3. LJUBUŠKI OUTDOOR FESTIVAL: Glavnina trkačkog programa 27. 5. 2023.

Ljubuški Outdoor Festival će se po treći put održati u organizaciji Javnog poduzeća Parkovi Ljubuški d.o.o., Grada Ljubuški, Turističke zajednice Grada Ljubuškog, BK Ljubuški, Paragliding Kluba Ljubuški, HAK Ljubuški, GSS-a Ljubuški i Foto Kluba Fokus Ljubuški.

1621
Banner
Banner
Banner

Moje trčanje – trcanje.net

Sportski festival će se održati od 25. do 28. maja ove godine, a trkački dio programa je na rasporedu 27. 5. 2023.

On osim dječjih trka obuhvata polumaraton Dva slapa te Scunasticus, trku na 10.4km, za koje se možete prijaviti na OVOM LINK-u.

Živopisna staza

Polumaraton Dva slapa (start u 17:30h, 27. 5.) spaja dva prekrasna vodopada Koćušu i Kravicu. Start je na Koćuši i uvodni dio trke je cestovni, a zatim se 10km trči nasipom uz rijeku Trebižat i ovaj dio staze je jako ravan, ali ima zemljanu podlogu. Drugi dio trke je izazovan ne samo zbog toga što prirodno ulazimo u težu fazu distance, već i zato što nas ovdje dočeka i nekoliko zahtjevnih uspona. Hercegovačka vrućina također ponekad ne pomaže. U svakom slučaju pravi izazov za sve ambiciozne trkače.

– Prizori koje polumaraton Dva slapa pruža natjecateljima su garancija užitka i doživljaja jednog od najljepših polumaratona u regiji. Početak utrke kod živopisnog krajolika uz vodopad Koćušu relaksirati će i najnapetije natjecatelje, a trčeći prvom polovicom staze uz rijeku Trebižat, nasipom Bajer kroz Ljubuško polje stvorit će nezaboravno iskustvo svim zaljubljenicima u outdoor, ističu organizatori.

Foto: Sanja Leko

LJOF je šira sportsko – rekreativna manifestacija koja obuhvata takmičenja i u paraglidingu i biciklizmu. Učesnici će se na outdoor sajmu, koji se održava nedaleko od vodopada Kravica, moći oprobati i u streličarstvu ili sportskom penjanju, a imat će priliku i slušati predavanja koja će promovirati sportski i zdrav način života u prirodnom okruženju. I ove godine će svi u zoni cilja, odnosno u sklopu outdoor sajma, poslije takmičenja moći uživati uz zabavni program.

Ostatak programa

Organizatori su istakli da će i ove godine takmičare dočekati poznata imena iz svijeta muzičke industrije koji će nastupati u petak i subotu večer na festivalu.

Za one koji se žele oprobati na kraćoj stazi rezervirana je trka na 10.4km, Scunasticus čiji je start od 18:30 sati istog dana ispred rimskog vojnog logora Gračine, a završava kod vodopada Kravica. Ova staza gotovo u cijelosti prati drugi dio rute polumaratona pa se trkači ovdje počinju miješati.

Dan ranije je na rasporedu Kids Run, trka na 1km (start u 19h, 26. 5.), a podijeljena je prema uzrastima i održava se u predivnom ambijentu u blizini vodopada Kravica. Pravo učešća imaju djeca predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta.

Kako je to izgledalo prošle godine u Ljubuškom možete provjeriti iz MT priloga: LINK1, LINK2.

Polazak sa Kravice

Za sve trkače je organiziran prijevoz autobusima na start. Polazak autobusa za Dva slapa je kod vodopada Kravica u 16h, a polazak autobusa za Scunasticus je kod vodopada Kravica u 17:30h.

Više detalja o svim trkama, kao i kompletnom događaju ćete pronaći na službenoj stranici festivala: LINK.

Vaši komentari

Banner