpunjuju, čine ga ljepšim. Kroz proteklih par godina sam se i sām uvjerio u ovo. Godine iza mene su mi osigurale zdrav i potpun način života. Nadam se da će tako i ostati u narednom periodu, bez povreda, uz zabavu. Helem, planovi za narednu godinu će biti koji stepenik veći nego prošle godine. Maraton je neminovan i u zavisnosti od mojih mogućnosti ću vidjeti, gdje i kada će to biti. Rezultatski se ne želim opterećivati, ali svaki rezultat ispod 3:45 bi bio veoma solidan. Tu su, naravno, neizbježni polumaratoni, počev od Mostara, preko Banja Luke, Tuzle, Sarajeva itd. Cilj je ići ispod 1:40, za što mislim da ću biti sigurno spreman. Od trka na 10k, tu su Zenica, Sarajevo, Konjic, Teslić, a naravno, tu su još i najslađe trke na 5k u Sarajevu, Goraždu, Vogošći, Travniku… Također, budemo li u prilici, rado ću uzeti učešće na ARL, jer, ipak, to je nešto što se ne propušta. Na kraju, bih se još jednom zahvalio portalu Moje trčanje što prate, podržavaju i promovišu nas rekreativce.

Zufer Garaplija

Kenan Turković

Novogodišnje ambicije su vrlo jednostavne. Novu godinu ću probati sanirati neke povrede i promijeniti trenažni proces uz više odmora. Ove godine će definitivno biti manje trka, ali će fokus biti veći. Na kraju cilj je jednostavan, biti bolji nego prošle godine.

Kenan Turković

Nikolina Jungić

Na početku svake godine, sebi kao rekreativcu postavim cilj, kojem kao i prošlih godina tako i ovu godinu 2020. težim. Taj cilj jeste, okupiti što više trkača rekreativaca oko sebe, kako na cestovnim trkama, tako i na trail stazama. Želim da taj osjećaj slobode i trenutak ulaska u cilj što više njih dožive. Ne zaboravite, nećete ostariti što trčite, nego što NE trčite.

Nikolina Jungić

Armin Ćurić

Ambicije su mi da otrčim što više utrka sa svojom Sanus Motus ekipom. Pretežito ću se bazirati na polumaratone i cenere. Glavni cilj mi je da me zaobiđu povrede.

Armin Ćurić

Krešimir Sliško

Moje trkačke ambicije su vezane za unaprjeđenje rekreativnog trčanja u Tomislavgradu. Prije svega čeka nas nova DTL 2020. na koju želimo privući novih trkača svih životnih dobi, a poglavito onih mladih. Pored trkačke lige organiziraćemo još Hajdučki trail, Duvanjsku desetku, Duvanjski pingvin i kros utrku škola HBŽ. Od osobnih trkačkih ambicija na prvom mjestu je zdravlje i izostanak trkačkih povreda, a onda nakon toga ako se sve posloži istrčati dva – tri maratona, 15-ak polumaratona i 15-ak trail utrka raznih dužina. Ako se ispune zdravstveni preduvjeti i dobra forma pokušaću popraviti osobne rekorde u maratonu i polumaratonu. Na prvom mjestu je trčati bez opterećenja i nekih jurenja rezultata jer u tome uživam maksimalno. Svim trkačima i ljubiteljima sporta želim puno zdravlja, mira i sreće te ispunjenje svih životnih i trkačkih ciljeva.

Krešimir Sliško

Davor Vidović

U 2020. godini bih volio kada bi ljudi na vlasti imali više razumijevanja za atletiku i u nju više ulagali, jer je ona bazični sport, a ne da bude na margini kakva joj je sadašnja pozicija. Planovi za ovu godinu su jasni, kao i svake godine, biti još bolji, brži, jači i pametniji.

