TUZLANSKE TRASE: Najljepše lokacije za trčanje

Svoje prve trkačke korake počela sam, kao i većina Tuzlaka, na stadionu Tušanj.

3517
Stadion Tušanj
Banner
Banner
Banner

Piše: Mirsada Jahić – Zenuni

Tuzlaci imaju gdje da trče; osim stadiona Tušanj, tu je Kampus, šetalište Slana Banja, Ilinčica, šetalište Sjenjak-Slavinovići, Majevica, Zlaća, Rudine, ali samo stadion ima atletsku stazu.

Stadion Tušanj

Stadion Tušanj posjeduje atletsku stazu koja je nedavno obnovljena, tako da uživamo trčeći po novoj tartan stazi. Stadion najviše koristimo za dionice i brze petice, a ponekad i desetke. Rekreativci mogu koristiti stazu u svim terminima, osim kada fudbaleri imaju treninge i utakmice.

Stadion Tušanj

Kampus

Kampus nažalost nema tartan stazu, ali je idealan za školu trčanja. Prednost ove staze je mnogo zelenila okolo, čist zrak i mir.

Kampus

Šetalište Slana Banja

Šetalište Slana Banja je pogodno za brdske treninge. Trčeći stazama šetališta kroz borovu šumu sa blagim uzbrdicama i spajanjem sa Panonskim jezerima i Gradskim parkom, u jednom krugu istrčimo oko 3 kilometra. Ovdje najčešće istrčimo nekoliko krugova i “naberemo” do 10 kilometara. U zadnjih nekoliko mjeseci ovdje odrađujemo treninge na stepenicama. Trening je srijedom u 18h, ima simboličan naziv “Sportska srijeda” i izvodi se u organizaciji i pod vodstvom trenera Mirzeta Halilović. Poslije treninga pijemo čaj i jedemo kolače koje smo sami pripremili, pa zbog toga naš trener u šali kaže: “Ljudi dođu na trening zbog kolača”.

Slana Banja

Sjenjak – Slavinovići

Šetalište Sjenjak – Slavinovići je dobro za trčanje u ljetnom periodu. Svoj prvi izlazak iz Kampusa, škola trčanja napravi upravo ovdje. Ova dionica u oba pravca je oko 3 kilometra, s tim da se kroz naselja Sjenjak i Slavinovići može “nabrati” još koji kilometar. Školarci se prvo zagriju u Kampusu, onda protrče kroz ovo šetalište i naselja Sjenjak i Slavinovići, a onda se vrate u Kampus i tako istrče po prvi put preko 10 kilometara, a da toga nisu ni svjesni. Glavni krivac za to je naravno trener Mirzet Halilović.

Šetalište Sjenjak – Slavinovići

Izletište Ilinčica

Izletište Ilinčica je pogodno za brdski trening. Čist zrak i mnogo zelenila nas podstakne da ponekad ovdje istrčimo i preko 20 kilometara.

Ilinčica

Majevica

Obronci Majevice su odličan izbor za trčanje u zimskom periodu kada svi trkači bježe od gradskog smoga. Zanimljivo je jer imamo više staza kroz naselja Tetima, Dokanj, Hidani, Brkani i lovački dom. Tu obično odradimo 10-15 kilometara brdskog treninga, mada neki trkači zbog priprema ovdje istrče polumaraton i više.

Majevica

Dubrave

Naselje Dubrave se nalazi u blizini tuzlanskog aerodroma. Tuzlanski trkači ovdje odrađuju treninge u ravnici i na način naprijed – nazad. Trčimo u grupama, pa neki trkači odrade peticu, neki desetku ili polumaraton.

Dubrave

Rudine

Izletište Rudine se nalazi u općini Živinice. Ponekad u zimskom periodu trčimo tom stazom i odradimo malo teži brdski trening. Jedan krug ove staze je oko 3 kilometra, tako da ponavljamo krugove i odradimo koliko ko može ili je planirao. Vrijeme trajanja ovog treninga je oko 2-3 sata.

Rudine

Izletište Zlaća

Izletište Zlaća se nalazi u općini Banovići. Nekoliko puta smo i ovdje odradili trening na relaciji Mačkovac – Zlaća -Zobik i nazad, što ukupno iznosi oko 18 kilometara laganog brdskog treninga na obroncima Konjuha.

Zlaća

Sjeverna i Južna magistrala

Sjeverna magistrala i Južna magistrala su također dionice kojima trčimo. Trotoarima pored ovih saobraćajnica najčešće trčimo kada radimo dužinske treninge. Kada krenemo sa Južne magistrale od Prinčeve džamije, trčimo do kružnog toka kod Siporeksa i vratimo se Sjevernom magistralom do početne tačke, tada smo istrčali oko 15 kilometara. Ko želi više, ponovi još jednom. Mnogi trkači izbjegavaju ovu stazu u zimskom periodu zbog zagađenog zraka.

Sjeverna magistrala

Ako vas put nanese u Tuzlu i imate vremena za trening, slobodno se javite nekome od naših trkača (ARK Rekreativci Tuzla) i dođite na jedan od naših treninga. Bit će nam drago da nam se pridružite.

Vaši komentari

Banner