Nermin Palić: 240 ekstremnih kilometara na jednom od najtežih triatlona

Među 111 natjecatelja iz 23 zemlje svijeta na jednom od najtežih triatlona na svijetu - Icon Livigno Extreme Triathlon, Bosna i Hercegovina će prvi put imati triatlonca koji će se u petak rano u zoru okušati u surovim uvjetima ovog natjecanja. Riječ je o Nerminu Paliću iz Jablanice.

1682
Foto: bljesak.info
Banner
Banner

Pripremio: Nicolae Golea

Uz našeg Nermina, od triatlonaca iz regiona, na istom takmičenju pojavit će se i Karla Oblak iz Slovenije te Branimir Blajić iz Hrvatske.

Jedinstvena lokacija ovog takmičenja čini ovaj triatlon iznimno teškim što pokazuje i brojka od samo 111 startera (200 limit), dok na drugim poznatim triatlonima broj prijava je mnogo veći. Minimalna dob učesnika je 20 godina.

Jezero Lago di Livigno ili Lago del Gallo je umjetno jezero dužine 4,7 km koje se nalazi na 1805m nadmorske visine. Veći dio njega će učesnici Icon Livigno ekstremnog triatlona preplivati – 3,8 km. Početkom septembra mjeseca temperatura u ovom jezeru dostiže maksimalno 16 do 18 stepeni, a s obzirom da je plivanje prvi sport po rasporedu u triatlonu i da je start takmičenja u ranu zoru velika je vjerojatnost da će biti i dosta hladnije. Godinu dana nakon završenog prvog Ironman takmičenja (3,8 km plivanja, 180 km bicikla i 42 km trčanja za 10:24:17), Palić se odlučio za najveći izazov do sada:

– U junu prošle godine završio sam Ironman Austria i postavilo se logično pitanje: Šta je sljedeći izazov? Pretragom po internetu, pronašao sam odgovor: Icon Livigno Extreme Triathlon! Utrka počinje prije svitanja, u 5:15 sati i sastoji se od: 3,8 km plivanja u ekstremno hladnoj vodi i na velikoj nadmorskoj visini, 195 km duge vožnje bicikla po alpskim prevojima – staza vodi iz Italije u Švicarsku i vraća se u Italiju i pri tome se prelazi 5 alpskih prevoja sa ukupno 5000 m uspona i 42 km trail maratona – 27 km se trči oko gradića Livigno, a zadnjih 15 km se trči na 3000 m nadmorske visine, pojašnjava Nermin Palić za Moje trčanje – www.trcanje.net.

Na Icon ekstremnom triatlonu u mjestu Livigno (Italija) se vozi bicikl 15 kilometara duže nego na standardnim triatlonima, start je na 1815m nadmorske visine, a akumuliranog uspona duž cijelih 195km vožnje je nevjerovatnih 5000m.

– Sedmično sam trenirao između 10 i 15 sati, a treninzi su jako raznovrsni. Pored treninga plivanja, biciklizma i trčanja potrebno je pažnju posvetiti i treningu u teretani, govori Palić.

Budući da se biciklira i trči na nadmorskoj visini u rasponu od 1800m pa do 3000m moguće temperature koje očekuju učesnike su jako promjenjive i dodatno kompliciraju izvedbu. Na 1800m nadmorske visine moguća je temperatura od 3 do 25 stepeni; od 2300m pa do 2800m nadmorske visine temperaturni raspon je -3 do 20 stepeni dok je moguća temperatura na nadmorskoj visini preko 2800m od -5 do 15 stepeni.

Uz sve ove surove uvjete najvažnije je ostati zdrav. Postoje vremenski limiti na nekoliko stanica, ali uz sve što vas može snaći na stazi, finiš nije nikome zagarantovan.

– Trenutni cilj je jednostavno završiti ovu utrku. Nemoguće je prognozirati bilo kakav rezultat, jer ne znam kako će moje tijelo reagovati na utrkivanje na velikoj nadmorskoj visini, a to neću znati dok ne krene trka, rekao je za kraj Palić koji se već nekoliko dana nalazi u Livignu kako bi se bar malo aklimatizirao i upoznao sa terenima na kojima će nastupati.

Zanimljiv dio biciklističke trase fotografiran sa jednog od posljednjih Palićevih treninga uoči takmičenja

Vaši komentari

Banner