Davor Vidović

Almir Panjeta

U 2020. godini planiram ostati zdrav i bez povreda, te uživati u trčanju što mi je i glavni cilj. Kada sam u julu 2016. počeo trčati prvi put u životu, sa tada 36 godina i 115 kila, glavni cilj mi je bio da istrčim Fun run, a poslije sam si lagano podizao ljestvicu i zadate rezultate koristio isključivo kao motivaciju da trčim i treniram, a ne da se s nekim takmičim. Tako ću i ove godine. Ne trčim puno trka godišnje, trčim ‘peticu’ i ‘cenera’ koje organizuje NGO Marathon po gradu, maksimalno dva polumaratona – jedan na proljeće, vjerovatno Mostar, drugi na jesen i to bude u Sarajevu, a za jesen planiram i svoj treći maraton, najvjerovatnije Zagreb u kojem sam prošle godine odustao, ali sam se ‘popravio’ 15 dana poslije u Ljubljani. Pošto ne trčim puno trka, imam dovoljno vremena za pripreme i cilj mi je na svakoj biti bar koji sekund brži nego na prethodnoj što me motiviše da treniram i ispunjavam neki plan koji sam sebi zacrtam. Do sada sam sam sebi bio dobar trener, a što se tiče promjena ako mi obaveze dopuste pokušaću povećati ukupnu mjesečnu kilometražu i uvesti više treninga dužine pred maraton, i natjerati se na istezanje prije i poslije treninga gdje prilično zabušavam. Glavno što ne smijemo zaboraviti jeste da smo rekreativci, da trčimo za sebe i svoje zdravlje, da je najbitnije doći zdrav i nasmijan na cilj, a svaki PB i mala pobjeda sebe samo su šlag na torti i nagrada za naš uloženi trud.

Almir Panjeta (Foto: Haris Samardžić)

Šemsa Gačić

Godina 2020. već po samom izgovoru zvuči dobro pa sam planirala zanimljive sportsko- rekreativne aktivnosti koje, pored trčanja, uključuju još neke outdoor sportove. Početak godine obilježen je zanimljivim visokogorskim zimskim usponom na Zelenu glavu na Prenju što je dio priprema za učešće za predstojeće trke. Već nekoliko mjeseci je prijavljeno i isplanirano učešće na Splitskom festivalu trčanja krajem februara, samo ovaj put sa dužom dionicom – maratonom. Sedam dana prije trke planiram učešće na Memorijalnom usponu na Lupoglav na planini Prenj koji je dosta zahtjevan pa ne očekujem poseban rezultat u Splitu. Sve je to uvertira za željeno učešće na trail trci 100 milja Istre u aprilu s obzirom da spaja trčanje sa boravkom u prirodi i drugačijim avanturama što preferiram u odnosu na gradske trke. Prije Istre nezaobilazni Zenički noćni cener je nešto što zasigurno ne propuštam i na što sam ponosna jer se dešava u mom gradu. Ukoliko se ne bude preklapalo sa poslovnim planovima Vučko trail ću rado podržati, ali vjerovatno sa manjom utrkom sa kojom sam i osjetila čari traila prije dvije godine. U ljetnom periodu ne volim da trčim pa su planovi pali na planinarenje i, nadam se, Mont Blanc, dok ću jesen usmjeriti na trčkaranje u prirodi i neke nove avanturu. 2020. je godina kvaliteta i uživanja, a manje kvantiteta i broja organizovanih utrka. Uveliko se radujem svemu.

Šemsa Gačić

Admir Kadić

Za moje planove u 2020. godini zaslužna je prošla godina, tačnije moja prva trkačka godina u koju sam ušao sa 37 godina. Motivacija i želje bile su ogromne, pa sam tako istrčao dva  polumaratona u Dubrovniku i u  Sarajevu (sa rezultatom 1:52:42), zatim 4 utrke od 10K, i to u Sarajevu, Krupi na Vrbasu, Konjicu i mojoj Zenici u kojoj sam trčao i najbolje vrijeme, tačnije 50:02, te dvije utrke od 5K – Fojnica i Travnik, sa rezultatom od 22:27. Uz trčanje i ove rezultate sam “skinuo” i 35kg što je moj najveći uspjeh. A u 2020. godini definitivno mi je cilj istrčati više utrka nego u 2019. godini i popraviti sve najbolje rezultate. Tako ciljam da polumaraton trčim oko 1:45:00, cener oko 46 min i peticu oko 21:30. Već su uplaćeni polumaratoni u Splitu i Banja Luci, tako da idemo dalje još jače, bolje i pametnije. Želim vam svima dobro zdravlje i lake noge u 2020. godini.

Admir Kadić

Erna Kartal – Zrnić

Najvažniji trkački ciljevi su mi pomjeranje svojih granica i popravljanje ličnih rekorda. Konačna lista utrka za 2020. godinu još uvijek nije sastavljena. Međutim, ono što je sigurno je da će početak trkačke sezone obilježiti Splitski polumaraton. U planu je još par polumaratona i lokalnih kraćih utrka, koje već tradicionalno trčim svake godine. Vjerujem da će biti i utrka na koje ću se neplanski prijaviti. U jesenskom periodu planiram, ako se stvore uvjeti, da zajedno sa suprugom Sinišom istrčim maraton u Minhenu, ili nekom drugom europskom gradu.

Erna Kartal – Zrnić

Vaši komentari

Banner