Trkačke prepreke i kako ih preći

Ako ste skoro krenuli sa trčanjem i još uvijek se „borite“ sa svojim nogama, ne brinite, svi smo prošli kroz to. Početak nije lak, ni rekreativcima, niti vrhunskim atletičarima.

3113
Banner

Pripremila: Ljilja Lukić

Trčanje (kao i sve ostalo) zahtijeva redovne treninge, ima mnogo lekcija koje treba naučiti.

Da bi prešli put od početnika do solidnog trkača, trebalo bi da savladamo neke prepreke koje su gotovo svi imali na početku.

Osjećaj da ostajete bez vazduha

Pokušajte da dišete normalno. Ako se trudite da dišete duboko i previše izdahnete, možete da ostanete bez zraka, što će povećati zadihanost i usloviti vrtoglavicu. Počnite sa hodaj/trči programom. Prije nego što ostanete bez daha, hodajte, pa kad se disanje smiri, ponovo trčite.

Želite da trčite duže, ali ste umorni

Nikada ne povećavajte kilometražu više od 10% sedmično. Najčešća greška kod početnika je da prebrzo povećavaju broj kilometara koje pretrče u toku sedmice. Tako se brže umarate i potrebno vam je više vremena za oporavak između dva treninga. Ukoliko vam je preteško da povećate distancu svake sedmice, ponovite je. Unosite dovoljno proteina koji će pomoći mišićima da se oporave, kao i ugljenih hidrata koji će obnoviti snagu za sljedeće trčanje.

Imate astmu

Ako je astma pod kontrolom, uglavnom bi trebalo da možete da trčite, ali naravno, konsultujte vašeg porodičnog ljekara. U mnogim slučajevima uz odgovarajuću terapiju možete trčati bez problema umjerenim tempom. Vodite računa o uzrocima astme – kao što je zagađen vazduh, polen ili hladnoća i izbjegavajte trening u takvim uslovima.

Imate bolove poslije trčanja

Ako se držite istog intenziteta tijelo bi trebalo da se navikne na trčanje za šest nedjelja. Ako promijenite stazu, dužinu ili brzinu, možete ponovo dobiti upalu mišića dok se tijelo ponovo ne navikne. Bitno je pravilno se zagrijati prije i dobro istegnuti poslije trčanja, pa će bolovi biti slabiji.

Niste trčali napolju, samo na traci

Svaki trkač će vam reći da treba da trčite napolju. Trčanje napolju je drugačije od trčanja na traci. Napolju imamo različite faktore okoline, kao što su uzbrdice, vjetar, sunce, kiša… Mjesto gdje trčite uticaće na vaše ciljeve. Ukoliko želite da trčite na trkama, morate trenirati napolju.

Prijatelj je brži od vas

Trčanje sa nekim ko je brži od vas je odličan način da ojačate i povećate brzinu. U početku nećete moći da držite tempo duže od par minuta, ali ćete vremenom biti sve bolji.

Vaši komentari

Banner